Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη – Άγιος Ευστράτιος

0

Του συνεργάτη μας,Γιάννη Δ.Κουρμπέλη

Ο ναός του Αγίου Ευστρατίου ήταν μία εκκλησία η οποία βρισκόταν στο κάτω μέρος του χωριού, λίγο χαμηλότερα από την πηγή Σουληνάρι και στη θέση Ματθαίου. Ο ναός πυρπολήθηκε το 1826 και σήμερα σώζονται σωροί ερειπίων.

Ιστορία

Ο ναός του Αγίου Ευστρατίου χτίστηκε σε μια άγνωστη εποχή και αποτέλεσε παρεκκλήσι του γειτονικού ναού του Αγίου Βασιλείου. Ο ναός, κατά τα έτη της Τουρκοκρατίας, βρισκόταν στην μητροπολιτική περιοχή του Αγίου Ιωάννη. Πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1826 από τις ορδές του οθωμανού Ιμπραήμ πασά. Με το πέρασμα των χρόνων ο ναός δεν ανακαινίστηκε με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Περιγραφή

Ο ναός βρίσκεται χαμηλότερα από την πηγή Σουληνάρι σε κτήμα της οικογένειας Κουτίβα. Από τον ναό σώζονται ερείπια (πέτρες και κεραμικά) μέχρι και σήμερα και εκτείνονται σε μια αρκετά μεγάλη έκταση, παρόλο που ο ναός κατά την παράδοση είχε μικρό μέγεθος. Σύμφωνα με μαρτυρία, κατά το 1980 από τον ναό σωζόταν ένας τοίχος μήκος 4 περίπου μέτρων και χαμηλού ύψος, χτισμένος με καλή τεχνοτροπία (μαρτυρία Σταύρου Ε. Κουτίβα).

Ο ναός φαίνεται πως έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία του Αγίου Ιωάννη, καθώς οι ντόπιοι τιμούσαν τον Άγιο, δίνοντας το όνομα του στα παιδιά τους. Έτσι υπάρχουν και υπήρξαν κατά καιρούς πολλοί Αγιαννίτες με το όνομα Ευστράτιος (Ευστράτιος Μπάρλας (Λαβιός), Ευστράτιος Κουτίβας, Ευστράτιος Δαλιάνης, Ευστράτιος Άρχοντας, Ευστράτιος Παπούλιας, Ευστράτιος Καψάλης κ.α.) καθώς και Στρατηγούλες ( Καμπύλη και Μπουργιέτη (Τρυποσκούφη) κ.α.).

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983
  • Μαρτυρίες Ευστρατίου Ι. Δαλιάνη και Σταύρου Ε. Κουτίβα

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ