Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη – Προφήτης Ηλίας

2

Του συνεργάτη μας,Γιάννη Δ. Κουρμπέλη

Ο ναός του Προφήτη Ηλία είναι μία εκκλησία που βρίσκεται απέναντι από τον Άγιο Ιωάννη σε υψόμετρο 650 μ. και είναι χτισμένη σε πλαγιά του βουνού Καλογεροβούνι. Είναι ένας μονόκλιτος ναϊσκος, ρυθμού βασιλικής.

Ιστορία

Ο ναός χτίστηκε το 1966, στη θέση παλαιότερου ναού ο οποίος καταστράφηκε εκ θεμελίων το 1826 από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά. Ανεγέρθηκε δαπάνες του Αγιαννίτη Ανδρέα Αρ. Αγρανιώτη. Εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουλίου 1967.

Περιγραφή

Ο Προφήτης Ηλίας έχει μήκος 5 μ., πλάτος 3 μ. και ύψος 3 μ. Εσωτερικά δεν είναι αγιογραφημένος, έχει τσιμεντένια οροφή και έχει μαρμάρινο τέμπλο. Είναι χτισμένος από τσιμέντο και τούβλα. Ο ναός έχει 2 παράθυρα στην νότια πλευρά, όπου βρίσκεται και η κύρια είσοδος, 2 στην βόρεια, καθώς και ένα μικρότερο στην κόγχη του ιερού. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια, καρυδιές, πουρνάρια κ.α. Χαμηλότερα και απέναντι από τον ναό υπάρχουν 5 παραδοσιακοί, ερειπωμένοι σήμερα,  νερόμυλοι: του Τουρή, του Μακαρούνα, του Κορδώνη, του Γιάννακα και του Γεωργουλή.

Εορτές του ναού

Ο ναός εορτάζει κάθε χρόνο μετ’ αρτοκλασίας στην εορτή του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη στις 20 Ιουλίου και του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου.

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία και πολλά χαμόγελα !! Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το Astros-kynourianews και τον κ. Φώτη Τζιβελόπουλο που με φιλοξενούν και όλους όσους με βοηθούν και με στηρίζουν στο έργο μου.

    • Χρόνια πολλά, αγαπητέ συνεργάτη Γιάννη και Καλή Χρονιά! με υγεία και καλή πρόοδο να έχεις…Είναι χαρά μας να σε φιλοξενούμε στην σελίδα μας ,αλλά και των αναγνωστών μας, που παρουσιάζεις τόσο ωραία θέματα, που αφορούν την ιστορία του τόπου μας και να συνεχίσεις να το κάνεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ