Θέσεις Λαϊκής Συσπείρωσης – Πρόταση απόφασης για την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»

0

Θέσεις Λαϊκής Συσπείρωσης – Πρόταση απόφασης

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»

Η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα άλλο στιγμιότυπο του πολέμου μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών  συμφερόντων που τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται για τον εκβιασμό και το περαιτέρω χτύπημα των αγροτών ελαιοκαλλιεργητών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ οι τοπικοί βουλευτές τους, αλλά και λοιποί γνωστοί δορυφόροι τους, κρύβουν αυτές τις πλευρές και αξιοποιούν το ζήτημα για να γίνεται διαχωρισμός και αντιπαράθεση με τους παραγωγούς ελιάς «Καλαμών» άλλων περιοχών και να χάνεται ο πραγματικός αντίπαλος, οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεξαγωγείς.

Μεσσηνιακά στελέχη (βουλευτές και λοιποί μνηστήρες) αυτών των κομμάτων, πανηγυρίζουν για την “νίκη” του ΠΟΠ Ελιά Καλαμών, που υποτίθεται επιτεύχθηκε από το ΣΤΕ,  ενώ εκτός συνόρων Μεσσηνίας τα αντίστοιχα στελέχη βρίζουν και διαμαρτύρονται για αυτήν την “μεγάλη νίκη”. Ξεχνούν ότι όλοι μαζί έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική διαχρονικά, ενώ όλοι τους «γυρίζουν την πλάτη στα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών! Η κοροϊδία στο μεγαλείο της!

Η ουσία είναι ότι και αυτή η απόφαση πυροδοτεί και εκφράζει νέους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα προϊόντα, που είναι και οι σταθερά κερδισμένοι της υπόθεσης, μιας και ανάλογα με τα συμφέροντά τους συμπιέζουν τις τιμές στους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι παρά τα δεκάδες ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε, η κατάσταση παραμένει δραματική για την πλειοψηφία των αγροτοπαραγωγών, αλλά και περιπτώσεις που οι νόμοι της αγοράς οδηγούν αγροτικά ΠΟΠ προϊόντα να πωλούνταν σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω και του κόστους παραγωγής, αλλά με εξασφαλισμένα κέρδη για εμπόρους και βιομηχάνους. Τέτοια πείρα υπάρχει εξάλλου ιδιαίτερα σε κτηνοτρόφους τα τελευταία χρονιά, με την παραγωγή γάλακτος και τυριού.

Η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων, έτσι όπως προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προστατεύει ένα εγχώριο αγροτικό προϊόν, από τη στιγμή που μπορεί να εισάγει παρόμοια αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες και επειδή συσκευάζονται σε ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας, αυτομάτως γίνονται Ελληνικά προϊόντα, όπως εξάλλου γίνεται με εισαγωγές ελιάς «Καλαμών».

Τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν πραγματικά να προστατευθούν αν μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, αν απαγορευτούν οι αθρόες εισαγωγές στην ελιά «Καλαμών» και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Αν πολεμηθεί η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που απαγορεύει  τον καθορισμό κατώτερων εγγυημένων τιμών, μια μόνιμη διεκδίκηση των αγροτοπαραγωγών, που να τους εξασφαλίζει ένα εισόδημα επιβίωσης και ταυτόχρονα ικανοποιητικές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.

Η Λαϊκή συσπείρωση καλεί του ελαιοπαραγωγούς και συνολικά τους βιοπαλαιστές αγρότες όλων των νομών της Πελοποννήσου, να μπουν στον αγώνα και να διεκδικήσουν:

  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην Ελιά Καλαμών και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ