Περιφέρεια Πελοποννήσου: Προτεραιότητα μας το πρόγραμμα δακοκτονίας

0

Μέσα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας. Μάλιστα ο προϋπολογισμός του έργου για το 2018 είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, αξιοποιώντας και τα αδιάθετα ποσά της προηγούμενης περιόδου και παρά τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση.

Σχετικά με τις διαδικασίες προετοιμασίας για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνει τα  ακόλουθα:

Η εκτέλεση των δολωματικών ψεκασμών καθώς και η παγιδοθεσία γίνεται από εργολάβους, οι οποίοι αναδεικνύονται μέσω διενέργειας διαγωνισμών.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερικών Ενοτήτων ξεκίνησαν έγκαιρα. Ειδικότερα για την ΠΕ Μεσσηνίας ξεκίνησαν το Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά, αμέσως μετά την έκδοση από το Υπουργείο Εσωτερικών της απόφασης των κατανεμόμενων ποσών του προϋπολογισμού δακοκτονίας. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη των διαδικασιών.

Ήδη, κατόπιν σχετικών αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν αναδειχθεί οι οριστικοί μειοδότες και οι φάκελοι των διαγωνισμών έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο. Αναμένεται η έγκριση εντός των προσεχών ημερών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων.

Για επτά τμήματα του Δήμου Πύλου-Νέστορος λόγω μη υπάρξεως αποδεκτών προσφορών, οι εργολάβοι θα αναδειχθούν μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης κατόπιν της ληφθείσας έγκρισης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Για να υπάρξει δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικών εργασιών δακοκτονίας, όπως και τις προηγούμενες περιόδους και να αποφευχθούν καθυστερήσεις, έχει ήδη υπάρξει από τον προηγούμενο Απρίλιο παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής προς το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να   προωθηθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

Η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών δακοκτονίας θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις ανάγκες του πρώτου γενικού ψεκασμού, υπάρχουν στις αποθήκες των ΔΑΟΚ, τα απαιτούμενα φυτοπροστατευτικά.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν λαμβάνει τις αναλογούσες πιστώσεις από τη σχετική απόφαση κατανομής του ΥΠΕΣ, σύμφωνα  με την έκταση των ελαιώνων  και το ύψος της παραγωγής  των ελαιοκομικών προϊόντων,  ο προϋπολογισμός του έργου για το 2018  είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, αξιοποιώντας και τα αδιάθετα ποσά της προηγούμενης περιόδου.

Όσον αφορά το εποχικό προσωπικό, μετά την αποστολή της σχετικής απόφασης με σημαντική καθυστέρηση, την 15η Ιουνίου 2018 από το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι  διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Έως την πρόσληψη του προσωπικού οι απαιτούμενες εργασίες δακοκτονίας θα πραγματοποιηθούν από το μόνιμο προσωπικό των ΔΑΟΚ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ