ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει – Έρχονται νέες μεταλλάξεις

0
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας της COVID-19 καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ έρχονται την ώρα που Ευρώπη, ΗΠΑ χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού και προχωρούν στην κήρυξη του τέλους της πανδημίας!

Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με την κυβέρνηση μάλιστα να δίνει ημερομηνία λήξης των μέτρων. 

Ποιες χώρες προχώρησαν στην κατάργηση και την χαλάρωση των μέτρων

Σουηδία

Η κυβέρνηση της Σουηδίας κατήργησε σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19. «Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Δεν έληξε, αλλά όπως τη γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοροποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, ανακοίνωσε ότι καταργείται η χρήση του πάσου εμβολιασμού και εφεξής μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται.

«Θα έπρεπε να έχουμε λίγη περισσότερη υπομονή, να περιμένουμε τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδες ακόμα. Και είμαστε μια αρκετά πλούσια χώρα για να συνεχίσουμε τα τεστ», δήλωσε ο Φρέντρικ Έλγκ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουμέα και ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της πολιτικής της σουηδικής κυβέρνησης για τη μη επιβολή περιορισμών κατά της εξάπλωσης της νόσου.

Ισπανία

Από τις 22 Δεκεμβρίου οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές στην Ισπανία εκτός από όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε όλους τους δημόσιους χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς, εκτός από παραλίες ή αγροτικές περιοχές, με ή χωρίς απόσταση ασφαλείας.

Η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας δήλωσε ότι: «Ήταν ένα προληπτικό μέτρο, για το χρονικό διάστημα που ήταν απολύτως απαραίτητο έως ότου οι δείκτες οδηγούσαν σε μία διαφορετική απόφαση. Η κατάργησή τους είναι θέμα χρόνου καθώς οι δείκτες κρουσμάτων πλέον το επιτρέπουν».

Οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ισχύει από την άνοιξη του 2020 και δεν φαίνεται να καταργείται για την ώρα.

Δανία

Στην κανονικότητα επέστρεψε από τις 2 Φεβρουαρίου η Δανία, καθώς άρθηκαν όλοι οι περιορισμοί για τον κορονοϊό. Πρόκειται για μία χώρα με 5,5 εκατομμύρια κατοίκους και αναλογικά λίγους θανάτους από κορονοϊό. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Δανίας, κα Ελίνα Σταματάτου, ο κάθε πολίτης, είτε είναι εμβολιασμένος είτε είναι ανεμβολίαστος, μπορεί να κάνει καθημερινά τεστ για τον κορονοϊό, γεγονός που εφαρμόζεται ακόμη και στους τουρίστες, εφόσον το επιθυμούν, ενώ ποτέ δεν εφαρμόστηκε η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο σε εσωτερικούς και στα ΜΜΜ. Το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα ξεπερνάει το 80 %.

ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε την κατάργηση της μάσκας από την Τετάρτη σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενη έτσι στην κούραση που έχει καταβάλει τους Αμερικανούς εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας και την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα βρίσκεται σε μείωση. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες η Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ. Ωστόσο, όπως η ίδια εξήγησε, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα σχολεία, στα γηροκομεία και σε άλλες δομές φιλοξενίας και κράτησης. Επαφίεται εξάλλου στους δήμους –όπως σε αυτόν της Νέας Υόρκης– και στους ίδιους τους εμπόρους να αποφασίσουν εάν θα απαιτούν από τους δημότες και τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν μάσκες.

Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι σκοπεύει να καταργήσει την νομική υποχρέωση για αυτοαπομόνωση των πολιτών εάν βρεθούν θετικοί στην COVID-19 αργότερα αυτό τον μήνα όταν παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με τον ιό.

Ο Τζόνσον προχώρησε σε άρση σχεδόν όλων των περιορισμών της COVID-19 στην Αγγλία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον περασμένο μήνα ήρε τα μέτρα του «Σχεδίου Β» που είχαν επιβληθεί προσωρινά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειας που στόχο έχει να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με την COVID, αντικαθιστώντας με οδηγίες τη νομική υποχρέωση για απομόνωση των πολιτών.

«Δεδομένου ότι θα συνεχιστούν οι σημερινές ενθαρρυντικές τάσεις στα στοιχεία, εκτίμησή μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τους τελευταίους εσωτερικούς περιορισμούς που απομένουν, συμπεριλαμβανομένης της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση εάν βρεθείς θετικός, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε Μπόρις Τζόνσον. Η υποχρέωση αυτή επί του παρόντος αναμένεται να λήξει στις 24 Μαρτίου.

Ιταλία

«Στην χώρα μας, πάνω από το 90% των κατοίκων έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Με τα στοιχεία αυτά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο τη νέα αυτή εποχή της πανδημίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Η παραλλαγή Όμικρον άλλαξε σημαντικά την κατάσταση και το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε ο Σπεράντσα, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οδεύουν προς την διαχείριση μιας νέας φάσης».

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, τέλος, η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να συνεχιστεί και μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία -αν δεν αποφασιστεί περαιτέρω παράταση- θα λήξει στις 31 Μαρτίου.

Γαλλία

Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν «λόγοι να ελπίζουμε» ότι «στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα μπορέσουμε να άρουμε το πάσο εμβολιασμού», λόγω της βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης , δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ. «Το επίπεδο του αριθμού νοσηλευομένων παραμένει πολύ υψηλό, υψηλότερο από το ρεκόρ που είχαμε δει την άνοιξη του 2020, αλλά στις προβλέψεις που κάνουμε (…), υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε ότι σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να μπορέσουμε να άρουμε αυτά τα τελικά μέτρα», είπε.

aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ