Επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

0

Θέμα: “Μέτρα αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και την χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε στις 11/9/2018 σε περιοχές του Νομού Αρκαδίας και Λακωνίας”.

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου 2018 σε διάφορες περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

Το χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών, αμπελιών και οπωροφόρων δέντρων σε Νεοχώρι, Στενό, Αγιωργίτικα, Λιθοβούνια, Στάδιο και Ρίζες στην Αρκαδία, ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο παραγωγής, στη συγκομιδή.

Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και στη Λακωνία (Σελλασία, Αφυσσού, Κλαδά, Κοκκινόραχη, Αμύκλες, Βουτιάνοι, Μυστράς, Άγιος Ιωάννης, Παρόρι, Λογγάστρα,  Παλαιοπαναγιά, Ξηροκάμπι κ.α) σε πορτοκαλιές, οπωροκηπευτικά, ελιές και άλλες καλλιέργειες που είχαν ανηρτημένη παραγωγή. Δηλαδή κόποι και σοδειά, που αποτελούσαν το εισόδημα της φετινής χρονιάς, “εξανεμίστηκαν”.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε δραματική κατάσταση τόσο από τις ζημιές που έπαθαν όσο και από τη γενικότερη επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου από την εφαρμοζόμενη πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ που στόχο έχει την αναδιάρθρωση της παραγωγής με το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοπαραγωγών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
  • Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγροτοπαραγωγοί για το 100% των ζημιών.
  • Να παγώσει κάθε οφειλή (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αγροτοπαραγωγών και να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες.

 

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ