Στων εργολάβων την ποδιά, σφάζονται παλικάρια..!

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και τι δεν ακούσαμε χθες στην συνεδρίαση του Πε.Συ. από την κόντρα πρώην και νυν περιφερειάρχη! Αυτοί που συμφωνούν και υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, κονταροχτυπήθηκαν ακόμη μια φορά για τα πρόσωπα και τις οικογένειες τους, μακριά από την ουσία, μακριά από τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέα οικονομική κρίση!

        Το μόνο που δεν τους ακούσαμε είναι να διαφωνούν στην «ταμπακιέρα», αφού και οι δυο τους άφησαν αλώβητο όλο το νομοθετικό πλαίσιο κατασκευής των δημόσιων έργων, που «νομιμοποιεί» τις απευθείας αναθέσεις και τα αλισβερίσια με τους εργολάβους, με μόνο κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος, παράγοντας πολλές φορές και «αμαρτωλά» έργα. Απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να «σφάζονται» για τα πρόσωπα, όμως είναι συνοδοιπόροι στην υλοποίηση της ίδιας πολιτικής, ότι ο ένας ξηλώνει και ο άλλος ράβει με μόνιμα θύματα τα πλατιά λαϊκά στρώματα.    

        Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο, που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τον εκφυλισμό και τις «άγριες κόντρες» μέσα στα ίδια τα κόμματά τους. Αταλάντευτα και σταθερά θα βάζουμε για συζήτηση τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

          Καλούμε τα πλατιά λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να εγκαταλείψουν τους πρώην και τους νυν και να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης!

        Παραθέτουμε την τοποθέτηση μας, στην συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.

Τοποθέτηση του Κελλάρη Γιάννη στη συνεδρίαση του Πε.Συ. 6-6-2022 για την Κλιματική Αλλαγή  και τις καταστροφές.

Συζητάμε σήμερα το θέμα μετά από διαδοχικές αναβολές, πέντε και πλέον  μήνες αφότου ήρθε πρώτη φορά στο Πε.Συ. και αυτό από μόνο του φανερώνει ότι με ή χωρίς απόφαση του Πε.Συ. προχωράτε απρόσκοπτα τα σχέδιά σας που είναι κομμένα και ραμμένα πάνω σε ένα αντιδραστικό πλαίσιο που δεν έχει καμία σχέση με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε τέτοια ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την προστασία από φυσικούς κινδύνους, την ίδια την ζωή του λαού.

Άλλωστε ο νέος κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή είναι πραγματική αποκάλυψη του «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» από την πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, η οποία αποτελεί κοινό άξονα στα κυβερνητικά προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Το παράδειγμα της απολιγνιτοποίησης, των πανάκριβων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των τελών που προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος κ.ά., αποδεικνύουν  πως αυτός που χάνει και θα πληρώσει είναι ο λαός, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ενεργειακές επιχειρήσεις της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής «πράσινου εξοπλισμού», οι παραγωγοί εξοπλισμού ΑΠΕ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλοι, οι μεγαλοκατασκευαστές που έχουν τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις για «πράσινα κτίρια»!

Για την εξοργιστική πραγματικότητα να πνίγεται ο κόσμος με την πρώτη βροχή, να καίγεται το καλοκαίρι με τις φωτιές, να ξεπαγιάζει το χειμώνα με τα χιόνια, δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα ούτε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» όπως κάθε φορά τα αποκαλείτε για να δικαιολογήσετε τις ευθύνες σας.

Ακραία αντιλαϊκή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των λίγων.

Γιατί οι εκτεταμένες καταστροφές είτε από πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις αλλά και σεισμούς είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πολιτικού σχεδιασμού και έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης. Είναι αποτέλεσμα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και ελλιπούς εξοπλισμού της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, των Περιφερειών και των Δήμων. Είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των οδικών αξόνων, της ενέργειας, των έργων και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια διαθέτει ελάχιστα και πεπαλαιωμένα μηχανήματα, είναι σταγόνα στον ωκεανό η συντήρηση και επισκευή λίγων που ήταν εγκαταλειμμένα για χρόνια. Και όπου αυτά υπάρχουν λείπουν χειριστές γιατί δεν προσλαμβάνετε τέτοιες ειδικότητες.

Προτιμάτε να διαλύετε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα (κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό), για να υπογράφετε σωρηδόν συμβάσεις με εργολάβους, να φωτογραφίζεστε μάλιστα με φόντο τα πανάκριβα και σύγχρονα ιδιωτικά μέσα και όταν έρχεται η ώρα να μας «σώσουν» οι φωστήρες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πολλές φορές γίνονται άφαντοι!

Η σημαία της επιχειρηματικής δράσης που την περιφέρετε δεξιά και αριστερά καλύφθηκε από τόνους χιονιού, πνίγηκε στις λάσπες, κάηκε στις φωτιές!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας εγκληματικής πολιτικής που υποτάσσει τις ανάγκες του λαού στη λογική του κόστους – οφέλους και της επιχειρηματικής δράσης σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, τα νερά, οι μεταφορές, οι υποδομές, πολιτική η οποία υπηρετείτε πιστά από όλες τις κυβερνήσεις , Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές.

Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με διαχειριστική ανικανότητα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να υπάρχει, αλλά δεν είναι το κύριο. Διαχειριστική ικανότητα άλλωστε έχετε όταν θέλετε να αντιμετωπίσετε τον εχθρό λαό και το εργατικό κίνημα, έχετε όταν θέλετε να προωθήσετε τους νατοϊκούς σχεδιασμούς και τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια.

Το σύστημα που υπηρετείτε όμως, «σκοντάφτει» όταν είναι να προστατέψει το περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και την λαϊκή περιουσία, ακριβώς γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να βάλει στη προμετωπίδα τέτοια ζητήματα, γιατί κριτήριο της συγκρότησης και της λειτουργίας του είναι η μεγιστοποίηση των κερδών των λίγων. Και εδώ, γι αυτό το σκοπό, όλοι αυτοί οι δήθεν άχρηστοι και ανίκανοι είναι ικανότατοι!

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Κλιματική Αλλαγή που σήμερα συζητάμε. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σε τελευταία ανάλυση πολιτικό πρόβλημα σύγκρουσης ταξικών συμφερόντων.

Είναι μεγάλα τα συμφέροντα γιατί πίσω από την συζήτηση για το κλίμα, κρύβεται αυτό που πραγματικά διακυβεύεται , η ουσιαστική διαπάλη αν, πότε και πως θα αλλάξει το ενεργειακό μείγμα σε βάρος πιο παραδοσιακών μορφών ενέργειας όπως ο λιγνίτης , το πετρέλαιο κλπ και όχι η προστασία του περιβάλλοντος, η ζωή και το βιος των πλατειών λαϊκών στρωμάτων.

Εμείς θα είμαστε απέναντι σε αυτή τη πολιτική, σταθερά με τον λαό και τους πληγέντες, θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της πάλης για έναν συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας με τα αντίστοιχα έργα, με ευθύνη του κράτους, σε βάρος των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και των νατοϊκών δαπανών, αξιοποιώντας σε αυτή τη κατεύθυνση και ευρωενωσιακούς πόρους αλλά και για άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, στήριξης του εισοδήματος και της απασχόλησης, γρήγορες αποκαταστάσεις χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

Καταψηφίζουμε..

 

&

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Εισήγηση στη συνέντευξη 7-6-2022.

Προχθές στις 5 Ιουνίου γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Η παγκόσμια γιορτή βρήκε την περιοχή μας αντιμέτωπη με την απειλή να γίνει χαβούζα της Πελοποννήσου.

 • Στην Παλαιόχουνη συγκεντρώνονται και θάβονται σκουπίδια από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 • Στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται οι σχεδιασμοί για καύση απορριμμάτων.
 • Στο Αθήναιο παρά την καθολική αντίδραση των κατοίκων και των φορέων προχωράει με τις πλάτες της κυβέρνησης η μετεγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων που έκλεισε στα Λεχαινά της Ηλείας γιατί προκαλούσε έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα.
 • Συνεχίζονται οι σχεδιασμοί για μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ασσέας σε χώρο ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με συντονιστή την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  είμαστε σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη βελτίωση και την προστασία της περιοχής και της ζωής μας.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε χαβούζα της Πελοποννήσου.

Σήμερα καταθέσαμε υπόμνημα στον Δήμο Τρίπολης που ζητάμε στην επόμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και να αποφασίσει μέτρα για να γίνουν πράξη, όσα ΟΜΟΦΩΝΑ  αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης στις 17-11-2021.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΧΑΒΟΥΖΑ

ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αθήναιο 7-6-2022

Προς Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη.

Κύριε Δήμαρχε:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης στη συνεδρίαση της 17-11-2021 τάχθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ κατά της μετεγκατάστασης στο Αθήναιο της ρυπογόνας μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων που έκλεισε στα Λεχαινά Ηλείας για λόγους περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Στην ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση που πήρε αύξοντα αριθμό 322/21 αναφέρονται τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

 • Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων.
 • Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.
 • Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.
 • Μέτρα στήριξης στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης – άρδευσης και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τις ρυπογόνες δραστηριότητες.
 • Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει τώρα σε μετρήσεις να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα για τα νερά για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.

Έχει περάσει ένα εξάμηνο χωρίς ενέργειες για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, ενώ η μετεγκατάσταση της μονάδας συνεχίζεται και γιγαντώνεται με επέκταση των εγκαταστάσεων σε βαθμό που να έχει ικανότητα επεξεργασίας πολλαπλάσιας ποσότητας από αυτής των Λεχαινών και αν της δοθεί άδεια λειτουργίας είναι πολύ πιθανόν να έρχονται στο Αθήναιο σάπια κρέατα και ψόφια από κάθε γωνιά της χώρας.

Σας ζητάμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μπει στην Ημερήσια Διάταξη το θέμα: Μέτρα για την υλοποίηση της 322/21 απόφασης του Δ.Σ.

Προτείνουμε:

 1. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξεκινήσει άμεσα έργα για την στήριξη στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης-άρδευσης με νέες γεωτρήσεις και δίκτυα άρδευσης, δρόμους και δίκτυα ενέργειας.
 2. Ο Δήμο Τρίπολης, να προχωρήσει τώρα σε μετρήσεις να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα για τα νερά, για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.
 3. Να σταλεί έγγραφη και έντονη διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου στους αρμόδιους υπουργούς και στην κυβέρνηση που αγνοεί τη βούληση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, το γνωρίζετε, καθολική είναι η άρνηση των κατοίκων που συγκέντρωσαν πάνω από 700 υπογραφές και δεκάδες οι αποφάσεις εναντίωσης των φορέων. Αγνοεί τις αποφάσεις του Δήμου μας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στηρίζει την μετεγκατάσταση της ρυπογόνας μονάδας στο Αθήναιο και ας μην την αποδέχεται ούτε ένας κάτοικος, ούτε ένας φορέας. Δεν μπορεί να ανατρέπει την ζωή μιας ολόκληρης περιοχής για τα κέρδη μιας επιχείρησης.
 4. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις μας και να σταματήσει τη μετεγκατάσταση της μονάδας στο Αθήναιο.
 5. Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.
 6. Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και στην Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου που ενέκρινε τη δημιουργία εισόδου εξόδου στο εργοστάσιο παρά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην εγκατασταθεί η μονάδα και να ξηλωθούν όσα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί.

Να απαιτήσουμε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη μετεγκατάσταση και την επέκταση της μονάδας και να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

  Για την επιτροπή αγώνα:

Γούργαρης Βαγγέλης

Δημόπουλος Σπύρος

Κοτσίρος Νίκος

Τσάγκαρης Νίκος

Τσελάς Νίκος

ΚΟΙΝ/ΣΗ:

Δημοτικές Παρατάξεις.         

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ