Μάνα ο Πραστός καίγεται! 5 Αυγούστου 1826 ο Ιμπραήμ κατακαίει το κέντρο της Τσακωνιάς…

0

Μάνα ο Πραστός καίγεται! 5 Αυγούστου 1826 ο Ιμπραήμ κατακαίει το κέντρο της Τσακωνιάς αφήνοντας πίσω φωτιά, θρήνο και ερείπια.

Μια Λυγερή καθότανε στον Έλατο στη Σέλα, κι αγνάντευε και τον Πραστό και του Πραστού το ρέμα. Την πήρε το παράπονο και το βαρύ το κλάμα. Πραστέ μου πού είναι οι πύργοι σου, πού είναι οι εκκλησιές σου, πού είναι τα παλικάρια σου, πού είναι κι οι λεβέντες. Ο Ιμπραήμ επέρασε με όλο του το ασκέρι, μου έκαψε τις εκκλησιές, μου γκρέμισε τους πύργους, πήρε τα παλικάρια μου, πήρε και τους λεβέντες. Κι οι λυγερές κλειστήκανε στου Γούλελου τον πύργο, και ο τούρκος τις αγνάντευε από τον Κουδουνάτο.

Δώστε Πραστιώτισσες φιλί, δώστε τα μαύρα μάτια. Εμείς φιλί δε δίνουμε, ούτε τα μαύρα μάτια, εδώ το λένε Τσακωνιά, το λεν Τσακωνοχώρια.

Ελένη Μάνου

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα κείμενο που λέει "σα ης ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΝΑΥΠΑΙΩ, EN ΝΑΤΠΛΙΩ, BOYAHE ς To θλιβερό μαντάτο θα δημοσιευθεί επιγραμματικά λίγες μέρες αργότερα στη Γενική Εφη-μερίδα της Ελλάδος που είχε την έδρα της στο γειτονικό Ναύπλιο."

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ