Ο αμοιβαίος σεβαστός πολιτικός πολιτισμός και η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Πρίν λίγα χρόνια ένας φίλος μας προνοητικά  και συνοπτικά  είχε ονομάσει τα πράγματα με το όνομα τους  και  είχε προβλέψει τα αποτελέσματα των  πρόσφατων εκλογών λέγοντας, «φτάσαμε στο σημείο να ντρεπόμαστε να  λέμε είμαστε αριστεροί».

Τα κόμματα υπολογισμένα  απευθύνονται στο εκλογικό σώμα  με διαφορετικούς τόνους για να πάρουν όσους περισσότερους  ψήφους μπορούν από όλες τις πλευρές.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι τα επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. υπουργοί Γεωργιάδης και Χατζιδάκης  και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Πολάκης και Σταθάκης, που μιλάνε με διαφορετικούς τόνους  στους ψηφοφόρους για να πετύχουν τον σκοπό τους , που αντίστοιχα είναι ο ίδιος.

Οι αρχηγοί των κομμάτων είναι τελικά υπεύθυνοι , καθορίζουν τους  εκλογικούς τόνους  και ανάλογα  «μαζεύουν η απλώνουν» τα επιτελικά τους στελέχη για να περάσουν το μήνυμα τους  και  να εισπράξουν ψήφους.

Στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ κατόρθωσε να διατηρήσει τα ποσοστά  της με μιά οριακή αυξηση , αν και  ήταν κυβένηση και έπρεπε λογικά να είχε φθαρεί,  και  ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  δέν έχασε τις εκλογές, κατά την κοινή  ομολογία  συνετρίβει, για  εκλογικό «σοκ»  μίλησε ο αρχηγός του .

Θα αναφέρουμε παρακάτω τους λόγους για την πολιτική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  , αλλά τα δύο παρακάτω γεγονότα είναι  πολύ σημαντικά  και απαιτούν μεγαλη προσοχή  από όλα τα κόμματα ,για κάθε μελλοντική τακτική και για τους επόμενους  εκλογικούς τόνους .

1) Ο  προσωρινά «αυτοαμφισβητούμενος» από την ηγεσία   τέως υπουργός Πολάκης κέρδισε  συντριπτικά στα Χανιά τον σοβαρό μετριοπαθή  τέως υπουργό Σταθάκη ,αλλά  ταυτόχρονα βροντερά  ολόκληρη η Κρήτη έγινε γαλάζια.

2) Το μεγάλο μήνυμα  της κοινωνίας είναι,  ότι συνετρίβει ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , αλλά ταυτόχρονα εξαφανίστηκε  και ο  τέως υπουργός Βαρουφάκης  , που λογικα έπρεπε να κέρδιζε από την συντριβή του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κοινωνία  από αγανάκτηση και οργή κάνει μερικές φορές λάθη, αλλά διαχρονικά είναι σωστή, διορθώνει τα λάθη της  και δεν συγχωρεί ποτέ κανένα, έχει τους δικούς της απαράβατους νόμους.

Ας αναφέρουμε του λόγους για την πολιτική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 • Η κοινωνία τελικά κατάλαβε  το μεγάλο πολιτικό ψέμμα «διώξαμε την τρόϊκα» … ήρθαν οι «θεσμοί»  και «θα σχίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο» ,ήταν  η   μεγαλύτερη πολιτική απάτη  στην μακρόχρονη ιστορία μας.   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε την αξιοπιστία του με τους «θεσμούς»  και τα «σχισμένα μνημόνια», αλλά δεν έμαθε  το μάθημα του και συνέχισε στην ίδια πορεία με περισσότερα  λάθη.
 • Έκανε έξη μήνες «σκληρή διαπραγμάτευση» για να μας φέρει τελικά και άλλα χειρότερα μνημόνια.
 • Τελικά έκανε το «κρέας ψάρι» , όπως κατηγορηματικα επεσήμανε ο  γνήσιος  λαϊκος ηγέτης  της αριστεράς.
 • Στην προεκλογική περίοδο ο αρχηγός του θύμισε στους ψηφοφόρους για τις «τράπεζες»  δεν έφταιγε αυτός αλλά  ο Βαρουφάκης, και  η κοινωνία πολύ σωστά θυμήθηκε και αντέδρασε ανάλογα τιμωρώντας και τους δύο, ακόμα μετράνε τους ψήφους που χάσανε για τις τράπεζες…
 • Η ηγεσία δεν ήταν σίγουρη τι έπρεπε να κάνει με το τέως υπουργό Πολάκη , γιατί? Τελικά ποιά πορεία θα αποφασίσει να ακολουθήσει ,  γιατί περισκέπτεται…?
 • Αγκάλιασε τους προδότες «αποστάτες και παραβάτες». Φτάσαμε να λέμε  ξεδιάντροπα δημόσια η κρατούσα  πολιτική ηθική είναι , δεν είναι πρόβλημα την μια μέρα  να  είμαστε  επιτελικά στελέχη,  ακόμα και υποψήφιοι για αρχηγοί, σε ένα κόμμα  και όταν χάνουμε  βροντερά  τις καρέκλες μας, την άλλη εβδομάδα γινόμαστε  επιτελικά στελέχη στην αντίπλευρη όχθη  για καινούργιες καρέκλες. Με άλλα λόγια δεν ντρέπονται να λένε δημόσια,  σημασία  έχουν οι καρέκλες και οι κουτάλες. Σωστά η κοινωνία  αποκάλεσε τον   Αντωνοραγκουσισμό  οι «αποστάτες και παραβάτες». Δυστυχώς οι  αποστάτες εκλέγησαν πάλι ,έχουν πείρα για τις κουτάλες, αλλά το ουσιαστικο είναι οι αποδέκτες αποδοκιμάστηκαν και οι αποστάτες είναι προδότες.
 • Η άποψη οι πολιτικοί μας φίλοι μπορεί να είναι και ο «διάβολος» , άμα μας συμφέρει, και οι ανεξήγητες τυχοδιωκτικές   «δεξιές και αριστερές»  συμμαχίες,   τελικά δεν συγχωρέθηκαν  και αποδοκιμάστηκαν  κραυγαλέα από την κοινωνία , όλα έχουν τα όρια τους. Ευχόμαστε το μάθημα να έγινε τελικά αντιληπτό.
 • Τελικά έχασε το ψέμμα, η πολιτική απάτη, «φταίνε οι άλλοι», ο διχασμός, οι ύβρεις , η άρνηση, η τοξικότητα, η διχόνοια, ο Μπαρουφακισμός , ο Πολακισμός, ο Αντωνοραγκουσισμός….. ποτέ πιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  δεν κατάφερε να περάσει κανένα συγκεκριμένο θετικό, γιατί πρωταρχικά είχε επιλέξει και ασχολείτο  αποκλειστικά με την άρνηση και τους υψηλούς τόνους.
 • Τελικά η σημερινη ηγεσία δεν κατάλαβε το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών και συνεχίζει το ίδιο βιολί, την άρνηση , δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη θετική πρόταση  και  για όλα «φταίνε οι άλλοι». ( Ο Μητσοτάκης χαμογελά ασταμάτητα , τρίβει τα χέρια του για την εξουσία και δοκιμάζει τους θώκους …. )
 • Το δίλλημα παραμένει και είναι  για όλους «Πολάκης η Σταθάκης».
 • Οι εκλογικοι τόνοι στην παρουσα εκλογική περίοδο θα είναι καταλυτικοί για το πολιτικό σύστημα αλλά και για την ύπαρξη των πολιτικών δυνάμεων.

Ο Μητσοτάκης  σκέπτεται να γίνει δυνάστης  τουλάχιστον για δέκα χρόνια  και μετά βλέπουμε. Θέλει και προτείνει για πολιτικό αντίπαλο  τον Πολάκη και τον Βαρουφάκη….Ο καθένας θέλει  ότι τον συμφέρει και με χαρά δέχεται τα πολιτικά δώρα από όπου και αν προέρχονται. Το ιδανικό σενάριο  για την δεξιά έχει στηθεί και αυτό είναι η διαίρεση της αντιπολίτευσης σε δύο αντιμαχόμενους ισοδύναμους   ισχυρούς πόλους , ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής .

Η κοινωνία τελικά θα αποφασίσει και θα διαλέξει  ένα κόμμα από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής  που θα το κάνει  την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  έχει  πρόσφατα αποδείξει δεν μπορεί να κυβερνήσει, ούτε να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, χάνει έδαφος , βρίσκεται σε πτώση και ασχολείται με την άρνηση και   για όλα  «φταίνε οι άλλοι».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής , η  μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να «ωριμάσει βίαια»  και ορθολογικά , έμπρακτα με  πραγματικές «δημοκρατικές διαδικασίες» να καταθέσει  σοβαρά χωρίς υψηλούς τόνους το πρόγραμμα της  ,που θα κληθεί αργότερα « με δημοκρατικές διαδικασίες» να εφαρμόσει. Αν τα κόμματα δεν λειτουργούν δημοκρατικά, τελικά εμείς θα τα πληρώνουμε όλα και ποτέ δεν θα δούμε  ούτε ήλιο ούτε στον ήλιο μοίρα.

Προκαλούμε δημόσια την δημοκρατική παράταξη να πάρει θέση για το μεγάλο θέμα της δημοκρατίας, κάτι που αρνούνται να πάρουν θέση  οι σημερινοί ηγέτες της, την περιορισμένη θητεία  για όλα, κάτι που μας δείχνει ξεκάθαρα η μεταπολίτευση.  Μόνο με έντιμη και ξεκάθαρη πορεία για τις δημοκρατικές διαδικασίες  θα πάμε μπροστά ,θα γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση και κυβέρνηση η αν μείνουμε στα ίδια θα συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε για την λεηλασία….

Στην Αρκαδία συνεχίσαμε  την «συντήρηση»  και τα τζάκια, για εξήντα χρόνια …. θέλουμε τα «ίδια», καλά περνάμε… αλλά δεν φταίμε εμείς … τι να πούμε.

Στις εόμενες εκλογές οι  καινούργοι «μασκαράδες και ψευταράδες» πρέπει να  φύγουν οριστικά  από την πολιτικη ζωή μας και να μπουν οριστικά στο πάγκο τους και στα ντουλάπια της ιστορίας.

Ο εμφύλιος πόλεμος του 1946 και η δικτατορία του 1967 αναμφισβήτητα αρνητικά και διχαστικά επηρέασαν την μεταπολίτευση και εμπόδισαν την κοινωνία να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της . Κάποτε πρέπει να γυρίσουμε σελίδα,  να σταματήσουμε  τις ύβρεις, τους διχασμούς  και τα χρωματιστά καφενεία. Η σημερινή νέα γενιά είναι η τρίτη γενιά από τον εμφύλιο , που έγινε πριν 77 χρόνια, δεν φταίνε οι άλλοι, σήμερα εμείς μπορούμε καλύτερα.

Ας αρχίσουμε από τα αυτονόητα, σε κάτι που συμφωνούμε όλοι.

Ας γυρίσουμε σε μια καινούργια  σελίδα,  την συναίνεση , την  αναγκαία εθνική συννενόηση  και τον αμοιβαίο σεβαστό πολιτικό πολιτισμό. Μπορούμε καλύτερα.

Πρέπει να κάνουμε αυτά που λέμε δημόσια  και αν δεν τα κάνουμε , με νόμο να τιμωρούμαστε υποδειγματικά για πολιτική απάτη.

Η περιορισμένη  θητεία  όλων των αιρετών μας ηγετών  για όλες τις δημόσιες θέσεις  στο κράτος  , στα  κόμματα και  όλους τους δημοσίους φορείς ,  είναι επτά χρόνια.  Ο Ροβεσπιέρος, ο “Αδιάφθορος ” , τον καιρό της παντοδυναμίας του έχει θεσπίσει και ακολουθήσει  πειστά την περιορισμένη  θητεία της μιαs μέρας, γιατί  ήξερε η εξουσία διαφθείρει. Οι αμερικάνοι έχουν θεσπίσει την περιορισμένη θητεία για τον πρόεδρο και οι αρχαίοι Ελληνες αφάρμοσαν καλύτερα τον εξοστρακισμό. Όσο και να φαίνεται υπερβολικό ,η εξουσία  που είχε ήταν μόνο για μια μέρα και ανανεώτανε  κάθε  μέρα, επτά χρόνια  ίσως είναι πολλά. Η περιορισμένη θητεία για όλα τα δημόσια λειτουργήματα  έχει τις ρίζες της στις θέσεις του Πρωταγόρα για την δημοκρατία , γιατί στον Πρωταγόρα δεν υπάρχουν «ειδικοί» , επαγγελματίες πολιτικοί, για να μιλούν αποκλειστικά  και όπως τους συμφέρει  για  την «ντροπή και το δίκαιο». Πρέπει να γνωρίζουμε και ταυτόχρονα να εφαρμόζουμε, η πολιτική δεν είναι προσοδοφόρο επάγγελμα, γιατί τότε αυτονόητα  υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πηγές

Πρωταγόρας-Η ντροπή και το δίκαιο είναι οι βασικές και καταλυτικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας και της κοινωνίας. – astrosgr.com

Τι είναι και τι δεν είναι δημοκρατία , ποιός  «θα φτιάξει το ρωμέϊκο..»  και τι κάνουμε σήμερα   3-3 – astrosgr.com

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ