Η ΕΡΤ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με «μαύρο» στα Βραχέα

0

Read more at: https://parallaximag.gr/thessaloniki/ert-tima-tin-pagkosmia-imera-radiofonou-me-mavro-sta-vrachea

«Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου» η σημερινή, και η κυβέρνηση αποφάσισε να την τιμήσει με τη διακοπή της λειτουργίας του διεθνούς προγράμματος της ΕΡΑ στα βραχέα. Η εκπομπή του σήματος των βραχέων, με απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ, θα συνεχιστεί έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Η λόγοι της απόφασης, την οποία υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, είναι ότι το ραδιόφωνο των βραχέων έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά. Η διοίκηση της ΕΡΤ για να ρίξει μαύρο στα Βραχέα της δημόσιας ραδιοφωνίας, επικαλείται την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και αντίστοιχες αποφάσεις, άλλων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ευρώπης, ενώ ως αντίβαρο, προτάσσει την «επιτάχυνση της διάχυσης μέσω διαδικτύου, τους επόμενους μήνες, της Φωνής της Ελλάδας και του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ».

Επίσης, η διοίκηση της ΕΡΤ, αποφάσισε να προχωρήσει στην αποξήλωση των κεραιών στα Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων ΑΜ (Μέγαρα, Ρόδος, Χανιά, Κομοτηνή, Μάλγαρα κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα ως «εναλλακτική πρόταση», προφανώς αφού προηγήθηκαν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το μέγαρο Μαξίμου, η ΕΡΤ καλεί τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, να δηλώσουν αν επιθυμούν να αναλάβουν την χρήση των βραχέων. «Εντέλλονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΡΤ να ενημερώσουν άμεσα τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για την πρόθεση της ΕΡΤ, ώστε να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας των Βραχέων, καθώς και την απόκτηση της κυριότητας και της λειτουργίας των Βραχέων με δική τους ευθύνη», αναφέρει η απόφαση, δίνοντας επίσης εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη φύλαξη του κέντρου εκπομπής Αυλίδας.

εικόνα unsplash Κινητικότητα για όλους _ Greenpeace Greece 00:00 Previous PlayNext 00:15 / 01:05 Unmute Fullscreen Copy video url Play / Pause Mute / Unmute Report a problem Language Mox Player

Συγκεκριμένα, από το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας, εκπέμπει, μεταξύ άλλων, «η Φωνή της Ελλάδας», που αποτελεί ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό διεθνούς εμβέλειας και απευθύνεται στα 14 εκατομμύρια Ελλήνων ομογενών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.α., σε φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό καθώς και σε πλήθος Ελλήνων εργαζομένων εκτός συνόρων, όπως ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία και οδηγών φορτηγών που ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη και σε όλο το κόσμο.

Τι είναι τα βραχέα ραδιοκύματα

Ο όρος «βραχέα κύματα», δηλώνει ότι πρόκειται για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ραδιοκύματα) με (σχετικά) μικρό μήκος κύματος και άρα σχετικά μεγάλη συχνότητα. Ραδιοφωνικά, τα βραχέα κύματα, SW (Short waves), είναι μία περιοχή ραδιοκυμάτων που ξεκινά από το τέλος των μεσαίων κυμάτων, και τελειώνει στους 30ΜΗz. Το μεγαλύτερο μέρος των ραδιοφωνικών βραχέων κυμάτων βρίσκεται στα HF (High Frequencies – υψηλές συχνότητες 3ΜΗz έως 30ΜΗz). Συγκεκριμένες και οριοθετημένες ζώνες των βραχέων κυμάτων, χρησιμοποιούνται από κρατικούς σταθμούς για ραδιοφωνικές εκπομπές μεγάλων αποστάσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, από ραδιοερασιτέχνες και από άλλες υπηρεσίες.

Οι κεραίες εκπομπής των βραχέων κυμάτων έχουν μικρότερο ύψος από αυτές των μεσαίων αλλά είναι πιο πολύπλοκες, καθώς έχουν επαναλαμβανόμενες συστοιχίες (ARRAYS), ιδίως αυτές των μεγάλων σταθμών όπου καταλαμβάνουν και μεγάλους χώρους μέχρι και πολύ μεγάλες εκτάσεις.

Οι κεραίες λήψεως μπορεί να είναι πολύ απλές, συνήθως οριζόντια σύρματα για ένα ραδιόφωνο βραχέων στο σπίτι, μέχρι και πολυπλοκότερες για ραδιοερασιτεχνική χρήση και χρήση άλλων υπηρεσιών. Μία κεραία λήψεως μπορεί ταυτόχρονα να είναι και κεραία εκπομπής εφόσον συντονισθεί σωστά στην επιθυμητή συχνότητα εκπομπής, και εφόσον προσεχθούν μερικά άλλα σημεία της.

Λόγω της ισχυρής ανάκλασης που υφίστανται αυτά τα κύματα σε ορισμένα στρώματα της ανώτερης ατμόσφαιρας, όπως το F1 και F2, μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος χρησιμοποίησής τους στις σημερινές ραδιομεταδόσεις.

ΠΝΟ: Στους ωκεανούς δεν υπάρχει ιντερνέτ  

Αυτή λοιπόν η χρήσιμη δυνατότητα των βραχέων κυμάτων, να μεταφέρουν ραδιομεταδόσεις σε μεγάλες αποστάσεις στον πλανήτη, τα καθιστά χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας και σε αυτό κυρίως επικεντρώνονται όσοι αντιδρούν στην διακοπή της εκπομπής των βραχέων της ΕΡΤ.

Οι πρώτοι που αντέδρασαν στην επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ και της κυβέρνησης ήταν, αναμενόμενα, οι Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι μέσω της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), κάλεσαν κάθε υπεύθυνο να επανεξετάσει το όλο θέμα για να συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα η λειτουργία στα Βραχέα, τονίζοντας ότι το επιχείρημα πως κι άλλες χώρες δεν εκπέμπουν στα Βραχέα, είναι ανυπόστατο διότι οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν ποντοπόρα πλοία. «Η δικαιολογία ότι τα δημόσια μέσα της Ευρώπης στην πλειονότητα τους έχουν σταματήσει τις εκπομπές στα Βραχέα και ότι τους επόμενους μήνες η ΕΡΤ θα επιταχύνει την διάχυση των παραπάνω προγραμμάτων το διαδίκτυο, δεν είναι πειστική αφού η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών δεν διαθέτει το έμψυχο δυναμικό και τον αριθμό του στόλου που διαθέτει η Ελλάδα και κυρίως ότι η απεραντοσύνη των ωκεανών δεν καλύπτεται στο διαδίκτυο το οποίο συν τοις άλλοις είναι και κοστοβόρο», σημειώνει η ΠΝΟ.

Επίσης σημειώνει πως με την απόφαση αυτή, παύει η μετάδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», καθώς και του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων της ΕΡΤ στα Βραχέα, που ήταν η μοναδική εκπομπή που συνέδεε τους, ανά τα πελάγη και τους ωκεανούς ταξιδεύοντες, απανταχού Έλληνες Ναυτικούς με την πατρίδα για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους.

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: απαξίωση των εργαζομένων

Την αντίθεση του εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, που συμμερίζεται τις αντιδράσεις των ναυτικών, τονίζοντας πως «το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη, και η Διοίκηση της ΕΡΤ, ρίχνουν νέο μαύρο στις δημόσιες ραδιοσυχνότητες».

Όπως τονίζει το ΕΚ Πειραία, «αποφάσισαν να κλείσουν την «Φωνή της Ελλάδας» αφού είναι γνωστό πως ειδικά από τα βραχέα κύματα η ΕΡΤ εξυπηρετεί την συνταγματική της υποχρέωση να μεταδίδει ελληνικό περιεχόμενο σε όλον τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, τα εκατομμύρια του απόδημου ελληνισμού, οι ναυτεργάτες μας, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εξωτερικό, οι φοιτητές, παύουν να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, διακόπτεται ο ομφάλιος λώρος με την χώρα μας».

ΠΟΣΠΕΡΤ: Δεύτερο «μαύρο» στις ραδιοσυχνότητες από τη ΝΔ

Απαράδεκτη, χαρακτηρίζει την απόφαση της «διορισμένης από την κυβέρνηση» διοίκησης της ΕΡΤ, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.), τονίζοντας πως πρόκειται για μία κίνηση υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά και μία ενέργεια «αυταρχισμού και ρεβανσισμού».

«Το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων, το οποίο είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, επιτελεί κρίσιμο ρόλο στην εξυπηρέτηση του συνταγματικού σκοπού της ΕΡΤ και τη μετάδοση του ραδιοφωνικού της προγράμματος σε όλο τον κόσμο, το οποίο η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι κρατήσαμε ανοικτό κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στο «πραξικόπημα του μαύρου», διασφαλίζοντας τόσο τη μετάδοση του προγράμματος όσο και τον εξοπλισμό της ΕΡΤ που αποτελεί δημόσια περιουσία του Ελληνικού Λαού.

Μεγάλη εντύπωση και ανησυχία για τα ζητήματα ασφάλειας της χώρας, προκαλεί η ενημέρωση της Διοίκησης με την μορφή ερώτησης (!) προς τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών να αποφασίσουν τα ίδια, εάν επιθυμούν την συνέχιση της λειτουργίας των Βραχέων με δική τους ευθύνη, την στιγμή που μια σειρά γειτονικές χώρες κοινού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν ιδιαίτερα τις ανάλογες δομές», τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ και αναφέρει ότι η αδιαφορία της διοίκησης της ΕΡΤ, έχει επιτρέψει να γίνουν ακόμα και κλοπές στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων.

«Παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ, η Διοίκηση της ΕΡΤ οδήγησε στοχευμένα το Κέντρο Εκπομπής σε μαρασμό και υπολειτουργία, υποστελεχωμένο και με λιγοστό προσωπικό, παραδίδοντάς το βορά στα χέρια διαφόρων επιτήδειων ιδιωτών, αδιαφορώντας ακόμη και για την ασφάλεια του προσωπικού καθώς και για τον μεγάλης αξίας εξοπλισμό της εταιρείας. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα η Διοίκηση δεν είχε καν μεριμνήσει για τη φύλαξη του χώρου με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρές καταγγελίες για κλοπές στο χώρο από τρίτα πρόσωπα και μόνο κατόπιν των ενεργειών της ΠΟΣΠΕΡΤ τοποθετήθηκε στο χώρο ένας φύλακας.

Με σειρά εγγράφων είχαμε καλέσει τη Διοίκηση να ενεργήσει άμεσα, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και να προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες, ούτως ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στο Κέντρο Εκπομπής Αυλίδας και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και η περιουσία της ΕΡΤ τονίζοντας την ανάγκη για αξιοποίηση του Κέντρου Εκπομπής Αυλίδας», τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ και σημειώνει πως η παύση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής είναι μία πρακτική φίμωσης, «γνωστή από τα «παλιά», όπως αυτή που είχε χρησιμοποιήσει και τον Ιούνιο του 2013 όταν έριξε μαύρο στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ».

«Ραδιόφωνο και εμπιστοσύνη»

Πάντως η ΕΡΤ σήμερα δεν ξέχασε την Παγκόσμια Ημέρας Ραδιοφώνου, το οποίο χαρακτηρίζει ως το πιο αξιόπιστο Μέσο Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας παγκοσμίως». Αφιερώνει δε στην σημερινή ημέρα μία σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Ραδιόφωνο και εμπιστοσύνη». Μόνο που στην περίπτωση των βραχέων, η εμπιστοσύνη της ΕΡΤ αποδεικνύεται …βραχεία. Αποσπάσματα από επετειακά αφιερώματα του Αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
/parallaximag.gr/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ