Σαν σήμερα: 30 Μαρτίου του 1823 άρχισε στο Αστρος Κυνουρίας η Β’ Εθνική Συνέλευση

0

Στις 30 Μάρτη του 1823 άρχισε στο Αστρος Κυνουρίας η Β’ Εθνική Συνέλευση. Κατά σύμπτωση, στις 30 Μάρτη του 1827 άρχισε και η Γ’ Εθνική Συνέλευση στην Τροιζήνα. Η κάθε μια από αυτές τις δύο εθνοσυνελεύσεις είχαν ξεχωριστή σημασία για την πορεία της Επανάστασης και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Η Β’ Εθνοσυνέλευση στο Αστρος άρχισε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Επανάσταση. Μετά τις πρώτες επιτυχίες, σημειώθηκαν οι πρώτες προσπάθειες των κοτζαμπάσηδων όχι μόνο να ελέγξουν τις εξελίξεις, αλλά και να τις χειραγωγήσουν καθώς δημιουργούνταν οι πρώτοι κυβερνητικοί θεσμοί. Εξάλλου, είχαν εκδηλωθεί οι πρώτες παρεμβάσεις από τις μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν δικά τους κόμματα με τα οποία θα αποκτούσαν την αντίστοιχη επιρροή στη μετεπαναστατική Ελλάδα.

Στη Συνέλευση του Αστρους συζητήθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είχε ψηφιστεί στην προηγούμενη Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στο Σύνταγμα της Επιδαύρου αποτυπώνονταν αρκετές από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και τις ιδέες του Ρήγα. Στη Συνέλευση του Αστρους οι προσπάθειες των κοτζαμπάσηδων και των άλλων ολιγαρχικών για την αλλαγή του δημοκρατικού χαρακτήρα του Συντάγματος έπεσαν στο κενό.

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα, που άρχισε στις 30 Μάρτη του 1827, έγινε σε μια περίοδο που κρινόταν οριστικά η τύχη της Επανάστασης. Οι «μεγάλες δυνάμεις» με τη Συνθήκη του Λονδίνου είχαν ζητήσει από την Τουρκία να παραχωρήσει καθεστώς αυτονομίας στην Ελλάδα υπό τον όρο καταβολής φόρου υποτέλειας στο Σουλτάνο. Στη Γ’ Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε και απορρίφθηκε αυτή η πρόταση. Στην ίδια Εθνοσυνέλευση αποφασίστηκε η ανάθεση της διοίκησης της Ελλάδας στον Ιωάννη Καποδίστρια. Αποφασίστηκε ότι η θητεία του κυβερνήτη θα ήταν επταετής και στη συνέχεια θα γινόταν εκλογές. Ο Καποδίστριας ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 1828.

Ηρακλής Κακαβάνης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ

Σαν σήμερα 30 Μαρτίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1814 Οι σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Παρίσι βάζοντας τέλος στην επί δεκαετία κυριαρχία του Ναπολέοντα στην Ευρώπη.

1822 Οι Τούρκοι σφαγιάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.

sfagi tis xiou

1823 Αρχίζει η Εθνοσυνέλευση του Αστρους

ethnosuneleusi

1841 Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

1853 Γεννήθηκε ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, Ολλανδός ζωγράφος. (Θαν. 29/7/1890)

patatofagoi

1856 Τερματίζεται ο Κριμαϊκός Πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων.

1863 Ο Γεώργιος Α΄ χρίζεται βασιλιάς της Ελλάδας.

1867 Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μην ξέροντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διασπάθισε το δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα παγόβουνο.

1872 Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, Κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. (Γεν. 26/10/1795)

1896 Πεθαίνει ο πολιτικός και Πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης

1952: Τα χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη, ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης, εκτελούνται στου Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Το παράγγελμα γι’ αυτήν την πολιτική δολοφονία έδωσε το μετεμφυλιακό καθεστώς της άρχουσας τάξης της Ελλάδας μαζί με τους Αμερικανούς συμμάχους της. Η κυβέρνηση Πλαστήρα, το παλάτι, το στρατιωτικό και παραστρατιωτικό κατεστημένο.

belogiannis

1968 Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος λανσάρει το σύνθημα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών» και το συνοδεύει με τη διαγραφή των αγροτικών χρεών.

1970 Στην επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κηρύσσουν 24ωρη αποχή από το συσσίτιο και διήμερο πένθος για τα θύματα της Χούντας.

1992 Πεθαίνει ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β’ στη Βεργίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ