Το γηροκομείο Λεωνιδίου και η βίλλα του Βιβούλιου.

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Πρόσφατα ρώτησα ένα φίλο μου  της διασποράς ,  που εκτιμώ απεριόριστα για την σωστή πάντοτε  κρίση και γνώμη του, για όλα τα σημαντικά πράγματα που έχουν αξίες , πού έμαθε με τα καλύτερα αποτελέσματα   στο πεζοδρόμιο της  ζωής , να μας βοηθήσει για το μουσείο Άστρους. Η απάντηση  του ήταν  αφοπλιστική. Θα βοηθήσω με χαρά με τα δυό μου χέρια, αλλά      κάτι πρέπει να κάνουμε για το γηροκομείο Άστρους ,ας μην αναφέρουμε εδώ τους   συγγενείς μου ,που μου το θυμίζουν καθημερινά. Αυτά θέλει η κοινωνία και εμείς αφουγγραζόμαστε.

Κοίταξα γύρω μου και έμεινα με τα μάτια ανοικτά ,τι έχουνε κάνει οι γείτονες μας Λεωνιδιώτες.

Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα δείτε τον σύνδεσμο.

https://www.leonidion.gr/2016/09/picsvid.html

Θυμήθηκα τι κάνουμε εμείς  τα τελευταία δέκα χρόνια.

H βίλλα του Βιβούλιου  με τις “χλιδές “.

Είχαμε καταθέσει δημόσια  τα ακόλουθα, υπάρχουν και άλλα.

Ήταν λάθος να σχεδιάσουμε μυστικά ένα πανάκριβο  έργο για 4,298,000 ευρώ, ένα δεινόσαυρο, που δεν εξυπηρετούσε  τα βασικά  κριτήρια και δεν προστάτευε ούτε τα ψηφιδωτά , αλλά είχε  μπαλκόνια που δεν μπορούσαμε απο εκεί  να βλέπουμε τα ψηφιδωτά  αλλά μπορούσαμε να βλέπουμε τον Αργολικό  και οι πολίτες να μην ξέρουν ακόμα σήμερα τις λεπτομέρειες αυτού του εργου. Ήταν λάθος  που δεν ξέραμε πως να  εκτελέσουμε ένα  έργο  που αναλάβαμε και χάσαμε οριστικά  και αμετάκλητα  μερικά  η αρκετά  χρήματα  από τα 4,298,000 ευρώ, που  δεν απορροφήθηκαν  από ανικανότητα η  απορροφήθηκαν χωρίς να εκτελεστούν οι ανάλογες  εργασίες αν είναι αλήθεια αυτά που λέγονται. “η απορρόφηση έφτασε στο ποσό περίπου των 1.700.000 ευρώ (το ποσό αυτό προκύπτει από απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Ξυδάκη σε ερώτηση του Βουλευτή κ. Βλάσση .Τι έργο εκτελέστηκε, ποιος το παρέλαβε και ποιος το πλήρωσε;” Αυτα θα τα βρούνε κάποτε οι αρμόδιοι φορείς δεν είναι δουλειά μας.

Ήταν λάθος που δεν φτιάξαμε η δεν φτιάχνουμε ένα  συρματένιο φράχτη και ένα τσιμεντένιο περίγυρο  για να κάνουμε το έργο προσβατό  και να περιμένουμε τους κουτόφραγγους.

Είναι  μεγάλο λάθος να “κτήσουμε” ένα μουσείο που δεν έχει  καμία σχεση με τον “αμοιβαιο σεβασμό” , το  “ήθος ”  , την “υπερβολικότατη ευγένεια” και “το Ελληνικό μέτρο”  και αντίθετα με υπερβολικό και με βίαιο τρόπο  τα σβήνει όλα  αυτά  και μας φέρνει την μοντέρνα κανούργια ηθική  “των συνεργατών”  με τις πολυτελέστατες “χλιδές ” τους.

Ήταν λάθος που  αποφασίσαμε και  μεγαλύτερο  λάθος που ακόμα σήμερα επιμένουμε  να κτήσουμε (οχι να διατηρήσουμε) ένα Μουσείο Κυνουρίας  για ένα πολύ ειδικό και λάθος  θέμα,  για ένα πολύ περιορισμένο χρόνο του πολιτισμού μας .Για ένα Ρωμαίο κατακτητή  και  δήθεν τα κλεμμένα “μνημεία “από τις άλλες Ελληνικές περιοχές ,  για 50 χρόνια κατοχής ,λεηλασίας και σφαγών  και να αγνοούμε όλη την Κυνουρία , τον  Ελληνικό πολιτισμό, αυτούς που πολέμησαν τους κατακτητές και να πετάμε στα σκουπίδια  τα 3,000 χρόνια της Ιστορίας μας

Ήταν λάθος  και  είναι λάθος σήμερα  η άποψη ότι  όλα αυτά τα κάνουμε για τα “μνημεία” και δεν μας νοιάζει ποιός τα έκλεψε, ούτε μας ενδιαφέρει αν ήταν ενας ληστής της δημόσιας περιουσίας  ,( και τα ψηφιδωτά της έπαυλης  ήταν από τις ληστειες και φόρους του Ελληνικού λαού).Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι  τα παιδιά μας θα βλέπουν μόνο τα “αριστουργήματα ψηφιδωτά”  και δεν θα σκέπτονται “το στίγμα που δεν ξηλώνεται ποτέ ” και έχει όνομα , λέγεται  προδότης συνεργάτης των Ρωμαίων κατακτητών και εγληματίας, και θα σκέπτονται για πάντοτε το οκτώ μηνών έμβρυο παιδί  που σκότωσε ο πατέρας του. Τα αγάλματα και τα μνημεία δεν είναι ανήθικα, οι άνθρωποι που τα κλέβουν είναι ανήθικοι, οι συνεργάτες είναι οι προδότες. Δυστυχώς για μερικούς όλα τα πράγματα είναι δεμένα μεταξύ τους, έχουν συνέχεια Το στίγμα  αυτής της σχέσης καταδικάζουμε και απομακρυνόμαστε όσο μπορούμε.

Ένα βασικό  θέμα διαφωνίας  που υπάρχει  μεταξύ των δύο απόψεων είναι , ότι εμείς υποστηριζουμε είναι πράγμα ηθελημένα να ” κτήζουμε” κάτι καινουργιο από την αρχή  και άλλο πράγμα να διατηρήσουμε κάτι που υπάρχει, ας δεχτούμε για κάτι πολύ δύσκολο και διφορούμενο. Πιστεύουμε να κτήσουμε”  κάτι καινούργιο για ένα συνεργάτη των κατακτητών, είναι το ίδιο πράγμα σαν να ” κτήσουμε”  ένα άγαλμα  του Ιμπραίμ στου κουτρί με την χατζάρα που έσφαξε τον Παπαφλέσσα , και  να λέμε δήθεν στα παιδιά μας οι Τούρκοι  ήταν  αιμοσταγείς και οι  αιώνιοι εχθροι μας, αλλά είχαν καλές και αριστουργηματικές  χαντζάρες. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας.

Δεν πρότειναμε ποτέ και δεν  προτείνουμε τώρα “να γκρεμίσουμε τίποτα” και θα συμφωνήσουμε , όταν μάθουμε τις λεπτομέρειες , να  “διατηρήσουμε” τα ακίνητα, άμα αυτό θέλουμε οι περισσότεροι ,μέ  “μέτρο”, χωρίς “χλιδές ” και τυμπανουκρουσίες. Tα ακίνητα  να διατηρηθούν , ας πούμε με 20,000 ευρώ, όπως πρότεινε τελευταια η αρχαιολογική υπηρεσία ,αρκετά είναι αυτά ,και ας μετρήσουμε αντικειμενικά τους επισκέπτες όταν κάποτε ο χώρος γίνει προσβάσιμος ένα χρόνο και βλέπουμε”………….

Όσοι δεν καταλαβαίνουν   γιατί είμαστε κάθετοι με το Βιβούλιο, ας ρίξουν μια ματιά στο σύνδεσμο για  να μάθουν  γιατί λέμε  ήταν συνεργάτης και προδότης .Εμείς τον θάψαμε οριστικά και ευχόμαστε να μην χρειασθεί να  τον ξεθάψουμε ποτέ πάλι, αλλά θα το κάνουμε άμα δούμε υπερβολές.

Ξεχάστε το μουσείο Άστρους «είναι εξαιρετικά  μικρό και ανίκανο» , δεν θα ανοίξει ποτέ.

Αυτά λέγαμε εμείς  πριν πολλά χρόνια και  σήμερα υποσχόμαστε στους συμπολίτες μας στο μέλλον θα είμαστε μπροστά  στον δημόσιο διάλογο , περισσότερο όταν βλέπουμε “υπερβολές ”  αντίθετες με το Ελληνικό μέτρο.

Αντίθετα  ο δήμαρχός μας επιμένει .

Στο πρόσφατο άρθρο μας της 8ης Μαίου 2018  είχαμε αναφέρει τα κάτωθι

Δεν χάφτουμε τίποτα, εμείς μόνοι μας θα ανοίξουμε τον “Ιερό Χώρο “…

Φτάσαμε στα εύκολα και στο Δήμο Βορείας Κυνουρίας. Ο δήμαρχος μας  σκέπτεται τελικά  ήταν λάθος η επιστολή του της 12 Ιουνίου 2017  στην αρμοδία υπουργό που έλεγε  αναφερόμενος στο Μουσείο Άστρους  » είναι εξαιρετικά μικρό και ανίκανο» , αφού σήμερα όλοι πιά συμφωνούν και το ΥΠΠΟΑ,  ότι το μουσείο είναι ικανό ,κατάλληλο και και αρκετό  και άνοιξε πια έστω και για δύο μέρρες.

Δείτε τον σύνδεσμο  για περισσότερα.

http://www.boriakinouria.gov.gr/sites/default/files/epistoli_dimarhoy.pdf

Λάθη κάνουμε όλοι μας και περισσότερα αυτοί που εκτελούν έργα από αυτούς που κρίνουν και κατακρίνουν εύκολα. Παρακαλούμε τον δήμαρχό μας να διορθώσει την επιστολή του στην αρμοδία υπουργό. Αφουγραζόμαστε με χαρά ότι οι τοπικοί ηγέτες μας συντομα θα ξεκαθαρίσουν θεσμικά την θέση του Δ.Σ. του δήμου Βορείας Κυνουρίας για την ικανότητα η όχι του μουσείου μας, που θα είναι η δημόσια θέση για όλους και για όλα.”

Η τοπική κοινωνία αποφάσισε να πάρει  οριστικά πίσω αυτά που της ανήκουν και θα  είναι πάντοτε μπροστά για όλα τα άλλα  που έρχονται.

Χαρήκαμε που πρόσφατα ομόφωνα το Δ.Σ. του δήμου ψήφισε , το Μουσείο Άστρους είναι κατάλληλο και ικανό να είναι ανοικτό όπως δέχεται επιτέλους και το ΥΠΠΟΑ , και διόρθωσε την παραπάνω θέση » είναι εξαιρετικά μικρό και ανίκανο»   <᾿4> του δημάρχου μας , κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αυτά που ψηφίσαμε θα λέμε όλοι μας πάντοτε , “και στα καφενεία” , σε όλους  και τίποτα άλλο.  Ευχόμαστε ότι αυτά ψηφίστηκαν αληθινά , όχι για να πάρουμε μερικούς ψήφους, και να αρχίσουμε “φτου και πάλι από την αρχή” αργότερα, πρέπει να ξαναξαναεγκρινουμε την στατικότητα και να ξαναπληρώσουμε μελέτες.

Επαναλαμβάνουμε λάθη κάνουμε όλοι μας και περισσότερα αυτοί που εκτελούν έργα .

Καλούμε το δήμαρχο μας δημόσια και θεσμικά  να ανακαλέσει επίσης και την παραγραφο <3> “Θα πρέπει να αναγερθεί  μέσα από την ίδια διαδικασία,Μουσείο παραπλεύρως της επαύλεως , όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα και θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Ηρώδη Ατικού”  και να διορθώσει την παραπάνω επιστολή του  προς την αρμοδία υπουργό .Η επιστολη να καλύπτει μόνο τα δύο θέματα 1, 2, που συμφωνούμε ολοι μας , να μην πούμε να γίνουν και άλλα περισσότερα για αυτά.  έχουμε ψηφίσει και συμφωνήσει για την παράγραφο 4.

Αν αυτό δεν γίνει σε λογικό χρόνο, έχουμε καιρό, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας για να μην ξαφνιάζουμε κανένα, θα ζητήσουμε  θεσμικά σαν πολίτες τα μέλη του Δ.Σ. του δήμου να το φέρουν και αυτό σε ψηφοφορία. Αν αυτό δεν γίνει και δεν έχουμε ευνοικά αποτελέσματα, τωρα ξέρουμε τι θα κάνουμε .

Ας είναι καλά ο Φώτης Τζιβελόπουλος μας έδειξε τον τρόπο, θα ψηφισουμε ηλεκτρονικά για τα ακόλουθα.

Θέλετε Μουσείο για τον Βιβούλιο , έπαρχο των Ρωμαίων κατακτητών η ,αφού δεν έχουμε για όλα χρήματα, θέλετε  καλύτερα γηροκομείο στο Άστρος.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ   ΝΑΙ  Η ΟΧΙ ………….

Θέλουμε Μουσείο για τις “χλιδές” του Ρωμαίου Έπαρχου  ναι  η ΟΧΙ

Θέλουμε να προσθέσουμε, ότι δεν είμαστε προφήτες  αλλά ξέρουμε από τώρα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ,το μυστικό μας αφουγγραζόμαστε….. Αυτή η ψηφοφορία δεν θα γίνει ποτέ, ποιός θα τολμήσει να προκαλέσει κάτι τέτοιο……

Αν μερικοί  ποτέ σκεπτονται να μας  ξαφνιάσουν  και  “μυστικά” κτήσουν ένα τέτοιο Μουσείο με προγράμματα  από τους “κουτόφραγκους ” , θα τους θυμίσουμε:

“Ο ελληνικός λαός ξέρει  καλά  τι ζημιά  έχουν κάνει  όλα  τα  χρόνια  της  ιστορίας  μας “οι συνεργάτες των κατακτητών με τους φίλους τους”  και  τους  αποκαλεί  προδότεs  και εφιάλτες,  και  ξέρει καλά  ότι  μια  διάκριση  για ένα προδότη  είναι  μια  βλασθήμια  και  ενα  στίγμα  που  δεν ξηλώνεται ποτέ”.

Και για να τελειώνουμε οριστικά με τον Βιβούλιο , αν ποτέ κτηστεί ενα τέτοιο Μουσείο , γιατί ξέρουμε ότι “πρέπει  να  λέμε  τα πράγματα  με το όνομα τους ”, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία  εμείς θα βάλλουμε και μια επιγραφή με το νόμιμο όνομα στα Ελληνικά και στα Λατινικά ,αυτό το όνομα πρέπει όλοι  να χρησιμοποιούμε  δημόσια,  Lucius Vibullius Hipparchus Tiberius Claudius Atticus Herodes (Λούκιος Βιβούλλιος Ίππαρχος Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης ), Έπαρχος και συνεργάτης των Ρωμαίων κατακτητών,  είναι άλλωστε και τιμή για το ίδιο και το κοινό.

“Η οικονομική  πραγματικότητα  έχει τελειώσει το έργο αυτό,ας μην κρυβόμαστε. Η αλήθεια δικαιώθηκε  Ας μην χάνουμε το καιρό  μας,δεν πρόκειται  ποτέ να εγκριθεί  άλλη χρηματοδότηση γιατί θα ψάχνουμε να δούμε για πολλά χρόνια  τι απόρροφηκε και τι εκτελέστηκε,η ζημιά έγινε, τα στίγματα δεν σβήνουν ποτέ. “

Η τοπική κοινωνία κατάλαβε ότι σπαταλάμε τις οικονομίες μας  η τα λεφτά που έξυπνα πέρνουμε από τους “κουτόφραγκους ”  και ….ξανασκεπτόμαστε πακτωλούς “βατοπαιδίου” μιας και συνηθίσαμε , και φθάσαμε στο πάτο….. ,και την ίδια στιγμή δεν θέλουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες της ντροπής  με μια τανάλια που μας δώρησαν οι επισκέπτες μας  η να βάψουμε μια πινακίδα στους δρόμους που το χρώμα επίσης μας δώρησαν οι επισκέπτες μας, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ  και μερικοί  σκέπτονται και μιλάνε για γηροκομεία…

Η τοπική κοινωνία αποφάσισε, αρκετά από όλα αυτά,  και θα  μπει μπροστά  σε όλα και το απέδειξε με βροντερη φωνή πρόφατα.

Το γηροκομείο Άστρους 

Λέγαμε κάποτε “Αυτό  γίνεται για τον απλούστατο λόγο , η αλήθεια και ο κοινός νους , που τόσα επίμονα μερικοί αδυνατούν να δουν και δεν το καταλαβαίνουν, είναι με το μέρος μας και σύμφωνα με αυτά που λέμε ασταμάτητα σε όλους,  ο Ιερός Χώρος και το μουσείο Αστρους είναι εδώ ,δεν πάνε πουθενά  , τίποτα άλλο.” … τώρα προσθέτουμε και το γηροκομείο  Άστρους έρχεται στο ορίζοντα.

Aς ευγνωμούμε την συμπολίτισσα μας ,που  μας άνοιξε το δρόμο και μας δώρησε με στηρίσεις μια ζωής το οικόπεδο, μας είπε με τον τρόπος της μην περιμένετε  από τους άλλους …, ούτε τους αιρετούς μας που θέλουν “χλιδές “,,,,,,,,,,,,.

“Η Σχολή Καρυτσιώτη έγινε το Μουσείο Άστρους και υπηρήτησε ώμορφα τον τόπο για αρκετά χρόνια , (αυτά είχαμε , αυτά μπορούσαμε πάντοτε με “μέτρο”, αυτά κάναμε) ,μέχρι που έγινε η “πρόφαση της  ρωγμής ” και έκλεισε απεριόριστα”. Είμαστε σίγουροι  θα ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα, κάλλιο αργά παρα ποτέ,  πιστεύουμε και επαγρυπνούμε, ξεχάστε τις “χλιδές “… οριστικά και αμετάκλητα,..

Καλούμε τους συμπολίτες μας , αφού σήμερα έχουμε μουσείο μας,  που αποφάσισαν να είναι μπροστά , να αρχισουν το διάλογο σήμερα για το γηροκομείο  Άστρους  και είμαι σίγουρος  ο περιφερειάρχης μας , ο δήμαρχος μας  και οι ειδικοί επιστήμονες του τόπου μας θα βοηθήσουν όλοι με προγράμματα του ΕΣΠΑ??, όπως τα λένε…. , με δωρεές  από όλους μας και τους φίλους μας  της διασποράς ,από την μητρόπολη Αρκαδίας <γιατί οχι ;>  να κτήσουμε ένα γηροκομείο στο  Άστρος που θα είναι καλύτερο από το γηροκομείο Λεωνιδίου, ας είναι καλά οι γείτονες μας,μας έδειξαν το τρόπο  και δεν είναι εξυπνότεροι από εμάς……. μόνο έκαναν πράξη γρηγορότερα από μας, όχι άδεια λόγια, ” όλα τα σημαντικά πράγματα που έχουν αξίες ” .

Άμα το θέλουμε μπορούμε και να το κανούμε, δεν είναι δύσκολο να κάνουμε τίποτα , μόνο χρειάζεται ένα πράγμα , να το  αρχίσουμε  και να μην είμαστε υπερβολικοί,  να έχουμε το Ελληνικό “μέτρο”. Ξέρουμε δεν θα κτήσουμε “χλιδές “, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα εκεί που θέλουμε  ,είναι  στη πραγματικότητα δικά μας, ας έρχονται από τους “κουτόφραγκους” ….

Τι σχόλια να κάνουμε, ξέρουμε όλοι μας το χρωστάμε στους εαυτούς μας,  ας μην περιμένουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ