Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη – Άγιος Γεώργιος 

0

Του συνεργάτη μας ,Γιάννη Δ.Κουρμπέλη

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας μεταβυζαντινός ναός που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη. Είναι μονόκλιτος ναός ρυθμού βασιλικής με τρούλλο. 

ΙΣΤΟΡΙΑ 

 

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές ο ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε κατά τον 14ο – 15ο αιώνα, είναι δηλαδή σύγχρονος ή λίγο παλαιότερος από τον ναό του Προδρόμου. Παρόλα αυτά κάποιοι άλλοι θεωρούν τον ναό πολύ παλαιότερο, λόγω της τεχνοτροπίας των αγιογραφιών στο εσωτερικό του. 

 Κατά τα έτη της Τουρκοκρατίας ο ναός βρισκόταν στην κορυφή του χωριού, καθώς ο Άγιος Ιωάννης ήταν περιορισμένος στο κάτω τμήμα του χωριού. Τα σπίτια επεκτάθηκαν πάνω από τον Άγιο Γεώργιο μετά την απελευθέρωση. 

 Το 1826 ο ναός πυρπολήθηκε από τις ορδές του Οθωμανού Ιμπραήμ πασά. Την ίδια τύχη είχαν και οι άλλες 12 εκκλησίες του χωριού, τα σπίτια καθώς και η ιστορική Σχολή Καρυτσιώτη. Ο ναός υπέστη κυρίως εσωτερικές ζημιές, όπως και ο ναός του Προδρόμου, ενώ τα σημάδια της πυρκαγιάς είναι ορατά μέχρι σήμερα.  

 Ο ναός είχε μεγάλη περιουσία όπως φαίνεται από αναφορά μίας επιτροπής που κατέγραφε τους ναούς, τις περιουσίες και τις ζημιές που είχαν υποστεί, το έτος 1828. Η επιτροπή αναφέρει τα εξής για τον ναό: 

<<ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι θολωτός με τρούλλον. Έχει μήκος πήχεων 17 και εύρος πήχεων 10. Οικοδομή παλαιά, κατακαείσα και σεσαθρωθείσα, ώστε δείται επισκευής. 

Αναθήματα 

1 κανδήλια, 1 δισκοποτήριον, 1 θυμιατήριον, εν περιζώνιον, 1 ευαγγέλιον αργυρόν, 2 μανουάλια ορυχάλκινα, 1 ωραίαν πύλην τιμής γρ. 200, 1 φελώνιον και 1 επιτραχήλιον τιμής γρ. 150 

Κτήματα 

Εκ των ελαίων και τινών μικρών υποστατικών συνάγεται εισόδημα ετήσιον γρ. 100 

Χρηματική ποσότης 

Εις μίαν ομολογίαν γρ. 300>> 

 Το 1982 ο ναός ορίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών ως <<Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο>>, ενώ χαρακτηρίστηκε ως <<Μεταβυζαντινό μνημείο>>. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Α) Εξωτερικά 

Ο ναός είναι μονόκλιτος με τρούλλο και έχει μήκος 11 μ. (μαζί με τον γυναικωνίτη) και πλάτος 3,50 και μαζί με τις πλάγιες κόγχες 8 μ. Έχει ύψος 5 μ. Ο ναός έχει τρεις κόγχες, μία του ιερού και δύο πλάγιες στα ανατολικά – δυτικά. Έχει συνολικά 5 παράθυρα (3 στις κόγχες και δύο στον γυναικωνίτη) και δύο εισόδους, η κύρια στα ανατολικά και η είσοδος του γυναικωνίτη στα βόρεια. Ο γυναικωνίτης είναι νεότερη κατασκευή, βρίσκεται στα βόρεια του κυρίως ναού και έχει μεγαλύτερο πλάτος από τον κυρίως ναό. Το κωδωνοστάσιο είναι κατασκευασμένο από πορώλιθους, έχει ύψος 2 μ. και πάνω του έχει αναρτηθεί επιγραφή με πεσόντες στους πολέμους. 

Β) Εσωτερικά 

 

Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος από αγιογραφίες οι οποίες όμως έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από την καταστροφή του 1826 και από την φθορά του χρόνου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ξιφισμοί των Οθωμανών στις αγιογραφίες είναι ακόμη ορατοί. Είναι θολωτός και επικοινωνεί με τον γυναικωνίτη μέσω μικρής σκάλας, αφού είναι κατά 1 μ. υπερυψωμένος. Το τέμπλο του ναού φέρει εικόνες καλής τεχνοτροπίας με παλαιότερη εικόνα του έτους 1834. 

 

 

ΕΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ 

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου εορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου στην εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου ή την Δευτέρα του Πάσχα (αν το Πάσχα πέφτει μετά την 23η Απριλίου). 

Τα τελευταία χρόνια ανήμερα του Αγίου Γεωργίου λαμβάνει χώρα ένα παλιό έθιμο στον Αγιάννη. Κατά την διάρκεια της περιφοράς γύρω απ’ το χωριό, η εικόνα συνοδεύεται από φουστανελοφόρους καβαλάρηδες. Όταν η εικόνα επιστρέφει στον ναό οι ντόπιοι, ντυμένοι παραδοσιακά, κρατώντας την εικόνα <<γυρίζουν την εκκλησία>>, δηλαδή χορεύουν τραγουδώντας γύρω από τον ναό. Το έθιμο αυτό αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και έχει μεγάλη απήχηση στους επισκέπτες. 

 

Φουστανελοφόροι Αγιαννίτες χορεύουν γύρω από την εκκλησία 

Πηγές 

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983 
  • Κ. Χασαπογιάννη, Ι. Κακαβούλια, Ι. ΚουσκουνάΘυρεάτης Γη, Αθήνα 1981  

 

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ