Προς το επερχόμενο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : Διεύρυνση και εξωστρέφεια

0

Το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία οι πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό δηλώνουν την πολιτική αλλαγή. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα και στην υπερεκμετάλλευση των παραγωγικών συντελεστών από τη δεκαετία του 90 και ύστερα, για πρώτη φορά υποχωρούν μαζικά απέναντι στις προοδευτικές πολιτικές. Διότι οι λαοί αντελήφθησαν το χρεωκοπημένο μοντέλο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με την υπερεκμετάλλευση των πόρων και την υπεραξία που προκύπτει από το είδος της εργασίας που αυτές οργανώνουν. Οι λαοί στρέφονται προς τις αριστερές αξίες και πολιτικές, οι οποίες σχεδιάζουν την αναπτυξιακή πορεία των κοινωνιών, με σεβασμό προς τη διατήρηση των περιβαλλοντικών πόρων, την υπεράσπιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, το σεβασμό στα κοινωνικά κινήματα και την διαχειριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο ιδεολογικός προσανατολισμός του συνεδρίου δεν πρέπει να αφορά μόνο τα προβλήματα και τις κρίσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των εκφραστών τους, αλλά πρέπει να εκτείνεται στις συζητήσεις για τις επιχειρούμενες εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις που ζυμώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ευρύτερα. Σε μια εποχή που οι προηγούμενες θεωρητικές προσσεγγίσεις αδυνατούν να ερμηνεύσουν την ραγδαία τεχνολογική αλλαγή και τις μεταβολές που αυτή επιφέρει στις σχέσεις παραγωγής και στην εργασία, η σημασία των εναλλακτικών προτάσεων βαίνει αυξανόμενη προκειμένου να επιτύχει τη βέλτιστη κοινωνική απήχηση. Οι συζητήσεις οφείλουν να έχουν σκοπό τη διεύρυνση των υφιστάμενων προτάσεων που απαντούν στους προβληματισμούς, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ζητημάτων του περιβάλοντος και των μεταναστευτικών ροών, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές μεταβαλλόμενες επιστημονικές και τεχνολογικές συνθήκες, με σκοπό εν τέλει την διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο θα προσεγγίσει μια μεγάλη Αριστερά τις κοινωνικές ομάδες, έτσι ώστε να  εκφράσει την κοινωνική πλειονότητα.

Η δομή ενός σύγχρονου αριστερού προοδευτικού κόμματος, διαμορφώνεται από τις συζητήσεις που γίνονται σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του, αλλά κυρίως με τις τοπθετήσεις και τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στα συνέδρια. Η δομή είναι αυτή που καθορίζει την πορεία του κόμματος στο σύνθετο πολιτικό περιβάλλον. Στο σημερινό περιβάλλον, είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο του βουλευτοκεντρικού κόμματος με αριστίδην μέλη εκπροσώπων δεν είναι το ενδεδειγμένο για την παραγωγή πολιτικών αποτελεσμάτων. Αντίθετα, το μοντέλο της διαμόρφωσης πολιτικής από τη βάση σε συνδυασμό με κοινωνικές συμμαχίες είναι καταλληλότερο στις σημερινές συνθήκες. Το κόμμα με συμμετοχή από τη βάση, απευθύνεται ουσιαστικότερα στους νέους ανθρώπους και ταιριάζει καλύτερα στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτισμικά μορφωμένα άτομα. Οι κοινωνικές συμμαχίες, μπορούν να συντελέσουν σε μια κορυφαία εκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην ανάληψη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η υιοθέτηση και εφαρμογή κανόνων λειτουργίας, με προοδευτικό περιεχόμενο που θα δίνουν τη δυνατότητα εξέλιξης και κοινωνικής διεύρυνσης, είναι απαραίτητη στη λειτουργία ένος σύγχρονου αριστερού κόμματος. Τέτοιοι κανόνες μπορεί να είναι οι εξής :

  • Θέσπιση ανωτάτου ορίου θητειών για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής
  • Ασυμβίβαστο στην κατοχή δύο ή περισσοτέρων θέσεων κομματικής ευθύνης από το ίδιο στέλεχος
  • Εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για την λειτουργία του κόμματος με έμφαση στν Περιφερειακή και την Τοπική λειτουργία
  • Σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας που θα ενσωματώνει τις εξελίξεις από τα Ευρωπαϊκά προοδευτικά κόμματα κατόπιν διαβούλευσης

Με τη θέσπιση τέτοιων κανόνων λειτουργίας, είναι δυνατή η αποτελεσματική λειτουργία σε επίπεδο διαδικασιών και μεταγενέστερα, των πολιτικών αποτελεσμάτων.

Η εξωστρέφεια του κομματος θα διαδραματισει σημαντικό ρόλο στην επόμενη περίοδο. Η διείσδυση του κόμματος στην κοινωνία, με την καμπάνια εγγραφής νέων μελών εν όψει του συνεδρίου, θα διευρύνει τη βάση με έναν αυξημένο αριθμό μελών που θα ανήκουν στον προοδευτικό και αριστερό χώρο και που πρόκειταν να επιλέξουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως τη μόνη δυνατή εναλλακτική πολιτική λύση. Οι περιοδίες και οι περιφερειακές συνδιασκέψης θα προετοιμάσουν το έδαφος για το συνέδριο και θα ενδυναμώσουν τις πολιτικές συζητήσεις σχετικά με τη θέση του κόμματος στο σύχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει εν όψει εκλογών.

Το επερχόμενο συνέδριο, θα αποτελέσει ένα πεδίο γόνιμης σύνθεσης απόψεων μέσω ανταλαγής ιδεών και προβληματισμών. Με τον τρόπο αυτό θα εκκινήσει έναν αγώνα δράσης για τις επερχόμενες εκλογές. Μια επιτυχημένη διαδικασία στα πλαίσια του επερχόμενου Συνεδρίου, θα οδηγήσει σε ανοδική πορεία το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να επιτύχει την προοδευτική διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, θα απομακρύνει το ενδεχόμενο άγονων προσεχών εκλογών. Οπότε, θα μπορέσει να επιτευχθεί ο άμεσος σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Τρίπολη, 11-12-2021

Γεώργιος Ι. Φαράντος

* Ο Γ. Φαράντος είναι Συντονιστής της Ο.Μ. Δυτικού Τομέα Δήμου Τριπολης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας και Μεταδιδάκτωρ Ερευνητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ