Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Τρίπολη: Από 10 έως 13 Απριλίου στο Cine Ville

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει 8-17 Απριλίου στην έδρα του, την Καλαμάτα, και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων και η Τρίπολη! Το ραντεβού στην αρκαδική πρωτεύουσα δίνεται από τις 10 έως τις 13 Απριλίου στο Cine Ville (28ης Οκτωβρίου 56) με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, παράλληλες δράσεις, αφιέρωμα στην Ισότητα αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές!

4 ημέρες, 13 ταινίες 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβολών της Τρίπολης περιλαμβάνει 13 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, 5 ελληνικά και 8 ξένα (Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Σερβία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ), εκ των οποίων τα 12 από την κυρίως ζώνη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου και ένα ντοκιμαντέρ από το Αφιέρωμα στην Ισότητα («I Am Belmaya/ Είμαι η Μπελμάγια»). Οι περισσότερες από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν λάβει διακρίσεις στα Φεστιβάλ του κόσμου.
Θα προβληθεί, επίσης, το νέο  ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι από φέτος το Φεστιβάλ Πελοποννήσου προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

Παραλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Τρίπολης με τη Στεφανία Χαρίτου (Διδάκτωρ ΜΜΕ). Ένας περίπατος στη Φύση θα σταθεί αφορμή συζήτησης για την Οικολογία, τους φυσικούς πόρους, την Ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Η δράση θα γίνει επίσης στην Καλαμάτα και το Ξυλόκαστρο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ειδικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι οι «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής», στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί από τις 3 έως τις 13 Απριλίου στην Καλαμάτα (Χώρος Τέχνης Α49, Αναγνωσταρά 49) μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο

Πρόγραμμα Προβολών στο Cine Ville

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17:00 «Egoiste»(Εγωιστές) των Stéphane Santini & Géraldine André (Ελβετία, 2020)

18:00 «Children of the forest» (Τα παιδιά του δάσους) της Natalie Halla (Αυστρία, 2015)

19:30 «Επιστροφή στη γη» των Άκη Κερσανίδη&Χρύσας Τζελέπη (Ελλάδα, 2021)

20:30 «80,000 Schnitzel» (80.000 Σνίτσελ) της Hannah Schweier (Γερμανία, 2020)

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 «Routes» (Διαδρομές) του Petar Bojovic (Σερβία, 2021)

19.30 «Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας» της Κλεώνης Φλέσσα (Ελλάδα, 2022)
21:00 «Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις» του Χρήστου Μπάρμπα (Ελλάδα, 2021)

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 «Sistima» (Σύστημα) του Fred Plassmann (Γερμανία, 2021)

19.30 «Juan» (Χουάν) της Louise Heem (Γαλλία, 2020)

21:00 «Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο» του Δομήνικου Ιγνατιάδη(Ελλάδα, 2021)

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 «Μια Όμορφη Μέρα» των Δάνη Καραϊσαρίδη& Γιώργου Πατεράκη (Ελλάδα, 2020)
19.30 «I Am Belmaya» (Είμαι η Μπελμάγια) των Sue Carpenter& Belmaya Nepali

(Ηνωμένο Βασίλειο 2021)-Αφιέρωμα στην Ισότητα

21:00 «High Maintenance – The Life and Work of Dani Karavan» (Ακριβή Συντήρηση-Έργα και Ημέρες του Ντάνι Κάραβαν) των Barak Heymann& Lukasz Konopa (Ισραήλ, 2020).

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Επίσης, 25 ταινίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες και online, δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας μας www.peloponnisosdocfestival.com  καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (8-17 Απριλίου) για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και της InterAction Art. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι η Κλεώνη Φλέσσα.

Για περισσότερα νέα γύρω από το Φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ και στο Instagram, instagram.com/peldocfest .

Μείνετε συντονισμένοι, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17:00  Egoiste / Εγωιστές

Σκηνοθέτης: Stéphane Santini & Géraldine André 

Παραγωγός: Philippe Santini, Florence Dozol, Nora Teylouni

Σενάριο: Stéphane Santini

Διάρκεια: 57’

Χώρα: Ελβετία

Ετος: 2020

Ομιλούμενες γλώσσες: Aγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, αφήγηση στα ελληνικά

Πόλεμος, επείγουσες κρίσεις, πανδημίες, πείνα. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση

έχουν συνηθίσει να εργάζονται στα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη. Ωστόσο, λίγοι από αυτούς τολμούν να διεισδύσουν στον κόσμο των προσωπικών συναισθημάτων. Για αυτήν την ταινία, σαράντα εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και οι αγαπημένοι τους κάνουν ακριβώς αυτό: μιλούν χωρίς επιφυλάξεις για τον κίνδυνο, την πρώτη αποστολή, την αίσθηση της ανημπόριας, το πάθος, την επιστροφή στο σπίτι και τα ανείπωτα πράγματα που έχουν βιώσει. Αυτή η ταινία, διερευνά και το κατά πόσο είναι εγωιστική μία τέτοια επιλογή. Οι άνθρωποι με τους οποίους οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση μοιράζονται τη ζωή τους, λένε επίσης την ιστορία τους. Λένε πώς είναι η ζωή μαζί τους αλλά και χωρίς αυτούς…

18:00 Children of the forest

Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Natalie Halla

Duration/ Διάρκεια: 72’

Χώρα: Αυστρία

Ετος: 2015

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά

Στα «Παιδιά του Δάσους» ο εξάχρονος Andreas μιλάει για την ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα παιδική ηλικία σε ένα αυστριακό δάσος-παιδικό σταθμό. Αυτή η ειδυλλιακή εμπειρία αρχίζει και καταστρέφεται παρέα με το δάσος.

19:30 Επιστροφή στη γη (Back to Earth)

Σκηνοθεσία: Ακης Κερσανίδης – Χρύσα Τζελέπη

Παραγωγή: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης

Σενάριο:

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρύσα Τζελέπη

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2021

Διάρκεια: 59

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία: Η ταινία έχει βραβευτεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Εμφανίζονται. Έκτορας Μαυρίδης, Σαβίνα Γιαννάτου, Anat Pick, Κωστής Δρυγιανάκης, Tanir Milanov, Elina Sundukova, Karen Wong.

Μουσική. Κωστής Δρυγιανάκης

Μουσικοί. Κώστας Παντόπουλος – Μπάσο, Χρήστος Καλτής – Μπάσο, Νίκος Ξηράκης-Μεταλόφωνο -Συρτάρι, Κώστας Ανέστης – Κρουστά.

Περίληψη: Ο Έκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του “Σβώλοι” διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στο δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, το χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται επάνω από τα στάχυα μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Εκτoρα.

20:30 80,000 Schnitzel

Σκηνοθέτης: Hannah Schweier

Παραγωγός: Stefan Sporbert, Lorena Junghans

Σενάριο: Hannah Schweier

Διευθυντής φωτογραφίας: Stefanie Reinhar

Διάρκεια: 103

Χώρα: Γερμανία

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: γερμανικά

Βραβεία: Critics Choice Award@Zurich International Film Festival, Verdi Prize for Humanity and Fairness@Dok.Leipzig, Winner@Bardolino Filmfestival BFF.

Η Μπέρτα Ζένεφελς, 84 ετών, δεν έχει δει ποτέ την θάλασσα. Δεν έφυγε σχεδόν ποτέ από το «Τελωνείο» την αγαπημένη της φάρμα στην Βαυαρία. Κάθε μέρα, η γεννημένη νοικοκυρά, στεκόταν στην κουζίνα, όπου και τηγάνιζε χιλιάδες σνίτσελ για τους επισκέπτες της. Μια ζωή σμιλεμένη με σκληρή δουλειά, μια ζωή που κανείς πλέον δεν θέλει να ζει. Κατά την διάρκεια της ζωής της, βρέθηκε στο σημείο να κηδέψει τον πρωτότοκο γιο της, τον άντρα της, τον εγγονό της και τον νεότερο γιο της. Καθένας από αυτούς έζησε και πέθανε για το μεγάλο όνειρο του «Τελωνείου».  Χωρίς όμως διάδοχο, η φορτωμένη με χρέη φάρμα απειλείται με χρεοκοπία. Τώρα όμως η εγγονή Μόνικα, 34 ετών, εμφανίζεται από το πουθενά και αποφασίζει να σώσει την φάρμα της οικογένειας, παρά το απολυτήριο λυκείου, τον ένα χρόνο παραμονής στο εξωτερικό και ένα αποκτηθέν πτυχίο.  Η αδελφή της και ταυτόχρονα σκηνοθέτιδα της ταινίας η Χάνα Σβάιερ, 39 ετών, δεν είναι τόσο ευχαριστημένη με την ιδέα της αδελφής της. Ως εκείνη την στιγμή οι ζωές και τα όνειρά τους είναι άρρηκτα δεμένα, αλλά από την στιγμή που η Μόνικα δουλεύει στην φάρμα, δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο.  Γι’ αυτό η Χάνα αποφασίζει να ανακαλύψει τι κινητοποιεί την αδελφή της και εάν θα καταφέρει να βρει τελικά την πραγματική ευτυχία.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00   Routes / Διαδρομές

Σκηνοθέτης:  Petar Bojovic

Παραγωγός: Leila Maktari

Διευθυντής Φωτογραφίας: Rupert Critchley

Διάρκεια:  68

Χώρα: Σερβία

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Στη μικρή πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, η Νταϊάνα, ο Σαμ και ο Φίλιξ λειτουργούν μια ΜΚΟ. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια τα χρόνια έχουν δουλέψει με μετανάστες που ολοκλήρωσαν το επίπονο ταξίδι κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής καθ’ οδόν προς τη Δυτική Ευρώπη, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα είδη, τρόφιμα και ρούχα που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ωστόσο, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, η απαραίτητη προσοχή των μέσων ενημέρωσης που απαιτείται για την ενημέρωση των πολιτών για την κρίση αυτή είτε έχει γίνει εχθρική είτε έχει εξαφανιστεί. Σε μια προσπάθεια να το αλλάξουν αυτό, ξεκίνησαν κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής, από την Τουρκία μέχρι το Βέλγιο, πραγματοποιώντας φεστιβάλ ένταξης τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ντόπιους, για να συναντηθούν μέσω της τοπικής κουζίνας, της τέχνης και της μουσικής, με σκοπό να αμβλύνουν τυχόν υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ αυτών των κοινοτήτων αλλά και να φέρουν στο φως τα δεινά των προσφύγων.

19.30   Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα

Παραγωγή: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σενάριο: Κλεώνη Φλέσσα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Αnimation: Μπάμπης Αλεξιάδης

Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη

Μουσική: Αρίωνας Γυφτάκης

Διάρκεια: 70΄

Χώρα Ελλάδα

Έτος: 2022

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Περίληψη: Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ρομαντισμού και έγινε μέλος της επαναστατικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

21:00   Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μπάρμπας

Παραγωγή: Χρήστος Μπάρμπας

Σενάριο: Χρήστος Μπάρμπας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2021

Διάρκεια: 82’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία: Βραβείο Κοινού Fischer στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Tον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της χώρας και για δύο μήνες, σ’ ένα γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, βόρεια της Αθήνας, το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι, έζησαν έναν επιπρόσθετο εγκλεισμό, αφού σφράγισαν την μονάδα για προληπτικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτή την πράξη, που εκείνη τη στιγμή ήταν μοναδική σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00   Sistima /Σύστημα

ΣκηνοθέτηςFred Plassmann

Παραγωγός: Fred Plassmann

Σενάριο Fred Plassmann

Διάρκεια: 65’

Χώρα: Γερμανία

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά, αγγλικά, ελληνικά

Καλοκαίρι 2017: Πατέρας και γιος, ο Φρεντ (49) και ο Τζάρομιρ (15), ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα σε αναζήτηση ενός κοινωνικο-οικονομικού κινήματος που έχει εξαπλωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στόχος τους: συνεταιρισμοί, ομάδες, πρωτοβουλίες. Συναντούν ανθρώπους που χτίζουν βιώσιμες μορφές οικονομίας και εργάζονται εν μέσω κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι το κινηματογραφικό πορτρέτο ενός ταξιδιού σε μια πανέμορφη χώρα, με συναντήσεις, εντυπώσεις και συζητήσεις που θα επηρεάσουν τουλάχιστον τη σχέση πατέρα και γιου και τη ζωή του Τζάρομιρ.

Την ταινία συνοδεύει μουσικά το συγκρότημα Imam Baildi, το οποίο είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα.

19.30 Juan / Χουάν

Σκηνοθέτης: Louise Heem

Παραγωγός: J’aime ce garçon

Σενάριο:  Louise Heem

Διάρκεια: 72’

Χώρα: Γαλλία

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά

Ο Ζαν υιοθετήθηκε το 1987 στην Παραγουάη, σε ηλικία μόλις μερικών μηνών. Από τότε ζει στην Βόρεια Γαλλία. Από τότε που ήταν έφηβος σκέφτεται να γυρίσει στην χώρα καταγωγής του για να ψάξει την βιολογική του μητέρα.  Έπειτα από πάρα πολλές αμφιβολίες εξαιτίας του φόβου του ότι η μητέρα δεν θα δεχόταν να τον δει, ο Ζαν παίρνει τελικά την απόφαση να την ψάξει.  30 χρόνια μετά από την άφιξη του στην Γαλλία, πετάει προς την Ασουνσιόν μαζί με την ξαδέρφη του.

21:00   Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο

Σκηνοθεσία: Δομήνικος Ιγνατιάδης

Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου

Σενάριο:Δομήνικος Ιγνατιάδης, Μαρίτα Τζατζαδάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Θωμάς, Βασίλης Καλέμος

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2021

Διάρκεια: 95’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά/γερμανικά

Ηθοποιοί:Effi Rabsilber (Γαβριέλα νεαρή, αφηγήτρια), Αλέξανδρος Κωχ (αφηγητής), Ευλαμπία Ζαβού (αφηγήτρια), Μαρίτα Τζατζαδάκη (Γαβριέλα μεγάλη)

Αφήγηση: Effi Rabsilber

H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική́ Γερμανία και της ακαταμάχητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να έχει αξία. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά́ μια ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, στην αλληλογραφία της, στους ανθρώπους και στα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που διατρέχεται από́ ένα και μόνο ερώτημα: «Τι είδους ζωή́ είναι αυτή́;». Κατά́ τη διάρκεια του ταξιδιού́ του, ο γιος προσπαθεί́ να συμφιλιωθεί́ με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού́: τη «Γερμανίδα με το ποδήλατο».

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00   Μια Όμορφη Μέρα / A Beautiful Day

Σκηνοθεσία: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης

Παραγωγή: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης

Σενάριο: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2020

Διάρκεια: 97’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία: Βραβείο Νεότητας: Καλύτερη Ταινία – 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2021)

Ειδική Μνεία από το ΕΚΚ – 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2021)

To πορτραίτο δύο αυτο-οργανωμένων εκπαιδευτικών εγχειρημάτων προσχολικής ηλικίας, τα οποία χρησιμοποιούν συνδυασμό εναλλακτικών εκπαιδευτικών μεθόδων. Το «Μικρό Δέντρο» στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση τις αξίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης, ενώ στο Σχολείο του Δάσους «Ο Μικρός Ντουνιάς» στη Λέσβο κάθε μέρα παιδιά ντόπιων και προσφύγων παίζουν και μαθαίνουν μαζί στη φύση.

19.30   I Am Belmaya/ Είμαι η Μπελμάγια

Σκηνοθέτης: Sue Carpenter, Belmaya Nepali

Παραγωγός: Sue Carpenter, Christopher Hird

Σενάριο:  Sue Carpenter

Διάρκεια: 80’

Χώρα: UK

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Νεπαλική, αγγλικά

Awards/Βραβεία: Best documentary @ UK Asian Film Festival, Best woman filmmaker @ Bharat International Film Festival, Maharashtra International Film Festival, Award of Excellence @ WRPN

ΣΥΝΟΨΗ: Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 14 χρόνια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Νεπάλ και βλέπουμε την πορεία της μεταμόρφωσης μιας νέας γυναίκας από υποταγμένη γυναίκα σε μια σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ. Η Μπελμάγια, καταπιέζεται από παντού και επιθυμεί απελπισμένα την ανεξαρτησία της. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του Νεπάλ, οι άνδρες ακόμα κυριαρχούν και οι γυναίκες υπακούν. Γεννήθηκε Ντάλιτ, κάτι που σημαίνει ότι ανήκει στην κατώτερη κάστα, τους «Ανέγγιχτους». Έμεινε ορφανή όταν ήταν εννιά ετών, με υποτυπώδη μόρφωση και παγιδευμένη σ’έναν τοξικό γάμο και έχοντας μια κόρη στην βρεφική ηλικία, η Μπελμάγια 21 ετών, έχει χάσει την ελπίδα της να βρει την ευτυχία.

21:00   High Maintenance – The Life and Work of Dani Karavan

Σκηνοθέτης: Barak Heymann, Lukasz Konopa

Παραγωγός: Barak Heymann, Krzysztof Dzięciołowski

Διευθυντής Φωτογραφίας:  Lukasz Konopa

Διάρκεια: 66’

Χώρα: Ισραήλ

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά

Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ