Κοινότητα Αγ. Πέτρου: Εορτασμός του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτη

0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Στη γενέτειρά του, τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, εορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτη το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, με την παρουσία πλήθους κόσμου από όλη την περιοχή. Η παρουσία τριών ιεραρχών, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεόκλητου λάμπρυνε ιδιαίτερα τις εορταστικές εκδηλώσεις, τον Όρθρο, το Αρχιερατικό Συλλείτουργο και τη Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νείλου. Επίσης, παρέστησαν οι Βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Β. Κυνουρίας κ. Γ. Καμπύλης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου μας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο τέως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής.
Αμέσως μετά τη Λιτανεία, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης» εντός του Ιερού Ναού. Την παρουσίαση προλόγισαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Πέτρου κ. Νίκος Σακελλαράκης, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγιοπετριτών Αττικής και ιατρός κα Χάρις Γιαννοπούλου, ο συμπατριώτης μας πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο ιερέας κ. Άγγελος Βακαλόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Πέτρος Τομάρας, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Πέτρου κ. Νικόλαος Τερζάκης (εκ μέρους της οικογένειας του Αγίου Νείλου) και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Νίκος Κουφός. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο βίο και το έργο του Αγίου Νείλου, στις ιστορικές συνθήκες της εποχής, στη σημασία που αποδίδουν οι Αγιοπετρίτες στον «Άγιο τους» και στον ιδιαίτερο σεβασμό τον οποίον του αποδίδουν και με τον οποίον τον τιμούν.
Επίσης, αναφέρθηκαν και σε νέες πληροφορίες τις οποίες αναδεικνύει ο συγγραφέας μέσα από τη μεστή, ολοκληρωμένη και γλαφυρή περιγραφή του, για την απόρριψη της αυθεντικότητας από την ιερατική κοινότητα του Αγίου Όρους ορισμένων προφητειών οι οποίες αποδίδονται στον Άγιο Νείλο, και για τις τοπικές παραδόσεις και τις μαρτυρίες για το ταπεινό σπιτάκι που γεννήθηκε ο Άγιος Νείλος το οποίο ακόμη σώζεται στη γειτονιά Τερζεκέικα του Αγίου Πέτρου. Προτάθηκε να γίνει συντήρηση του και να φτιαχτεί ένα μικρό προσκυνητάρι.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το γνωστό τραπέζι σε όλους τους ιεράρχες και τους επισήμους στην ταβέρνα του Μπάζαρου, (ένδειξη των φιλόξενων αισθημάτων των Αγιοπετρiτών, ιδιαίτερα στη γιορτή του Αγίου τους), οπού οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες έκλεισαν τις εκδηλώσεις με θρησκευτικούς ύμνους και δημοτικά τραγούδια, κάτι που συνηθίζεται στον Άγιο Πέτρο και το έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος μας σήμερα.
Ευχόμαστε ο Άγιος Νείλος να μας προστατεύει και να μας οδηγεί. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ