Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Ιδρυση νέας λαϊκής αγοράς στον Δήμο Δυτικής Μάνης

Posted: 02 Feb 2021 10:21 AM PST

Την ίδρυση νέας λαϊκής αγοράς στον Δήμο Δυτικής Μάνης ενέκρινε με σχετική του απόφαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

Την σχετική απόφαση, μετά από σχετικό αίτημα που είχε διατυπώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, μπορείτε να δείτε εδώ.

Αρνητικά τα rapid test στους υπαλλήλους της Π.Ε. Κορινθίας

Posted: 02 Feb 2021 10:20 AM PST

Αρνητικά ήταν τα rapid test για την covid-19 τα οποία οι κινητές μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Κορινθία διενέργησαν σε περίπου 100 υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, και με την ιδιότητά του ως γιατρός, εξέφρασε ευχαριστίες προς την γιατρό Ιωάννα Τζουμάρη, συντονίστρια Κορινθίας του ΕΟΔΥ, καθώς και προς το νοσηλευτικό προσωπικό “που και αγωνίζεται έναν χρόνο τώρα μεσούσης της πανδημίας”.

Καταγράφηκαν 44 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Posted: 02 Feb 2021 10:17 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.261.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 2 Ιανουαρίου 2021, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (covid-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158.716, εκ των οποίων 52,0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.988 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.885 (63,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73,0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο covid-19, φθάνοντας τους 5.851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.437 (58,7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου -ώς τις 3 το μεσημέρι- καταγράφηκαν 44 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 3.159.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 6, στην Π.Ε. Αρκαδίας 2, στην Π.Ε. Κορινθίας 19, στην Π.Ε. Λακωνίας 14 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 3.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Τρίτη 2 του μήνα, οι νοσηλευόμενοι covid-19 στην Περιφέρεια ήταν συνολικά 46 (οι 4 εκ των οποίων σε ΜΕΘ). Ας σημειωθεί, ότι σήμερα δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία από το Γ.Ν. Καλαμάτας, στο οποίο μέχρι και χθες Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου νοσηλεύονταν 21 άτομα (τα 2 σε ΜΕΘ).

Στην υπόλοιπη Περιφέρεια και ανά Γενικό Νοσοκομείο, οι νοσηλευόμενοι ήταν, Γ.Ν. Αργους 6, Γ.Ν. Ναυπλίου 1, Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης 11, Γ.Ν. Κορίνθου 15 (4 σε ΜΕΘ), Γ.Ν. Σπάρτης 13.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα στα χέρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου το πρόγραμμα κατασκευής από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Posted: 02 Feb 2021 10:16 AM PST

Η εκκίνηση των πέντε εργοταξίων του έργου ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης, το πρωί σήμερα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στην οποία μετείχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και της χρηματοδότριας του έργου τράπεζας Αlpha Βank.

Στη σύσκεψη αυτή έγινε γνωστό ότι μέσα σε πέντε ημέρες -στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ενδεχομένως- η Περιφέρεια θα έχει στα χέρια της το πρόγραμμα κατασκευής των 3 μονάδων επεξεργασίας και των 2 σταθμών μεταφόρτωσης, η παράδοση των οποίων αναμένεται σε 24 μήνες.

Οπως δήλωσε ο Π. Νίκας, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται σύσκεψη του ίδιου και στελεχών της Περιφέρειας με στελέχη της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου (εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα του αναδόχου να υποδεχθεί νωρίτερα -δηλαδή πριν το συμπεφωνημένο δεκάμηνο διάστημα-, σύμμεικτα απορρίμματα από συγκεκριμένους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε οριακό επίπεδο.

Εξ άλλου, έγινε γνωστό κατά τη σημερινή σύσκεψη ότι ήδη έχουν οριστεί ο ανεξάρτητος ελεγκτής, ο ανεξάρτητος μηχανικός, ο διευθυντής κατασκευής έργου, ο διευθυντής των ενεργειακών -οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία ήδη από τα αντίστοιχα έργα στην Κοζάνη και στα Γιάννενα-, όπως επίσης και τα πρόσωπα που θα μετέχουν από πλευράς Περιφέρειας στη συντονισμένη προσπάθεια υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου το συντομότερο δυνατό.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς και Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντώνης Ψαράκης προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, καθώς επίσης και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας, εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το στέλεχος της εταιρείας Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, ενώ συμμετείχε επίσης και ο Δαμιανός Μπούρκας, τ. γενικός γραμματέας ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Συμβάσεις έργων περί τα 3 εκ ευρώ υπέγραψε στην Σπάρτη σήμερα Τρίτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 02 Feb 2021 10:15 AM PST

Συμβάσεις έργων στη Λακωνία, συνολικού προϋπολογισμού 2.791.800 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το απόγευμα σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη, όπου επισκέφθηκε το διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας και είχε συνεργασία με στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις συμβάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης, αυτές αφορούν:

α) αποκατάσταση βλαβών από πλημμύρες στην επαρχιακή οδό Σκάλα – Γεράκι – Βαμβακού δια Γραμμούσης, Βρονταμά, Ζαραφώνας, Αγριάνων και Τσίντζινων (προϋπολογισμός 400.000 ευρώ),

β) αποκατάσταση βλαβών στις επαρχιακές οδούς I) Πετρίνα – Μελιτίνη – Αρνα, ii) Χάνια Κουτουμούς (Αιγιές) – Κόκκινα Λουριά προς Καστάνια, iii) Γύθειο – Πλάτανος – Κονάκια – Μυρσίνη και iv) Καρβελάς – Μυρσίνη (συνολικός προϋπολογισμός 600.000 ευρώ),

γ) συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου της Π.Ε. Λακωνίας (προϋπολογισμός 1.200.000 ευρώ),

δ) εκσυγχρονισμός και λειτουργική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Νεάπολης (προϋπολογισμός 200.000 ευρώ),

ε) εκσυγχρονισμός και λειτουργική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη (προϋπολογισμός 200.000 ευρώ) και

στ) εκσυγχρονισμός και λειτουργική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γυθείου (προϋπολογισμός 191.800 ευρώ).

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στη συνέχεια -και μέχρι αργά το βράδυ- ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας είχε προγραμματισμένες  συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της Λακωνίας.

Μεταξύ των προγραμματισμένων αυτών συναντήσεων ήταν αυτές, με α) μέλη του Δ.Σ. από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών και συγκεκριμένα τον πρόεδρο, την αντιπρόεδρο και τον ταμία Μιχάλη Σόβολο, Ανθή Σαράντη και Νίκο Ζήτσα αντίστοιχα, σχετικά με την προσπάθεια για την αναβίωση της Γερακίτικης Υφαντικής και άλλα θέματα, β) τον φωτογράφο Ηλία Περγαντή σχετικά με έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και γ) την Παναγιώτα Αλειφέρη πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Μονεμβασιάς και την δημοτική σύμβουλο Μονεμβασιάς Μαρία Χαραμή.

Σύσκεψη για την κουνουποκτονία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 02 Feb 2021 10:08 AM PST

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την κουνουποκτονία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για χρονικό διάστημα δύο χρόνων, συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σήμερα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου, στο οποίο εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, ανέρχεται σε 8.400.000 ευρώ, με το 5,6% (470.400 ευρώ) να αφορά λειτουργικά έξοδα. Για το υπόλοιπο θα προκηρυχθεί ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός.

Η διαχείριση του έργου θα γίνει από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ Μεσσηνίας, με την συμβολή των έμπειρων υπαλλήλων της “Πελοπόννησος” Α.Ε. -η αμοιβή των οποίων θα προκύψει από τα λειτουργικά του έργου.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση, όπως έγινε γνωστό, θα έλθει οσονούπω προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οπως τόνισε ο περιφερειάρχης στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, στην επιστημονική επιτροπή του έργου θα μετάσχουν αποκλειστικά επιστήμονες (γιατροί, κτηνίατροι, γεωπόνοι, χημικοί), ενώ στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης υπάλληλοι με οικονομικές γνώσεις.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την δήμαρχο Οιχαλίας Γ. Γεωργακοπούλου

Posted: 02 Feb 2021 10:06 AM PST

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη, με την δήμαρχο Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης στον Μελιγαλά, στην είσοδο της πόλης, για το οποίο -όπως γνωστοποιήθηκε- θα γίνει νέα δημοπράτηση καθώς λύθηκαν ορισμένα προβλήματα που υπήρχαν.

Ακόμα έγινε συζήτηση σχετικά με τους αναδασμούς στην Ανω Μεσσηνία, για τους οποίους ο περιφερειάρχης ενημέρωσε την δήμαρχο ότι όσον αφορά την περιοχή του Δωρίου το θέμα αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία για την Ανω Μεσσηνία έχει επιταχυνθεί.

Επιπλέον, τη συνάντηση απασχόλησε η ανακατασκευή του ναού των Ταξιαρχών στην Πολίχνη, έργο για το οποίο -όπως είπε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας- υπάρχει ήδη συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού. Συζητήθηκε επίσης και το αντίστοιχο έργο στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Δώριο.

Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα των νερών στην περιοχή Κουμπές της Κάτω Μέλπειας, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε στη δήμαρχο ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται και το έργο θα αναλάβει η Περιφέρεια, προσθέτοντας ότι μέσα στον φετινό έργο γεφύρι αναμένεται να δημοπρατηθεί και η γέφυρα στη Μαυροζούμαινα -έργο που δεν βρίσκεται στον Δήμο Οιχαλίας, αλλά τον αφορά.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Γ. Γεωργακοπούλου εξέφρασε ικανοποίηση για την ενημέρωση, αλλά και για το γεγονός -όπως είπε- ότι κατά την φετινή ελαιοκομική περίοδο η όχληση των κατοίκων του δήμου της από τα πυρηνελαιουργεία ήταν σημαντικά μικρότερη.

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 02 Feb 2021 10:05 AM PST

Αποφάσεις για σημαντικά έργα έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη χθες Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προέβη στην έγκριση των σχετικών δικαιολογητικών όσον αφορά την ανάδειξη αναδόχου στο έργο συντήρησης, βελτίωσης και αναβάθμισης της ασφάλειας της 8ης επαρχιακής οδού (τμήμα Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία) και της 15ης επαρχιακής οδού (τμήμα Φιλιατρά – Μαραθούπολη), συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Επίσης, προχώρησε την ανάλογη διαδικασία για την ανάδειξη μειοδότη στο έργο συντήρησης των υποδομών του ΓΟΕΒ Παμίσου.

Η Επιτροπή, εξ άλλου, προέβη στην ανάδειξη οριστικού μειοδότη και στην κατακύρωση της κατασκευής του δικτύου άρδευσης στο Βαλτεσινίκο, έργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

Τέλος, ενέκρινε το πρακτικό της δημοπρασίας για την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη στο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, αρμοδιότητας της Π.Ε. Αρκαδίας, με τον καθαρισμό και τη συντήρηση καθώς και ανακατασκευή υφιστάμενων υποδομών σε ρέματα, χειμάρρους και ποταμούς.

Προκήρυξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το δοκίμιο ελεύθερου στοχασμού στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα

Posted: 02 Feb 2021 10:04 AM PST

Δημοσιοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η προκήρυξη του βραβείου “Παναγιώτη Φωτέα” για βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού.

Από πέρυσι, σύμφωνα με απόφαση που έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το εν λόγω βραβείο -στη μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας και επί σειρά ετών γενικού γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού Παναγιώτη Φωτέα- δίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το βραβείο, που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, είναι ετήσιο, πανελλήνιο και αναφέρεται σε βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού, με θεματικό περιεχόμενο από όλους τους τομείς της σκέψεως, όπως πολιτική και κοινωνία, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, λογοτεχνική κριτική, κλπ, το οποίο έχει εκδοθεί από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021.

Το βραβείο θα απονεμηθεί σε επίσημη τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον φετινό χρόνο.

Την Επιτροπή η οποία θα κρίνει τα βιβλία που θα υποβληθούν -αλλά και όσα κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν τα υποβληθέντα δεν ικανοποιούν τα μέλη της)- και η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της οικογένειας Φωτέα, αποτελούν:

-Χρύσα Μαλτέζου, Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

-Γεώργιος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

-Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

-Νικόλαος Μηλιώνης, μέλος Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντιπρόεδρος Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου

– Παναγιώτης Νίκας, φιλόλογος, περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ