Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Περιφερειακή Τράπεζα.

0

Τράπεζα = Κέρδος

Για εμάς είναι καθαρό ποιος είναι ο ρόλος της τράπεζας στον καπιταλισμό. Η τράπεζα είναι μια καπιταλιστική επιχείρηση που εμπορεύεται χρήμα, που από τη φύση της αναζητά και κυνηγά την κερδοφορία.

Σημασία δεν έχει τι μορφή θα έχει η τράπεζα, αλλά μέσα στο πλαίσιο ποιας οικονομίας θα λειτουργεί. Όσο θα υπάρχει ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, όσο η οικονομία θα είναι καπιταλιστική και θα λειτουργεί με τους νόμους κίνησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης (κερδοφορία, άναρχη ανάπτυξη, συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου) και η τράπεζα, με όποια μορφή και ονομασία, θα λειτουργεί ενταγμένη στην υπηρεσία της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Για την αστική τάξη είναι μονόδρομος σήμερα η ενίσχυση των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορούν με επάρκεια να επιτελούν το ρόλο τους στη στήριξη του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Πώς; Μέσα από τη διοχέτευση κεφαλαίων σε κλάδους της οικονομίας, ώστε να αναπαράγεται με υψηλότερους ρυθμούς η κερδοφορία από το λιμνάζον κεφάλαιο.

Όταν μιλάτε για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, εννοείται την ενίσχυση του κεφαλαίου για να μπει σε νέα κερδοφόρα δράση. Για παράδειγμα, σήμερα που ο κλάδος των Κατασκευών δεν επιφέρει την ίδια υψηλή κερδοφορία του παρελθόντος, κεφάλαια πρέπει να τοποθετηθούν στη διαχείριση απορριμμάτων, που είναι πιο κερδοφόρα επένδυση.

Οι διακηρύξεις για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι κυρίως στήριξη στις πιο μεγάλες από τις θεωρούμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η «ανάπτυξή» σας όπως και η «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τίποτα στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που είναι καταχρεωμένοι και ανασφάλιστοι. Οι μικροί επαγγελματίες σήμερα δέχονται μια ολομέτωπη επίθεση από τα μονοπώλια, με σκοπό τη μεγαλύτερη εξάρτηση και εκμετάλλευσή τους από αυτά αλλά και στον εκτοπισμό τους. Η πρόταση σας για την ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, είναι μόνο για τα συμφέροντα των λίγων.

Οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το επόμενο διάστημα είναι κάθε άλλο παρά βέβαιες, αφού συναρτώνται με την πορεία της εγχώριας και της διεθνούς οικονομίας, την πιθανότητα εκδήλωσης νέας κρίσης, τις πιέσεις και τα παιχνίδια που ασκούνται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Άρα δεν στέκει ο ισχυρισμός σας ότι μια περιφερειακή τράπεζα είναι απρόσβλητη από τις συνέπειες της πορείας της οικονομίας συνολικά.

Η πείρα έχει δείξει ότι το βάρος της κρίσης στις τράπεζες φορτώνεται στα λαϊκά στρώματα, είτε επιταχύνοντας τους πλειστηριασμούς είτε “κουρεύοντας” τους μικροκαταθέτες, είτε πληρώνοντας τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Δε θέλουμε άλλο σώσιμο.

Θέλετε τέλος μαζί με τους φίλους σας τους Γερμανούς του Φούχτελ να βάλετε στο χέρι τα ταμειακά κεφάλαια και όχι μόνο της Περιφέρειας, των Δήμων, Δημοσίων Οργανισμών και τις καταθέσεις των λαϊκών στρωμάτων.

Ο λαός έχει πείρα από το λαϊκό καπιταλισμό του ΠΑΣΟΚ και του Ανδριανόπουλου της δεκαετίας του 1980. Ψάξτε καλύτερα να βρείτε τις μετοχές και το καράβι τη Μυρτιδιώτισσα που κάνει δρομολόγια στις άγονες γραμμές στο βόρειο Αιγαίο και αφήστε τους στόχους σας να γίνετε τραπεζίτες.

Σωθήκαμε που γίνατε ανεμογεννητριάδες με τα τεράστια αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου.

Προσγειωθήκαμε ανώμαλα μα τις διαστημικές σας περιηγήσεις με τις διαστημικές πύλες κι άλλα τέτοια.

Τώρα θέλετε να μας πείτε ότι θα γίνουμε πετρελαιάδες και τραπεζίτες.

Φτάνει, δε θέλουμε άλλο να μας σώζετε.

Όσο πιο γρήγορα ο λαός σας καταδικάσει τόσο καλύτερα γι’ αυτόν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ