Η αναμέτρηση δύο κόσμων &Το ντόμινο των ψηφοδελτίων

0

Ο ΣΕΒ επιχειρεί να θεσει, εμμέσως πλην σαφώς, φρένο στην δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, η γερμανική οικονομική εφημερίδο Handelsblatt συνδέει την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το σχέδιο της κυβέρνησης να ακυρώσει τος περικοπές στις συντάξεις, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση του – εάν και όταν υπάρξει – δεν θα αναγνωρίσει και δεν θα τηρήσει καμία από τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Τρία παράλληλα προειδοποιητικά μηνύματα, τα οποία εσταλησαν ταυτόχρονα δύο ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάσει στην Θεσσαλονίκη το τετραετές προγραμμα φοροελαφρύνσεων, κοινωνικών δαπανών και ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήρθαν να επαναβεβαιώνουν την πιο υπόγεια και πιο επικίνδυνη ίσως, διάσταση της οκταετούς κρίσης: Το γεγονός ότι τα Μνημόνια αποτέλεσαν το ιδανικό άλλοθι για τις δυνάμεις εκείνες, εντός και εκτός Ελλάδας, που επενδύουν στην συνταγή της μονοδιάστατης λιτότητας προς ίδιον πολιτικό και επιχειρηματικό όφελος. Και, μαζί, ήρθαν να καταδείξουν ότι η αναμέτρηση των δύο κόσμων και των δυο οικονομικών μοντέλων – εκείνου της ανθρωποκεντρικής και κοινωνικά ισόρροπης ανάπτυξης κι εκείνου του laissez faire καπιταλισμού και του ακραίου νεοφιλελευθεροσμού – θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και στην μετά Μνημονίων εποχή.

Εν ολίγοις το εγχείρημα Τσίπρα να οδηγήσει την Ελλάδα στο πορτογαλικό μοντέλο και στον δρόμο της αντιλιτότητας δεν θα είναι ανέφελο, ούτε τα αποτελέσματά του δεδομένα.

Το μήνυμα από το Βερολίνο

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατ´αρχάς,  το χθεσινό δημοσίευμα της Handelsblatt μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα του «σκληρού» πολιτικού άξονα του Βερολίνου  εν όψει της διαβούλευσης  με τους θεσμούς για τις συντάξεις.

Η εφημερίδα αποδίδει την άνοδο των spreads των προηγούμενων ημερών «στα σχέδια του Τσίπρα και της κυβέρνησής του για τον προϋπολογισμό» και την συνδέει με την μη περικοπή των συντάξεων, γράφοντας: «Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή. Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο επισημαίνουν πως η άνοδος δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αυτό αλλά και στα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019».

Το δημοσίευμα ερμηνεύεται από κυβερνητικά στελέχη και ως -αναμενόμενη – προειδοποίηση εκπορευόμενη από το σκληρό μπλοκ των Γερμανών τραπεζιτών και πολιτικών, με διπλό αποδέκτη: Τόσο την Αθήνα, όσο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, προκειμένου να μην επέλθει συμφωνία και συμβιβασμός στο Eurogroup για την μη περικοπή των συντάξεων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να καμφθούν μέσα από την συμμαχία με την Κομισιόν και με τον μετριοπαθή άξονα της γερμανικής κυβέρνησης – μένει όμως η εκτίμηση αυτή να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Παραπλεύρως, πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν παραλείπουν να επισημάνουν και τους «ειδικούς σε οικονομικά ζητήματα από την Αθήνα» που επικαλείται η Handelsblatt για να τεκμηριώσουν την εκτίμηση ότι υπάρχουν παράγοντες και εντός της Ελλάδας που όχι μόνον επενδύουν στην μείωση των συντάξεων αλλά και υπονομεύουν ευθέως την ακύρωση του μέτρου.

Το νέο «όχι» του ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό

Κατά τις ίδιες πηγές δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς την ίδια ώρα ο ΣΕΒ σπεύδει να βάλει εκ προοιμίου το ελάχιστο δυνατό πλαφόν στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων τάσσεται κατά των κοινωνικών μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ – «όχι κούφια λόγια και υποσχέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά-, απορρίπτει εκ νέου την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαμηνύει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να είναι πάνω από 1% έναντι 5% που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

«Η παραγωγικότητα της εργασίας», αναφέρει, «μετά από τρία χρόνια μείωσης, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το α’ εξάμηνο του 2018), στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1% (ή +0,8% λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό) στο α’ εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια)».

Είναι η πολλοστή φορά που ο ΣΕΒ ανοίγει μέτωπο με την κυβέρνηση για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, γεγονός που τον είχε οδηγήσει και σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό. Κυβερνητικά στελέχη, δε, υπενθυμίζουν με νόημα ότι και ο Κυρισκος Μητσοτάκης είχε επισης ταχθεί, ενώπιον ακροατηρίου βιομηχάνων, κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η ατζέντα Μητσοτάκη

Τώρα, ο αρχηγός της ΝΔ φαίνεται πως κάνει ένα ακόμη βήμα και προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η δική του κυβέρνηση θα ακυρώσει τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσιπρας.

«Επειδή διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να προνομοθετήσει ένα πακέτο παροχών για την επόμενη τετραετία, τού λέω να μην μπει στον… κόπο, διότι οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν τη μέρα των εκλογών», δηλωσε χθες από την Θεσσαλονίκη. Κι αμέσως μετά επανέλαβε ότι το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 29%, μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και μείωση  του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

Κατόπιν αυτών, κυβερνητικά στελέχη έθεταν χθες το βράδυ τρία ενδιαφέροντα ερωτήματα για τον Κυρισκο Μητσοτάκη: Το πρωτο είναι εάν στα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση και εκείνος δεν θα εφαρμόσει περιλαμβάνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ζητά ο ΣΕΒ. Το δεύτερο είναι πως θα χρηματοδοτήσει τις γενναίες φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων κι εάν, ως δημοσιονομικό ισοδύναμο, σκοπεύει να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες. Και το τριτο είναι εάν στην κοστολόγηση του προγράμματος της η ΝΔ έχει προϋπολογίσει, ως δεδομένη, την μείωση των συντάξεων….

 /tvxs.gr
 Το ντόμινο των ψηφοδελτίων

Η άνοδος Τσίπρα και Μητσοτάκη αυτή και την επόμενη εβδομάδα στην ΔΕΘ σηματοδοτεί, ουσιαστικά, και την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Και παρ’ ότι, όπως όλα δείχνουν, θα πρόκειται για μια προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα μακρά, παράλληλα με την «μάχη» της Θεσσαλονίκης καταγράφεται πλέον αυξημένη, διακομματική κινητικότητα και ως προς την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τις υποψηφιότητες και την εκλογική τακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, δύο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν, σ΄αυτήν την φάση, τον εκλογικό σχεδιασμό. Το πρώτο είναι η στρατηγική των συμμαχιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές – μια στρατηγική, που εστιάζει στο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και θεωρείται «όχημα» για την προσέλκυση κεντροαριστερών ψηφοφόρων και στις εθνικές κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό, εάν τελικώς ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ξανά υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης η στήριξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη, ενώ σε προωθημένο στάδιο βρίσκονται και οι επαφές με τους Σταύρο Αρναουτάκη και Απόστολου Κατσιφάρα στις περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το εάν οι ευρωεκλογές του Μαίου θα γίνουν τελικώς με σταυρό ή με λίστα. Στο Μαξίμου υπήρξαν το τελευταίο διάστημα επίμονες εισηγήσεις για επαναφορά της λίστας, με βασικό σκεπτικό ότι ο σταυρός ευνοεί τους «αναγνωρίσιμους» υποψήφιους και αποκλείει άλλα ικανά στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Πρόσθετο επιχείρημα είναι και το ότι η λίστα δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο του κόμματος να «περιφρουρήσει» την ομάδα του στην Ευρωβουλή και να μην υποστεί ανεξαρτητοποιήσεις όπως αυτές της Σοφίας Σακοράφα, του Νίκου Χουντή και του Κώστα Χρυσόγονου.

Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός καταλήγει στην διατήρηση του σταυρού, καθώς ποντάρει στην προσωπική εκστρατεία των υποψηφίων για την ενίσχυση των ποσοστών και του κόμματος. Στο ευρωψηφοδέλτιο θεωρείται δεδομένο ότι θα βρίσκονται οι νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ, στο πλαίσιο και εδώ του ανοίγματος στην κεντροαριστερά, συζητείται και το όνομα της Λούκας Κατσέλη που δεν μπήκε τελικά στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό.

Πέραν τούτων, το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας αναδιαμορφώνει και τον χάρτη των υποψηφιοτήτων στην, έως σήμερα, περιφέρεια-μαμμούθ, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Κώστα Ζαχαριάδη υποψηφίους στον βόρειο τομέα, τον Νίκο Παππά στον νότιο, ενώ στον δυτικό αναμένεται να κατέβουν ο Δημήτρης Βίτσας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πάνος Ρήγας. Στις τελικές επιλογές θα παίξει ρόλο και το που θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Κοτζιάς, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Κώστας Γαβρόγλου.

Η Νέα Δημοκρατία

Στην Νέα Δημοκρατία, η οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο ευρωψηφοδέλτιο, με όλα τα πολιτικά μηνύματα που αυτή εμπεριέχει, καταδεικνύει και τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να προωθήσει στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών την νέα, και δικής του επιρροής, γενιά στελεχών, προκειμένου να αποκτήσει και ουσιαστικό έλεγχο του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία σήμερα ελέγχεται σε συντριπτικό ποσοστό από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν πως επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ πάνω από το ήμισυ, και σ’ αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η προσπάθεια ανάδειξης νέων προσώπων από το Μητρώο Στελεχών. Πρόκειται, ωστόσο, για μια προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη, με δεδομένες τις «βαρονίες» εντός ΝΔ, την ισχύ της καραμανλικής ομάδας και τους σκληρούς μηχανισμούς που έχουν παράγοντες όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως θα είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας επιχειρώντας να στείλει μήνυμα προσέγγισης με τα λαϊκά στρώματα, ενώ η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη θα τον διευκολύνει εγκαταλείποντας την Β’ Αθήνας και κατεβαίνοντας στα Χανιά με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα του γιου της Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας.

Οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης θα δώσουν αμφότεροι την μάχη στον βόρειο τομέα, όπου αναμένεται να κατέβει και ο πρώην υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος. Στον νότιο τομέα θα βρίσκονται οι Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ στον δυτικό θα είναι υποψήφιος και ο Μάκης Γιακουμάτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ