ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ (με τη ματιά ενός δημότη)

0

Του Θανάση Ανδ. Τσούμα

Παρότι την επικαιρότητα σχεδόν μονοπωλεί το σοβαρό πρόβλημα του κορωνοϊού (COVID19), επειδή η καθημερινότητα με τις δυσκολίες της είναι διαρκώς παρούσα, θα ήθελα να δημοσιοποιήσω  ορισμένες σκέψεις- προτάσεις για θέματα του Δήμου μας. ασπαζόμενος την προγονική ρήση «τον μη μετέχοντα των κοινών ουκ απράγμονα αλλ΄ αχρείον νομίζομεν» (Περικλέους Επιτάφιος Β35- 46).

«Τροφή» για τις σκέψεις αυτές αποτελούν αφενός οι προσωπικές μου άμεσες εμπειρίες αλλά και οι συζητήσεις με αξιόπιστους συμπολίτες μας.

Ένα από τα βασικά θέματα του τόπου μας (και όχι μόνον του Άστρους), είναι το αποχετευτικό με τις ποικίλες ανάγκες- μορφές του.

Όπως:  -η ανάγκη περιοδικού καθαρισμού του κεντρικού υπονόμου ομβρίων, έργο που γνωρίζω ότι έχει δυσκολίες αλλά είναι και απολύτως απαραίτητο

– ο  αυστηρός έλεγχος τυχόν σύνδεσης των βόθρων με τον υπόνομο ομβρίων, πρακτική που έχει ανησυχητικά επεκταθεί και που συνδυάζεται με την προηγούμενη πρόταση

– η διάνοιξη και δευτέρου περάσματος ομβρίων ή η σημαντική διεύρυνση του ήδη υπάρχοντος, στον περιφερειακό Άργους- Λεωνιδίου, ώστε τα βρόχινα νερά της πόλης μας να μην εγκλωβίζονται πάνω από τον περιφερειακό και δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα στην κατοικημένη περιοχή (όπως συνέβη το 1990 με καταστροφικές συνέπειες), αλλά να απομακρύνονται ομαλά προς τον κάμπο και τη θάλασσα

–ο τακτικός καθαρισμός όλων των φρεατίων που συνδέονται με τον κεντρικό υπόνομο ομβρίων και η τοποθέτηση σχαρών στο στόμιο των απαγωγών προς τον υπόνομο, σωλήνων (όπως μπροστά από το ιατρείο Μίχου), θα βοηθούσε στην ομαλή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος.

Πρόσφατα συγχάρηκα δύο αιρετά στελέχη του Δήμου (τους κ.κ Κατσή και Μαντίκο), βλέποντας τους να ασχολούνται με το έργο αυτό στην περιοχή της πλατείας του Άστρους, επιβλέποντας και δίνοντας οδηγίες στο σχετικό συνεργείο.

– τέλος η αποπεράτωση του δικτύου βιολογικού καθαρισμού που τείνει να καταστεί «Γεφύρι της Άρτας», θα αποτελούσε από μόνο του ένα κρίσιμης σημασίας έργο, με κάλυψη

–εννοείται- των δαπανών σύνδεσης από τους επωφελούμενους συνδημότες μας.

Ένα άλλο κατά τη γνώμη μου βασικό θέμα αποτελεί το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο του Άστρους. Ενώ υπάρχουν δημοτικά πάρκινγκ , η μη χρησιμοποίησή τους, η ανυπαρξία απαγορευτικών πινακίδων της «όπου να΄ναι» στάθμευσης, η απουσία τροχαίας αστυνόμευσης και η μη μονοδρόμηση δρόμων με υψηλό κυκλοφοριακό φορτίο, δημιουργούν συχνότατα κυκλοφοριακό χάος.

Ένα τρίτο θέμα ιδιαίτερης κοινωνικής σημασίας-στο οποίο έχουμε ξανά αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν- είναι η δημιουργία Γηροκομείου στο Δήμο μας, με την οικονομική ενίσχυση επιχορηγητικών προγραμμάτων της πολιτείας και της Ε.Ε . Δεν μας τιμά ούτε ως συλλογικότητα ούτε ως κοινωνία, να οδηγούνται συμπολίτες μας στο Γηροκομείο Λεωνιδίου και εκεί να καταλήγουν.

Ένα άλλο επίσης σοβαρό κατά την άποψή μου θέμα είναι η αποφόρτιση του υπάρχοντος μοναδικού στο Άστρος κοιμητηρίου, με τη δημιουργία και δεύτερου, αξιοποιώντας αδρανούσες εκτάσεις, ή με την επέκταση του υπάρχοντος. Γιατί σε άλλες πόλεις υπάρχουν 1ο, 2ο κ.λπ. κοιμητήρια; Η μικρή πλην δραστήρια Μελιγού έλυσε το σχετικό πρόβλημα. Το Άστρος;

Και κάτι ακόμα. Ανέκυψε σχετικά πρόσφατα αθρόα εμφάνιση “ιδιοκτητών” της βαλτώδους έκτασης που συνέχεται με τη λίμνη του Μουστού. Ως γνωστόν η σημαντική αυτή έκταση έχει χαρακτηρισθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς  ως NATURA και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και κοινοτική βοσκοτοπική έκταση.                                      Μήπως ο Δήμος με την  πολεοδομία  πρέπει να επιληφθούν του θέματος πριν αυτό λάβει ευρύτερες διαστάσεις αρνητικών δημοσιευμάτων, επερωτήσεων κ.λπ. από φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις;

Ένα τελευταίο θέμα αφορά στις «άδειες χρήσης νερού για υφιστάμενα πηγάδια-γεωτρήσεις». Μολονότι οι φάκελοι όλων όσοι έχουν δικαιώματα χρήσης νερού, διαβιβάσθηκαν το 2012-14 μέσω του Δήμου (Διεύθυνση Περιβάλλοντος-Τμ. Πολιτικής Προστασίας), στην «Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου κ.λπ. -Δ/νση Υδάτων Πελοποννήσου», σχετικές εγκρίσεις δεν έχουν ακόμα δοθεί, λόγω –όπως λένε οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες-  υποστελέχωσης.                                                                                                                                         Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί στον κάμπο του Άστρους, η χωρίς όρια  μεταφορά νερού με αγωγούς, από υπάρχουσες γεωτρήσεις και πηγάδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (υπεράντληση, αύξηση υφαλάτωσης του νερού από διείσδυση θαλασσινού νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, δημιουργία φαινομένων αργολικού κάμπου).

Γνωρίζω ότι τα προβλήματα και οι ανάγκες ασφαλώς είναι πολλά. Όμως η ιεράρχησή τους καθορίζει προτεραιότητες. Κάποια γνωστή Ελληνίδα πολιτικός είχε κάποτε πει: Ας πάψουμε να μιλάμε για ανάγκες και ας μιλήσουμε για προτεραιότητες. Νομίζω πως είναι μια καλή συμβουλή για όλους μας.

Ευελπιστώντας ότι θα υπάρξουν ευήκοα ώτα, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Θανάσης Ανδ. Τσούμας

  «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στα κοινά, καταθέτουμε τις προτάσεις μας»…Έλα και εσύ! στην εκπομπή «Εσύ έχεις τον λόγο!»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ