Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

0

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη.

Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής.

Η παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και καθιστά τα κύτταρα ικανά να προσλαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιούν για ενέργεια. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή και των δύο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Είναι γνωστό ότι η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα ωστόσο, που βασίστηκαν σε μετρήσεις βάσει βιοδεικτών, η προσθήκη συγκεκριμένων τροφών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτές οι τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Και οι δύο έρευνες, μία αμερικανική και μία ευρωπαϊκή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση υγιεινών τροφίμων συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ως τέτοια ορίζεται π.χ. η κατανάλωση ενός επιπλέον φρούτου την ημέρα ή μιας μερίδας βρόμης στο πρωινό.

Η μια έρευνα εστίασε στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν δυο επιπλέον μερίδες την εβδομάδα είχαν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν μια μερίδα την εβδομάδα.

«Μετρώντας τα επίπεδα των βιοδεικτών στο αίμα δεν χρειάστηκε να βασιστούμε στη μνήμη των συμμετεχόντων αναφορικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, επομένως ελαχιστοποιήσαμε τα σφάλματα που συνήθως συνοδεύουν με την ανάκληση στη μνήμη αυτών των πληροφοριών» εξήγησαν οι ειδικοί από τη Σχολή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge που εξέτασαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και γενικά τροφές που επιβραδύνουν την πέψη, δεν προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κράκερ, τα τσιπς, τα κουλουράκια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα δημητριακά με ζάχαρη, προκαλούν μεγάλη και απότομη αύξηση του σακχάρου και μπορεί σταδιακά να οδηγήσουν σε σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η καλύτερη πηγή πρόσληψης βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι τα ίδια τα φρούτα και λαχανικά και όχι τα συμπληρώματα διατροφής.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η κατανάλωση ενός επιπλέον φρούτου την ημέρα δεν αρκεί για να μας σώσει από τον διαβήτη, αλλά ότι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής καθώς και η ενσωμάτωση άσκησης στην καθημερινότητά μας αποτελούν μέρος της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2.

onmed.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ