ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ, Μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε το έγκλημα.

0

Να μην ξεπουληθεί το Ενεργειακό κέντρο.

 Να μη γίνει η Μεγαλόπολη ο σκουπιδότοπος της Πελοποννήσου.

Απαραίτητη προϋπόθεση ο ενωμένος και καλά οργανωμένος αγώνας με ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων και την απαιτούμενη κλιμάκωση.

Δεν δικαιολογούνται πλέον αυταπάτες

Πως η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών ομίλων θα ωφελήσει το λαϊκό καταναλωτή, ρίχνοντας το κόστος του ρεύματος, οδηγώντας δήθεν ταυτόχρονα σε χιλιάδες νέες θέσεις καλοπληρωμένης εργασίας!

Πως η πράσινη ανάπτυξη, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η μεταλιγνιτική εποχή, θα οδηγήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ζωής μας, τώρα όλοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα.

Κανείς δεν μπορεί να κρύψει τους κερδισμένους και τους χαμένους απ’ την προώθηση της απελευθέρωσης. Κανείς επίσης δεν μπορεί να κρύψει πως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πριν, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πιστά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνοντας την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, προχωρά αποφασιστικότερα και αποτελεσματικότερα στην προώθηση της «απελευθέρωσης» έχοντας πολύτιμο σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ. Οι θέσεις που δημοσιοποίησε η ΝΔ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτά που προωθεί η σημερινή συγκυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά τώρα στην πώληση λιγνιτικών και στη συνέχεια υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, για να διασφαλίσει πλήρως την κερδοφορία των ιδιωτών.

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ε.Ε. γιατί θα εφαρμόσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την καταστροφική πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προωθούσε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπάλευε το συγκεκριμένο σχέδιο αλλά συμφωνούσε με την απελευθέρωση.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Δημαγώγησε αρκετά με το πάγωμα της μικρής ΔΕΗ ενώ την ίδια στιγμή ολοκλήρωνε το κομμάτιασμα της ΔΕΗ για να προχωρήσει η απελευθέρωση.

Αποδέχτηκε τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως την παράδοση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Παρέδωσε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στους ιδιώτες.

Υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, και δεσμεύτηκε να περιορίσει το μερίδιο της ΔΕΗ κατά 25% ως το 2018 και κατά 50% ως το 2020, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους των υπολοίπων ομίλων.

Επέβαλλε τις δημοπρασίες ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ για την ενίσχυση των ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων, επιτρέποντας ακόμα και τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντάς τους πρόσβαση στις μονάδες φθηνής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές.

Όλα αυτά εκτίναξαν το τιμολόγιο του ρεύματος στα ύψη, είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος.

Οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια έχουν σοβαρές μειώσεις στις αποδοχές τους και δραματική αλλαγή προς το χειρότερο σε όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

 Στην σύσκεψη που έγινε στις 16-11-2017 στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης οι δυνάμεις που στηρίζουν την Ε.Ε. επιβεβαίωσαν με σαφήνεια τη στήριξη τους στην πολιτική της απελευθέρωσης.

Ο κυβερνητικός βουλευτής Αρκαδίας χαρακτήρισε άδικη αλλά αναγκαίο της πώληση του λιγνιτικού κέντρου.

Ο Βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ., με επιστολή υπερασπίστηκε σαν καλλίτερο το σχέδιο πώλησης της Ν.Δ.

Ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ με επιστολή του κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ξεπουλάει χωρίς σχέδιο, λες και δεν είναι το ίδιο σχέδιο που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που υλοποιούν την πολιτική της απελευθέρωσης μέχρι που να παραδώσουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, οι ηγεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας και των σωματείων της ΔΕΗ που στήριξαν μέχρι τώρα όλα τα στάδια της απελευθέρωσης, αναλώθηκαν σε αναζήτηση φιλολαϊκής λύσης στα πλαίσια της απελευθέρωσης και ανακοίνωσαν κάποιες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Μεγαλόπολη χωρίς πλαίσιο αιτημάτων.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, τα γεγονότα τρέχουν.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πρέπει να απαιτήσουν να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων για να παρθούν αποφάσεις με τη συμμετοχή των μελών.

Οι φορείς της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις με μαζικές διαδικασίες.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, στη συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής, στην πώληση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης (μονάδες και ορυχεία) και σε οποιαδήποτε μορφή εγκατάστασης για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΧΥΤΕΑ-ΧΔΒΑ-ΧΥΤΥ κλπ).

Να διεκδικήσουν να μην γίνει καμία απόλυση, καμία αλλαγή εργασιακών σχέσεων, να φύγουν οι εργολάβοι και να υπάρξουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να απαιτήσουν να αποδοθεί στη τοπική κοινωνία το σύνολο των εκτάσεων από τα εξαντλημένα ορυχεία, αφού αποκατασταθούν από τη ΔΕΗ, είναι υποχρέωσή της που  απορρέει από την παραχώρηση των εδαφών και τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Με ευθύνη του κράτους να γίνουν οι μελέτες και τα έργα υποδομής (δρόμοι, αρδευτικά έργα, δίκτυα κ.λπ.) ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων (αγροτών – κτηνοτρόφων – αυτοαπασχολούμενων κ.λπ.) τα εδάφη των ορυχείων που θα περάσουν και θα γίνουν κρατική ιδιοκτησία.

Είναι σκόπιμη και μεθοδευμένη είναι η καθυστέρηση μετεγκατάστασης του Τριποτάμου.

Είναι προκλητική η άρνηση παραχώρησης λίγων δεκάδων στρεμμάτων για τη μετεγκατάσταση του χωριού, ενώ παραχωρούνται χιλιάδες στρέμματα δασικής γης σε ιδιώτες για ανεμογεννήτριες και στη Μεσσηνία σε τουριστικό μονοπώλιο για να φτιάξει γήπεδο γκολφ.

Ο λαός μπορεί να επιβάλει λύσεις προς όφελός του, αν το πιστέψει οργανωθεί και παλέψει για ενέργεια και ΔΕΗ λαϊκή περιουσία. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα φθηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων.

Μεγαλόπολη 30-11-2017

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ