ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ του ΘΕΑΤΡΟΥ πλατεία

0
Ένας χρόνος συλλογικής πνευματικής απόλαυσης
Την Δευτέρα 17/6 συμπληρώσαμε ένα χρόνο λειτουργίας της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ του ΘΕΑΤΡΟΥ πλατεία. Στην διάρκεια αυτού του έτους μελετήσαμε έξη (6) βιβλία από την Ελληνική και από την παγκόσμια λογοτεχνία. Μετά τη μελέτη ακολουθούσε πάντα ο διάλογος και η ανάλυση των έργων αλλά και η ανταλλαγή σκέψεων της ιδιαίτερης ματιάς κάθε ενός και κάθε μίας που συμμετείχαν στην δημιουργική ανάγνωση. Παράλληλα συγκεντρώναμε τις αναγκαίες πληροφορίες για κάθε συγγραφέα, την εποχή του και τον τρόπο γραφής του. Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι μέσω της ποιοτικής λογοτεχνίας στο χώρο, τον χρόνο και στον υπέροχο φανταστικό κόσμο των δημιουργών.
Κάναμε με ιδιαίτερη προσοχή την επιλογή έξη συγγραφέων, δύο Ελλήνων και τεσσάρων συγγραφέων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Ισίδωρος Ζουργός, η Φούλα Πισπιρίγκου, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Ρόμπερτ Μούζιλ, ο Λευκάδιος Χέρν και η Μάτλουα Κοπάνο μας συντρόφευσαν φέτος με την σπουδαία γραφή τους και τις υπέροχες μυθο-ιστορίες τους. Βιώσαμε συλλογικά το εύρος και το βάθος της πρωτότυπης αίσθησης του κόσμου και της ζωής, μέσα από τις μοναδικές σε πλούτο αφηγήσεις τους
Ταυτόχρονα – και αυτό κατόπιν ώριμης σκέψης – μέσα από τα βιβλία που επιλέξαμε, ταξιδέψαμε στον ιδιαίτερο πολιτισμό διαφορετικών χωρών και ηπείρων. Εκεί αναγνωρίσαμε ομοιότητες και διαφορές, κυρίως όμως μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπινων αντιλήψεων για τη ζωή, τον έρωτα, την απώλεια, τον πόνο, τη χαρά και την αγάπη, που όλες έχουν οικουμενικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη, η Νότια Αμερική, η Ιαπωνία και η Αφρική τόσο μακρυά μεταξύ τους, αλλά και τόσο κοντά μέσα από την τέχνη και ειδικά την τέχνη του λόγου, μας υποδέχτηκαν και μας αποκάλυψαν πλευρές τους άγνωστες σε εμάς που μας συγκίνησαν πολύ.
Δυο φίλες που συμμετείχαν στο λογοτεχνικό μας αυτό ταξίδι, περιγράφουν πως αισθάνθηκαν ακολουθώντας το ανθισμένο μονοπάτι του λόγου.
Αγγελική Σούρσου:
«Στις αρχές του έτους αποφάσισα να «ενδώσω» στη πρόταση μια καλής μου φίλης και να συμμετάσχω στη ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ που προσφάτως είχε δημιουργηθεί στο Άστρος, υπό τη σκέπη του Θεατρικού Εργαστηρίου. Εκεί συνάντησα μια ωραία και χαλαρή παρέα που υπό τη διακριτική καθοδήγηση του δάσκαλου κάνει ένα ταξίδι στον κόσμο. Γιατί το βιβλίο είναι αφορμή να έρθεις σε επαφή με το συναίσθημα, την ψυχή σου, τις ιδέες, τον διπλανό σου άνθρωπο αλλά και αυτόν από την άλλη άκρη του κόσμου. Επιλέχτηκαν μικρά βιβλία σημαντικών αλλά άγνωστων σε εμένα συγγραφέων. Αγάπησα το μικρό ταξίδι που κάναμε στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Ιαπωνία και την Αφρική. Ναι, γιατί τα βιβλία μπορούν να σε ταξιδέψουν σε μέρη που δεν έχεις πάει, να συναντήσεις ξένους που μιλούν τη γλώσσα σου. Προσωπικά μου δίνουν την αίσθηση ότι ανοίγει η ψυχή και ελαφραίνει η καρδιά. Και επειδή αυτό νοιώθω να είναι ένα ακριβό δώρο, ευχαριστώ πολύ την ομάδα της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ και δηλώνω έτοιμη για καινούργια ταξίδια…»
Μαρία Κρεμμύδα-Σκαρμούτσου:
«Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ μου έδωσε την ευκαιρία να έρχομαι πιο συχνά σε επαφή με τη λογοτεχνία μέσα από την παρακίνηση της ομάδας. Και μάλιστα με διαφορετικό είδος γραφής κάθε φορά. Όπου το λογοτεχνικό έργο δεν ήταν κοντά στα ενδιαφέροντά μου και δυσκολεύτηκα αρχικά να το αγαπήσω και να το αφομοιώσω, η συζήτηση που ακολουθούσε στις συναντήσεις μας, μου κέντριζε την περιέργεια και έστω και εκ των υστέρων το διάβαζα με ενδιαφέρον. Υπήρξαν και έργα που τα αγάπησα και με άγγιξαν από τις πρώτες σειρές, με αποκορύφωμα “Το νυχτολούλουδο” της Μάτλουα Κοπάνο, που είναι και το τελευταίο της φετινής περιόδου. Ευχαριστώ πολύ τον καθοδηγητή και υπεύθυνο της ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ κ. Αλέξανδρο Παπαηλιού καθώς και όλα τα μέλη – συνοδοιπόρους στο ταξίδι αυτό.»
Μετά την πρώτη μας δημιουργική αυτή χρονιά η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ το καλοκαίρι διακόπτει τη λειτουργία της, όπου η κάθε μία και ο καθένας μπορεί με την νέα του εμπειρία να κάνει τις λογοτεχνικές επιλογές του και να χαρεί τις διακοπές του.
Καλό καλοκαίρι, καλό διάβασμα!
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ