Ο πολιτικός προοδευτισμός και ο αριστερός ανθρωποκεντρισμός ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

0

Η εποχή της παγκοσμιοποίησης προχωρά, με κυρίαρχη εκδοχή της την παγκοσμιοποίηση της φτώχειας και την εξαγωγή της από τη μία ήπειρο στην άλλη. Η δυστοπική πορεία που έχει πάρει ο πλανήτης, δεν έχει σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο επικαλούνται ορισμένες κυβερνήσεις για την αποφυγή ανάληψης των ευθυνών. Τα δισεπίλυτα προβλήματα, όπως της κλιματικής κρίσης και του κλιματικού πρόσφυγα, της ενεργειακής φτώχειας και της αδυναμίας μετρίασης των κοινωνικών ανισοτήτων που προκαλούνται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αποτελούν τις αιτίες της πορείας αυτής. Η εμφάνιση αρχικά ενός μόνο κυρίαρχου ιδεολογικού πόλου στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και σχεδόν ταυτόχρονα η προώθηση της παγκοσμιοποίησης ως επιλογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οδήγησε στην ανατροπή της δημοκρατικής προσδοκίας για έναν καλύτερο κόσμο προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς ένα ολοένα διευρυνόμενο τοπίο ανισοτήτων και εκμετάλλευσης των αδύναμων ατόμων και λαών.

Ταυτόχρονα με την παγκοσμιοποίηση, στα ενδότερα των ανεπτυγμένων κυρίως κοινωνιών εμφανίζεται η κοινωνική αποξένωση. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Σκορίνης, ενώ οι ανισότητες αυξάνονται, παράλληλα εμφανίζεται να κυριαρχεί το στοιχείο της κοινωνικής αποξένωσης ως η υπερβολική αγάπη της ατομικότητας σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Αυτοί που πλήττονται είναι κυρίως οι νέοι, αυτοί που σπούδασαν κατά την τελευταία διετία με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια, που αναζητούν εργασία μέσω του ψηφιακού κόσμου ή εισέρχονται για πρώτη φορά στην εργασία μέσω της τηλεργασίας. Οι κοινωνικές σχέσεις αντικαταστάθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία λειτουργούν σε ένα περιβάλλον αποξένωσης και φόβου. Ενώ οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται σε πολλές από τις σύγχρονες χώρες, αποδομούν το στοιχείο της αλληλεγγύης και αναδεικνύουν στην επιφάνεια ποταπά ένστικτα και συμπεριφορές. Από την εκμετάλλευση του εργατικού πρεκαριάτου, την χρησιμοποίηση της γυναίκας ως μορφής προσαρμοσμένης στις αντρικές επιθυμίες ως τον τηλεκανιβαλισμό, την λειτουργία των τηλε-δικαστηρίων, στο ρατσιστικό μίσος και την ενδοοικογενειακή σκληρότητα, η λειτουργία της κατευθυνόμενης από τα Μέσα ενημέρωσης αντίληψης για τον επηρεασμό του ατόμου-θεατή καταλήγει πάντα στα ίδια αποτελέσματα : στην εκτόνωση ενός θυμικού φορτίου, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, χωρίς καμία αλλαγή στη λειτουργία των κοινωνικών θεσμών των επιφορτισμένων με την υπεράσπιση των αδυνάτων μελών της κοινωνίας, οι οποίοι λειτουργούν υπό το βάρος μιας ανωτέρω καθοδηγούμενης αναποτελεσματικότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται φανερό πως μια οργανωμένη ενωτική αλλαγή από τις Αριστερές και Προοδευτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να αντιστρέψει την πορεία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και να δώσει στους λαούς το δικαίωμα να ελπίζουν για μια ειρηνική και δημιουργική πορεία. Οι ριζικές αλλαγές στις πολιτικές προτεραιότητες, μπορούν να αντικαταστήσουν τις νεοφιλελεύθερες δράσεις υπερεκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος και την αυξανόμενη επικινδυνότητα ενός ενδεχομένου πυρηνικού ολέθρου, με αυτές των δημιουργικών αναπτυξιακών δράσεων με σεβασμό στην οικολογία και στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την επαναφορά των αξιών της αλληλεγγύης. Είναι η χρονική στιγμή για τη μεγάλη ιδεολογική συνάντηση που οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι αριστερές δυνάμεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των κοινωνιών και τη διασφάλιση της ειρηνικής και βιώσιμης πορείας τους στο μέλλον. Η διακυβέρνηση των Αριστερών δυνάμεων στην Ισπανία και η συσπείρωση σχεδόν όλων των αριστερών δυνάμεων στη Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι, αποτελούν τις πρώτες μόνο προσπάθειες προς την κατεύθυνση συγκρότησης αριστερών πολιτικών μετώπων. Κάθε δύναμη σε τέτοιους συνασπισμούς θα διαθέτει την κοινοβουλευτική της ομάδα, την αυτονομία και την ελευθερία έκφρασής της, στο πλαίσιο του συνασπισμού της Αριστεράς και των οικολόγων. Είναι η στιγμή για την ανάγκη της σύναψης ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου που θα αντικαταστήσει τα σημαντικά για την εποχή τους αλλά ξεπερασμένα πια πολιτικά ορόσημα του παρελθόντος.

Εναντίον των συνεπειών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει τη δική του μάχη εναντίον των ντόπιων και ξένων συμφερόντων, προκειμένου να δώσει στη χώρα μας μια Ευρωπαϊκή προοπτική που θα βασίζεται στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης, δίνοντας ταυτόχρονα την ελπίδα στα αδικημένα στρώματα του πληθυσμού και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο. Ο βαθύτατος ανθρωποκεντρισμός, η υπεράσπιση της παράδοσης του κοινωνικού κεφαλαίου, ο σεβασμός στο περιβάλλον και στη ελαχιστοποίηση του χρέους των ερχόμενων γενεών είναι μέσα στις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες του. Αποτελεί έτσι με τη δράση του, ένα φάρο της ελπίδας της συνένωσης όλων των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων σε Ευρωπαϊκό και μετέπειτα σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξασφάλιση μιας ειρηνικής και δημιουργικής πορείας προς το μέλλον και τη δίκαιη κοινωνία.

Τρίπολη, 06-11-2022

Ο Δρ. Γεώργιος Φαράντος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας και Διδάσκων του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ