Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Βερβένων στο Άστρος Κυνουρίας

0

Στις αρχές της δεκαετίας του 60, ο τότε ιερέας της ενορίας μας, ο αείμνηστος Παναγιώτης Ιωάννου Γεωργουλής, βλέπει το όνειρο πολλών ετών να γίνεται πραγματικότητα.

Βλέπει τον πρώτο μεγάλο ευεργέτη τον αείμνηστο Δημήτριο Ιωάννου Γαλάνη, ξενιτεμένο Βερβενιώτη και μέλος της αδελφότητας Βερβένων στην Αμερική, να αγοράζει  το οικόπεδο για να κτιστεί η εκκλησία των Βερβενιωτών .

Έτσι λοιπόν στις αρχές του 1961 ο ιερέας μας κατέθεσε στην επιτροπή ένα σημαντικό ποσό  και στις 2 Φλεβάρη του 1961 έγινε η θεμελίωση του ναού.

Οι πρώτοι που έτρεξαν για βοήθεια μόλις πληροφορήθηκαν το ευχάριστο γεγονός ήταν η  Αδελφότης Βερβένων Αμερικής με τον τότε πρόεδρο τον αείμνηστο Ιωάννη Πλαινό και στη συνέχεια ο αείμνηστος Θεόδωρος Ηλία Γαλάνης πραγματοποιώντας δύο εράνους από τους συμπατριώτες μας στην Αμερική συγκεντρώνοντας σημαντικά ποσά .

Για μία φορά ακόμα η Αδελφότης Βερβένων της  Αμερικής σήκωσε το μεγάλο βάρος της ανέγερσης του ναού μας .

Στη συνέχεια, τις εργασίες βοήθησαν ο εξ Αμερικής συμπατριώτης μας Πανταζής Δημ. Κατζιώρης ο οποίος στη μνήμη του αδελφού του προσέφερε σημαντικό χρηματικό ποσό καθώς και οι έρανοι της τοπικής κοινωνίας των Βερβένων και των γειτονικών χωριών .

Και τέλος, η επιτροπή ζήτησε βοήθεια  από τον επίσης ξενιτεμένο Βερβενιώτη Κων/νο Χαρ. Σουραπά, διευθυντή της βιομηχανίας  ΕΒΓΑ,  ο οποίος έστειλε μεγάλο χρηματικό ποσό για να τελειώσει η εκκλησία. Στις 5 Απρίλη του 1963, με μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα χαράς και συγκίνησης έγινε η πρώτη πανηγυρική λειτουργία με τους Βερβενιώτες να παρακολουθούν ένα μεγάλο έργο να γίνεται πραγματικότητα .

Ο επόμενος ιερέας  του χωριού μας, ο αείμνηστος  Κωνσταντίνος Λέγκουρδας, ο τωρινός ίερέας Πέτρος Δημάκος  αλλά και οι εκκλησιαστικές επιτροπές του χωριού μας συνέβαλαν σημαντικά ώστε η εκκλησία μας να είναι σήμερα  ένα κόσμημα στο κέντρο του Δήμου μας, το Άστρος.

Όλοι οι Βερβενιώτες νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλους σας .

Νίκος Καρκούλης

Πρόεδρος Βερβένων

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ