ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ, ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

0

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕΕΝΠ 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε για άλλη μια χρόνια την απαράδεκτη πολιτική της απόφαση να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 714€ καθαρά το μήνα.

Και αυτό όταν τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί. Με τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στο λάδι και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα βρεφικά ήδη και στα ήδη προσωπικής υγιεινής, στα ενοίκια και στις δόσεις δανείων, στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταρρεύσει.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ότι «αυτά μπορεί να δώσει η κυβέρνηση» για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις ευρώ ! Δίπλα στις δεκάδες νομοθετημένες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, οι καθηλωμένοι μισθοί παραμένουν ως κύριο στοιχείο αναπαραγωγής της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον κλάδο της ενέργειας που εργαζόμαστε και ειδικότερα στο πάλαι ποτέ πολυπληθές από εργαζόμενους Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης, η κατάσταση μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί Είναι γνωστό σε όλους ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν οδηγία της Ε.Ε και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις, επέφερε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπήκαν στον κλάδο έχοντας τεράστια κερδοφορία, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε πανάκριβο εμπόρευμα και κομμένο για πολλά λαϊκά νοικοκυριά.

Οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων άλλαξαν προς το χειρότερο και αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, η ενοικίαση εργαζομένων από εργολάβους, υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται με μπλοκάκι δίχως εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα σε κρίσιμα πόστα όπως μηχανικοί βάρδιας και αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται με 8αμηνα. Επισφάλεια, εντατικοποίηση της εργασίας, χαμηλοί μισθοί είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τους νέους εργαζόμενους. Καμία συλλογική σύμβαση δεν τους καλύπτει.

Η ίδια πολιτική απαξίωσε τον λιγνίτη σαν ορυκτό πλούτο της χώρας  για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα η λιγνιτική δραστηριότητα στη Μεγαλόπολη να συρρικνωθεί και να κλείσει οριστικά μέχρι το τέλος του 2024, πετώντας εκατοντάδες συναδέλφους στο δρόμο και ερημώνοντας  την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης καταδικάζοντάς τη σε οικονομικό μαρασμό. Τα λιγνιτωρυχεία κλείνουν, οι εργαζόμενοι  είναι στην επισφάλεια, δεν έχουν καμία ενημέρωση για το μέλλον τους, αν θα απολυθούν, αν θα μετατεθούν.

Συνάδελφοι, την Τετάρτη 17 Απρίλη έχουμε κάθε λόγο να απεργήσουμε, να βρεθούμε στους δρόμους και μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Δεν θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κόμματων του κεφα­λαίου και της Ε.Ε. Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες που δήθεν έχουν λύσεις ή θα προασπίσουν τα δικαιώματα μας. Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης, της αμφισβήτησης. Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις.

Παλεύουμε οργανωμένα και συλλογικά για:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με μισθούς και σχέσεις εργασίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με ασφάλεια στους χώρους εργασίας. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντω­σης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Ρεύμα φτηνό για το λαό, με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλω­σης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Τη δημιουργία Ενιαίου αποκλειστικά Δημόσιου φορέα ενέργειας που θα αξιοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας για τις ανάγκες του λαού. Για ενέργεια που θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  • Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία στη Μεγαλόπολη, να μη μείνει στο δρόμο κανένας συνάδελφος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκ­μηρίων διαβίωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
  • Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

 

                           ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΗ

                Τετάρτη 17 Απρίλη,  Τρίπολη, πλατεία Πετρινού, 10:30πμ

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                                                              Ο γραμματέας                                 Χρήστος Κουλουράς                                                Θανάσης Νικητόπουλος

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΕΧΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ, ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ, 10:30πμ, ΠΛ. ΠΕΤΡΙΝΟΥ

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Συνένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.

Εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Εμείς όμως επιμένουμε. Το έγκλημα δε θα συγκαλυφθεί. Να πληρώσουν οι ένοχοι!

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την προετοιμασία της απεργίας στις 17 Απρίλη.

Προσπερνάμε τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που είναι σταθερά στρατευμένες στη λογική της ανταγωνιστικότητας, των κοινωνικών διαλόγων και της κοινωνικής ειρήνης, που είναι προσκολλημένες στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, οι εκατοντάδες απεργιακές αποφάσεις από πρωτοβάθμια σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ήταν η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο υπονόμευσης των αγώνων μας. Οι εργαζόμενοι φώναξαν ότι τα προβλήματα δεν περιμένουν, ότι απαιτούνται λύσεις εδώ και τώρα.

Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και σε εργοστάσια του μετάλλου, στα τρόφιμα – ποτά, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, οι μαζικές κινητοποιήσεις για την Υγεία σε πόλεις της χώρας, δείχνουν το δρόμο που είναι ανάγκη να δυναμώσει παντού.

Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δε δεχόμαστε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι «αυξήσεις» που προέκυψαν από τον απαράδεκτο καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, εξαφανίστηκαν «εν ριπή οφθαλμού» λόγω ακρίβειας. Ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με καθεστώς ελαστικών σχέσεων και δεν μπορούν να ζήσουν με 400 ευρώ, οι ονομαστικές αυξήσεις των 20-30 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της απελπισίας.

Συνεχίζουμε τον δρόμο του αγώνα και της απεργιακής κλιμάκωσης!

Δε θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κόμματων του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και ιδιαίτερα στα τρόφιμα που ξεπερνούν το 35%, με πρωτοπόρο στην ακρίβεια το ελαιόλαδο, που σημειώνει ετήσια αύξηση 67,4%!

Όλοι τους κρύβουν ότι τις πρωτόγνωρες σε μαζικότητα και διάρκεια κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, πυροδοτούν τα ίδια προβλήματα, όπως η φτώχεια, η ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα, ο πόλεμος. Κρύβουν ότι οι πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ βρίσκονται στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που από κοινού ψηφίζουν μαζί ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 1,2,κλπ – ΠΑΣΟΚ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ τόσο στην Ελληνική Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ