Σαν σήμερα …

0

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

632 Πεθαίνει η Φάτιμα (κόρη του Μωάμεθ), τέταρτη και τελευταία κόρη του προφήτη από την πρώτη του σύζυγο Χαντίτζα αλ-Κούμπρα. Γεννήθηκε στη Μέκκα το 604 και πέθανε στη Μεδίνα (από αρρώστια και θλίψη ‑λένε, μετά τον θάνατο του πατέρα της). Το προσωνύμιο με το οποίο έμεινε γνωστή στην ιστορία, κυρίως των Σιιτών είναι Αλ Ζάχρα (η κυρία του φωτός) και για τους Μουσουλμάνους, είναι παράδειγμα προς μίμηση και ένα από τα δημοφιλέστερα γυναικεία ονόματα. Οι σύγχρονοι απόγονοι του Μωάμεθ κατάγονται αποκλειστικά από τη Φάτιμα και τον σύζυγό της Άλι.

1189 Γ΄ Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι αρχίζουν την Πολιορκία της Άκρας (1189–1191) με επικεφαλής τον Γκυ των Λουζινιάν.

1565 Ιδρύεται η Σεντ Ογκουστίν στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο παλαιότερος ευρωπαϊκός οικισμός στις ΗΠΑ.

1640 Οι Σκωτσέζοι νικούν τον αγγλικό στρατό του βασιλιά Καρόλου Α΄ στη μάχη του Νιούμπερν.

1749 Γεννήθηκε ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».

gkaite

1823 Πέθανε ο οπλαρχηγός Ζυγούρης Τζαβέλλας

1826 Στην τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου οι Μανιάτες νικούν κατά κράτος τις δυνάμεις του Ιμπραήμ. Η μάχη θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Οι απώλειες των Αράβων ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες, οι δε των Ελλήνων 28 νεκροί και 75 τραυματίες.

1828 Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι (με το παλιό ημερολόγιο)

tolstoi

1833 Καταργείται η δουλεία σε ολόκληρη την επικράτεια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1845 Το επιστημονικό περιοδικό Scientific American εκδίδει το πρώτο του τεύχος.

1859 Γεωμαγνητική καταιγίδα κάνει το Βόρειο Σέλας τόσο λαμπρό ώστε να φαίνεται καθαρά από περιοχές των Η.Π.Α., της Ευρώπης ακόμα και της Ιαπωνίας.

1879 Οι Βρετανοί συλλαμβάνουν τον τελευταίο βασιλιά των Ζουλού, Κετσουάγιο.

1884 Λαμβάνεται η πρώτη γνωστή φωτογραφία τυφώνα.

1904 Ο Παύλος Μελάς ξεκινά την ένοπλη δράση του στη Δυτική Μακεδονία.

1910 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β’ Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8/-3/9/1910). Στο συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου. Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με τη κήρυξη γενικής απεργίας –και ιδιαίτερα στους κλάδους της πολεμικής βιομηχανίας- ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων απορρίφθηκε με 119 ψήφους έναντι 58. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλλε η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία εναντίον της εν λόγω τροπολογίας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν διώξεις εναντίον των σοσιαλδημοκρατών. Έτσι, η απόφαση του συνεδρίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε: την κοινοβουλευτική «πάλη» κατά των εξοπλισμών και την καταψήφιση των σχετικών πιστώσεων, την επιμονή στη συγκρότηση υποχρεωτικών διαιτητικών δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών που προέκυπταν μεταξύ κρατών, τον γενικό αφοπλισμό, την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών (902.gr)

1911 Πέθανε στην Κέρκυρα ο ποιητής Γεράσιμος Μαρκοράς, μαθητής του Διονύσιου Σολωμού.
Επιδέξιος χειριστής της δημοτικής, μαζί με Ψυχάρη, Παλαμά, Καρκαβίτσα Πολυλά κά. συνέβαλε στην επιβολή της δημοτικής και στην αναγέννηση των νεοελληνικών γραμμάτων.

1917 Συλλαμβάνονται δέκα σουφραζέτες επειδή είχαν πολιορκήσει το Λευκό Οίκο.

1937 Η Toyota (Motor Corporation) γίνεται ανεξάρτητη εταιρεία. O πολυεθνικός κατασκευαστής αυτοκινήτων που ιδρύθηκε από τον Kiichiro Toyoda ‑spinoff της Toyota Industries (1934 κινητήρας [Α], 1936 το πρώτο επιβατικό της αυτοκίνητο, το Toyota AA, φωτο αριστερά) είναι ένας από τους μεγαλύτερους σήμερα κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο, με εκατομμύρια οχήματα ετησίως.
Μετά τον 2ο Παγκόσμιο η Toyota εκσυγχρόνισε την εγγυημένη αμερικάνικη γραμμή παραγωγής («The Toyota Way» και με φιλοσοφία διαχείρισης το Toyota Production System) που μετέτρεψε τη μικρή εταιρεία σε ηγέτη του κλάδου. Τη 10ετία του 1960, εκμεταλλεύτηκε την ταχέως αναπτυσσόμενη ιαπωνική οικονομία για να πουλήσει αυτοκίνητα σε μια αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη, αναπτύσσοντας το Toyota Corolla, το οποίο θα γίνει το best-seller αυτοκίνητο όλων των εποχών. Χρηματοδότησε έξυπνα τη διεθνή επέκταση έτσι ώστε σήμερα να είναι η 9η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο (με βάση τα κέρδη) εκτοξεύοντας την παραγωγή της (10 εκατομμύρια οχήματα ετησίως, το 2012, φτάνοντας το 2020 τα 200 εκατομμύρια) Ηγέτης στην ανάπτυξη και τις πωλήσεις υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (40 μοντέλα σήμερα) με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, ξεκινώντας με το Prius το 1997. Η Toyota Motor Corporation παράγει επίσης τα Daihatsu, Hino, Lexus, Ranz, κατέχει 20% μερίδιο στην Subaru Corporation, 5,1% στη Mazda, 4,9% στη Suzuki, 4,6% στην Isuzu, 3,8% στην Yamaha 2,8% στην Panasonic, καθώς και μεγάλα μερίδια σε Κ|Ξ στην Κίνα (GAC Toyota και FAW Toyota), Τσεχία (TPCA), Ινδία (Toyota Kirloskar) ΗΠΑ (MTMUS) κά.

1944 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απελευθερώνονται η Μασσαλία και η Τουλόν.

1944  Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιθέσεις σε ολόκληρο τον Έβρο κατά των γερμανικών φρουρών. Συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Έβρου οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες (902.gr)

1944 Σε μπλόκο των Γερμανών και ταγματασφαλιτών στην Καλλιθέα εκτελούνται 40 πολίτες.

kallithea

1946  Πέθανε ο πολιτικός Γεώργιος Καφαντάρης

1947 Ξεκινά στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας. Από τους 67 κατηγορούμενους οι 56 καταδικάστηκαν σε θάνατο.

1948 Ξεκινά η επιχείρηση «Ταύρος». Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθεται στις θέσεις του ΔΣΕ στη Μουργκάνα. Οι υπερασπιστές της Μουργκάνας, παρά τον εξαιρετικά άνισο συσχετισμό δυνάμεων (ένα προς δέκα υπέρ του αστικού στρατού), κράτησαν ηρωικά μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη, όπου με έναν πετυχημένο και τολμηρό ελιγμό, κατάφεραν να ξεγελάσουν τον αντίπαλο και να περάσουν με ασφάλεια στα Ζαγόρια (902.gr)

1948 Τα Αρχηγεία Περιοχών του ΔΣΕ ανασυγκροτούνται σε Μεραρχίες. Δημιουργείται το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο του ΔΣΕ.

1951 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατική».

1962 Ισχυρή σεισμική δόνηση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα ‑περισσότερο στην Κορινθία, στο Ναύπλιο και την Τρίπολη. Απολογισμός ένας νεκρός και πέντε τραυματίες καθώς και υλικές ζημιές στην Κόρινθο.

1963 Κατά τη διάρκεια μιας πορείας διαμαρτυρίας 200.000 ατόμων για τις φυλετικές διακρίσεις στη Ουάσινγκτον, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βγάζει τον περίφημο λόγο του με τη φράση «Έχω ένα όνειρο…» («I have a dream»)

martin

1968 Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

pikionis

1968 Ταραχές στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, προκαλούν βίαιη αστυνομική καταστολή.

1969 Εγκαινιάζονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

1970 Τίθεται σε λειτουργία τηλεόραση του ΟΤΕ μέσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1981 Θεμελιώνεται στον Πειραιά το νέο δικαστικό μέγαρο.

1982 Πλοία της Greenpeace εμποδίζουν την πόντιση πυρηνικών αποβλήτων στην Ισπανία.

1987  Πέθανε ο σκηνοθέτης κινηματογράφου Τζον Χιούστον. Εκκεντρικός σκαπανέας επικών διαστάσεων, τιτάνας του Χόλιγουντ βασίλευσε ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός σε μια καριέρα που άντεξε πάνω από πέντε 10ετίες.
Ο δέκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ (κέρδισε δύο) με 40 διακρίσεις-βραβεύσεις & 73 διαφορετικές υποψηφιότητες θρύλος γεννήθηκε ως John Marcellus Huston στη Νεβάδα του Μιζούρι στις 5 Αυγούστου 1906.

1987 Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.

1989 Ύστερα από κυβερνητική απόφαση, καίγονται οι φάκελοι των πολιτικών φρονημάτων.

1991 Πέθανε ο Αλέκος Σακελλάριος, έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος. (Γεν. 7/11/1913) πληθωρικός εργάτης της πένας και της κλακέτας — σπούδασε στη Νομική Σχολή.
Στα δημοσιογραφικά θρανία κάθισε σχεδόν έφηβος σκιτσάροντας τα πρώτα του λογοπαίγνια και στη συνέχεια υπηρέτησε το χρονογράφημα της εποχής. Στιχουργός επίσης και συγγραφέας εκατοντάδων τραγουδιών και έργων, επιθεώρησης και πρόζας.
Στα προβλήματα του κόσμου εκείνος «απαντούσε» με το κέφι και το χιούμορ των έργων του. Σαν σκηνοθέτης εργάστηκε πολλές 10ετίες πίσω από την κάμερα, χωρίς να κρύψει ότι η αρχική επιθυμία του ήταν να γίνει ηθοποιός. Τον κέρδισε όμως η πένα.
Έχει γράψει 1.500 τραγούδια, 185 έργα και 10 σενάρια. Η πρώτη του επίσημη θεατρική εμφάνιση έγινε στο «Κοτοπούλη», το 1935 με το λαϊκό μιούζικαλ «Ο βασιλιάς του χαλβά». Τα πιο πολλά έργα του είναι κωμωδίες και τα περισσότερα τα έγραψε μαζί με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο.
Μερικές από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες τους, που έγιναν και ταινίες, είναι «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Κυριακή αργία», «Ενας ήρως με παντούφλες», «Δεσποινίς ετών 39», «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Υπάρχει και φιλότιμο» κ.ά. Για τον κινηματογράφο έγραψε επίσης «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Η θεία από το Σικάγο», «Ο Ηλίας του 16ου» κά. (Ριζοσπάστης)

1993 76 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πτώση αεροπλάνου στο Τατζικιστάν.

1993 Ένα φράγμα σπάει στην Κινγκχάι της Κίνας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 223 άνθρωπου.

1993 Στη Βοσνία, οι Κροάτες ανακηρύσσουν επίσημα τη σύσταση της δημοκρατίας τους.

1994 Γίνεται η πρώτη παρέλαση ομοφυλοφίλων στην Ιαπωνία.

1995 Ένας όλμος πέφτει στην αγορά του Σαράγεβο και σκοτώνει 38 ανθρώπους. Ήταν η αφορμή για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον των Σερβοβοσνίων, καθώς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι. Αργότερα μίλησαν για προβοκάτσια.

1995 Πέθανε ο Γερμανός συγγραφέας Michael [Andreas Helmuth] Ende (Μίχαελ Έντε, γεν. 12-Νοε-1929). Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και τα αντίτυπα των βιβλίων του είναι πάνω από 20 εκατομμύρια. Σημαντικά έργα του η “Μόμο”, το “Ιστορία χωρίς τέλος”, το “Μαγικό φίλτρο” κ.α.

1996 Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και η πριγκίπισσα Νταϊάνα παίρνουν διαζύγιο.

1996 Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εγκρίνεται νόμος για το χημικό ευνουχισμό των καθ’ υποτροπή παιδεραστών.

1998 Στο Πακιστάν εγκαθιδρύεται ένα νέο νομικό σύστημα που βασίζεται στο Κοράνι.

1999 Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες, ανάμεσά τους 31 αστυνομικοί, είναι ο τραγικός απολογισμός σοβαρών επεισοδίων που σημειώνονται στο Μπανγκλαντές μετά την λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα.

1999 Η Μιρέλλα Μανιάνι κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67.09 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλλης.

2001 Ο 23χρονος Ουκρανός τερματοφύλακας Serguei Perkhun πεθαίνει σε νοσοκομείο της Μόσχας χωρίς να συνέλθει από το κώμα που είχε πέσει μετά το σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι, όταν συγκρούστηκε στον αέρα με αντίπαλο επιθετικό στον αγώνα ΤΣΣΚΑ Μόσχας- Άντζι Μαχάτσκαλα για το ρωσικό πρωτάθλημα.

2011 Πέθανε ο Λεωνίδας Κύρκος, Έλληνας πολιτικός. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στις γραμμές τής σπουδάζουσας νεολαίας της ΕΠΟΝ. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου φυλακίστηκε κατ’ επανάληψη (1946–1948) και το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο. Στη δεκαετία του 1950 εργάστηκε ως συντάκτης της «Αυγής», τη δεκαετία του ‘60 δραστηριοποιήθηκε στην ΕΔΑ και μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ-Εσωτερικού, της ΕΑΡ και υπήρξε γραμματέας του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου» μέχρι τον Μάρτη του 1991 παραμένοντας στη συνέχεια ένα από τα ηγετικά του στελέχη συνεχίζοντας την αντιΚΚΕ στάση του. Το 2010 στήριξε τη «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη, που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΝ. Διετέλεσε βουλευτής και ευρωβουλευτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ