Στιγμιότυπα απο την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη μάχη της 5ης και 6ης Αυγούστου 1826 στο κάστρο του Παραλίου Άστρους

0

Μία ωραία βραδιά, μια πραγματικά πάνδημη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη μάχη της 5ης και 6ης Αυγούστου 1826 στο κάστρο του Παραλίου Άστρους του σημερινού Δήμου Βόρειας Κυνουρίας χτες το βράδυ στον υπέροχο χώρο του αμφιθεάτρου κάτω από το κάστρο.

Ιδιαίτερα αξιέπαινη η πρωτοβουλία και εξαιρετικά τιμητική για μένα η πρόσκληση να είμαι ομιλητής σε μία προσπάθεια ανάδειξης της μάχης αυτής που συμπυκνώνει όλα τα στοιχεία της Ελληνικής Επανάστασης, του τρόπου με τον οποίον πολέμησαν οι αγωνιστές του ’21 και του φρονήματός τους. Με τη νίκη τους κατά του Ιμπραήμ οι Έλληνες που πολέμησαν εδώ διέσωσαν πρώτα πρώτα την ίδια την Επανάσταση, διέσωσαν όμως και χιλιάδες γυναικόπαιδα που είχαν βρει καταφύγιο από τις αγριότητες των Αιγυπτίων στο κάστρο, διέσωσαν επίσης τη βιβλιοθήκη και τα όργανα Φυσικής παρακαλώ της σχολής Καρυτσιώτη.

Δίκαιη επομένως και σωστή η απόφαση να αναδειχθεί και να καθιερωθεί μία μέρα μνήμης για τη μάχη αυτή στην οποία πολέμησαν ο τοπικός οπλαρχηγός της περιοχής Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος), ο Νικηταράς, η Φρουρά του Μεσολογγίου, το σώμα των Επτανησίων και βέβαια αγωνιστές της Κυνουρίας (Άγιος Πέτρος τότε) και της Πελοποννήσου γενικότερα με τη συνδρομή δύο σπετσιώτικων καραβιών.

Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στην ψυχή της εκδήλωσης, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού φίλων του παραλίου Άστρους, Κωνσταντίνος Κοράλλης, στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, σε όλους όσοι συνέβαλαν στη θαυμάσια αυτή εκδήλωση και στο πλήθος του κόσμου (παραπάνω από 1.000 άτομα!) που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Πόσο παρήγορο και αισιόδοξο να υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους προσφέροντας δημιουργικό έργο!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ