Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη – Παναγίτσα Λευκαΐτισσα

0

Ο συνοικισμός Μαντικέϊκα

Του συνεργάτη μας,Γιάννη Δ.Κουρμπέλη

Η Παναγίτσα Λευκαΐτισσα ήταν ένα μοναστήρι το οποίο βρισκόταν στον συνοικισμό Μαντικέϊκα, 5 χλμ. βορειοδυτικά του Αγίου Ιωάννη. Η μονή αυτή ιδρύθηκε κατά τον 18ο αι. και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1826 από τον Ιμπραήμ πασά. Σήμερα δεν σώζεται τίποτα από το μοναστήρι και έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες ένα προσκυνητάρι αφιερωμένο στην Παναγία

Ιστορία

Το προσκυνητάρι που έχει στηθεί προς τιμήν του μοναστηριού στα Μαντικέϊκα.

Η μονή, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε πριν το 1740 από τον Αγιαννίτη ιερομόναχο Δαμασκηνό Κουλιδά (1) και ήταν αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή. Ο ίδιος έχτισε ένα μοναστηράκι μαζί με έναν μικρό ναό, ο οποίος λόγω του μεγέθους του πήρε την ονομασία Παναγίτσα. Το δε Λευκαΐτισσα προήλθε από τις Λεύκες που υπήρχαν εκεί. Μετά από παράκληση των Αγιαννιτών, ο Δαμασκηνός αφιέρωσε την μονή και την περιουσία της στην Μονή Λουκούς, όπου και ηγουμένευσε από το 1740 έως τον θάνατό του το 1760. Έτσι η εκκλησία της Παναγίτσας αποτέλεσε μετόχι της Λουκούς.

Ο ναός της Παναγίτσας και το μετόχι πυρπολήθηκαν το 1826 από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά και επειδή δεν ανακαινίστηκαν, κατέρρευσαν. Μαζί με το μετόχι καταστράφηκε επίσης και η εικόνα της Παναγίας (Ζωοδόχου Πηγής). Το 1835 ο ναός ήταν «παμπάλαιος και ερειπωμένος» και το μέρος «ακατοίκητον». Το 1838 η περιοχή πωλήθηκε στον Αγιαννίτη Γεώργιο Σακελλαρίου, ο οποίος στη συνέχεια την μεταπώλησε στον Δημήτριο Γ. Μαντίκο (2). Ο ίδιος μεταπώλησε την ήμερη έκταση της περιοχής στην γυναίκα του, Παναγιώτα και τον άγριο τόπο στον Δημήτριο Χρ. Μαντίκο. Εκεί οι απόγονοί τους δημιούργησαν τον συνοικισμό που σήμερα ονομάζεται Μαντικέϊκα.

Το εσωτερικό του προσκυνηταριού της Παναγίτσας

Περιγραφή

Ο συνοικισμός Μαντικέϊα Αγίου Ιωάννη. Με το μαύρο βέλος φαίνεται η τοποθεσία όπου υπήρχε ο ναός.

Από τον χώρο της μονής δεν έχει διασωθεί ούτε η εκκλησία ούτε κάποιο άλλο κτίσμα. Σύμφωνα με την παράδοση, τοίχος της εκκλησίας στηρίζει το σπίτι ενός Μαντίκου. Στον τόπο της μονής υπάρχει σήμερα ο οικισμός Μαντικέϊκα (όπως προαναφέραμε). Το 1962 περίπου, οι Μαντικαίοι έκτισαν ένα μεγάλο προσκυνητάρι (3Χ3 και ύψος 2μ. ) στην είσοδο του οικισμού, αφιερωμένο στην Παναγία και προς τιμήν του πάλαι ποτέ μοναστηριού.

Σημειώσεις

  • Ο Δαμασκηνός Κουλιδάς ήταν μέλος της μεγάλης αγιογραφικής οικογένειας Κουλιδά από τον Αγιάννη. Πατέρας του ήταν ο ιερέας Γεώργιος Κουλιδάς, αδερφός του ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος – Κουλιδάς. Άλλοι συγγενείς του ήταν οι Κυριάκος και Νέστορας Κουλιδάς, καθώς και ο Βλάσιος Οικονομόπουλος. (Για την οικογένεια Κουλιδά θα μιλήσουμε σε μελλοντικό άρθρο).
  • Ο Δημήτριος Γ. Μαντίκος προερχόταν από την Ωριά (τότε Μπερνορή) και εγκαταστάθηκε στον Αγιάννη κατά το

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983
  • Μαρτυρίες διάφορων Μαντικαίων
  • Από το ομώνυμο άρθρο μου στην Wikipedia
  • Φωτογραφίες: Έφη Μαντίκου

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ