ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ: Αφύλαχτος ο Ταΰγετος – λειψές περιπολίες (τουλάχιστον) τον Μάιο!

0

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

21-5-2024

Θέμα: «Αφύλαχτος ο Ταΰγετος – λειψές  περιπολίες (τουλάχιστον) τον Μάιο!».

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της  Π.Ε. Μεσσηνίας ειπώθηκε ότι φέτος υπηρετούν λιγότεροι πυροσβέστες.  Κάποιοι εποχικοί πυροσβέστες (17 από Μεσσηνία και 21  από Λακωνία) προσλήφθηκαν στην νεοσύστατη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν υπήρχε σωστή πρόβλεψη για ανανέωση των εποχικών και σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, δημιουργήθηκε  σοβαρό πρόβλημα.

Λόγω έλλειψης προσωπικού οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Μεσσηνίας και Λακωνίας αδυνατούν – τουλάχιστον για το Μάιο – να υλοποιήσουν το σχέδιο περιπολιών και φύλαξης του Ταϋγέτου.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση διαφημίζει τις διακρατικές συμφωνίες μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ για ανταλλαγές πυροσβεστών – λες και είναι φοιτητές σε προγράμματα «Erasmus» – ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει προχωρήσει σε προσλήψεις του απαραίτητου,  μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που κάθε χρόνο διογκώνεται.

Παράλληλα, το έμπειρο προσωπικό των πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστών, βρίσκεται σε διαρκή και «διακυβερνητική» εργασιακή ομηρία. Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην επαπειλούμενη απόλυσή τους. Είναι αισχρό από μεριάς της κυβέρνησης, ύστερα από προσφορά δεκαετιών, να αντιμετωπίζονται  σαν  «γέρικα άλογα»…

Οι κάτοικοι των χωριών της Αλαγονίας και συνολικά του Ταϋγέτου έχουν νιώσει στο πετσί τους την καταστροφική αντιεπιστημονική αντίληψη που διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Αντί να υπάρχει ενιαίος κρατικός φορέας δασών  με μόνιμο επιχειρησιακό, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με το δάσος χειμώνα – καλοκαίρι, παραδίδουν στην  επιχειρηματική πρωτοβουλία δασοπονικές εργασίες, δαπανώντας 10δες εκατομμύρια, αποδεικνύοντας ότι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ψάχνουν κερδοφόρες μπίζνες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου… «λεφτά υπάρχουν»!

Η κυβέρνηση αποθεώνει την ατομική ευθύνη με την εφαρμογή του «κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων κοντά σε δάση»,  προσπαθώντας ακόμα μια φορά να μεταφέρει την κυβερνητική – κρατική ευθύνη και τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των Δήμων και των δημοτών.

Επιδιώκει δηλαδή, να εξειδικεύσει με αυτό τον κανονισμό, την πράσινη μετάβαση της ΕΕ και τη σχετική Ευρωπαϊκή συμφωνία, που αποτελεί κοινή πολιτική,  όχι μόνο της ΝΔ, αλλά όλων των κομμάτων της ΕΕ.!

Θεωρούμε απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας!

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Σε τι ενέργειες έχετε προβεί ή θα προβείτε, ώστε να καλυφθούν τα πιο πάνω κενά;
  • Τι αναλογεί στις ευθύνες και τι έχει πράξει η περιφέρεια, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί και παρουσιαστεί στις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων πολιτικής προστασίας στην Πελοπόννησο;
  • Με βάση τα τεχνικά μέσα που διαθέτει η περιφέρεια ποιοι δασικοί δρόμοι έχουν διανοιχθεί και καθαριστεί; Που διανοίχθηκαν νέοι δασικοί δρόμοι; Τι σχεδιασμός υπάρχει;
  • Προτίθεστε να συνεχίσετε τη συνεργασία και τη στήριξη (οικονομική και τεχνική) με τις δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία για έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ