Δεν θα ψηφίσει ο Κώστας Βλάσης…

0

ΔΗΛΩΣΗ

«Μετά από ένα μήνα συνειδητής αποχής από τα ΜΜΕ και αποφυγής τοποθέτησης για το θέμα της θεσμοθέτησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, οφείλω σήμερα, ημέρα ψήφισης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, να εκφράσω την άποψή μου.

Για λόγους συνειδησιακούς, που προσκρούουν στα θεμέλια του προσωπικού μου αξιακού συστήματος, δεν θα ψηφίσω το Σ/Ν «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Πάνω και πέρα απ’ όλα πιστεύω, κατ’ αρχάς, πως οφείλουμε να στηρίξουμε το θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε έναν θεσμό αιώνων, τον πυρήνα της κοινωνίας μας, που έχει διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, έχει στηρίξει την πορεία της Πατρίδας μας μέσα από πάρα πολλές δοκιμασίες και που προστατεύεται από το Σύνταγμα, με ειδική μάλιστα αναφορά στη μητρότητα.

Ο ρόλος της μάνας και του πατέρα σε μια οικογένεια δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά το κύριο συστατικό μιας διαδρομής που προτάσσεται από την ίδια τη φύση. Η φύση ορίζει για την τεκνοποίηση τη συμμετοχή και των δύο φύλων. Επίσης, στη συζήτηση περί σεβασμού των δικαιωμάτων δεν πρέπει να λησμονούμε το πρωταρχικό δικαίωμα του κάθε παιδιού στην πατρότητα και στη μητρότητα, το δικαίωμα στην ύπαρξη γονεϊκού προτύπου και των δύο φύλων.  Μόνο έτσι μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού του.

Σίγουρα οι εποχές και οι κοινωνίες αλλάζουν κι εμείς οφείλουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις. Οφείλουμε, όμως, αυτό να το κάνουμε στο βαθμό που οι εξελίξεις αυτές θα λειτουργούν προς όφελος του συνόλου και θα εκφράζουν το κοινό αίσθημα. Τα ήθη και οι παραδόσεις μας αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, λειτούργησαν και λειτουργούν ως βάση και ως πυξίδα στην πορεία του λαού μας και κατά την προσωπική μου άποψη οφείλουν να διαφυλαχθούν.

Ο σεβασμός και η στήριξή μου στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δεδομένα και μπορούν να αποδειχθούν από την έως τώρα προσωπική μου πορεία, αλλά και από τα πεπραγμένα μου στον πολιτικό στίβο. Στη δεδομένη, όμως, συγκυρία εγείρονται πολλά ερωτήματα για το αν η εν λόγω ρύθμιση συνιστά ένα προοδευτικό βήμα ή υπακούει στις επιταγές ενός διεθνούς ρεύματος που στοχεύει στον άκρατο δικαιωματισμό και στην συμπεριληπτικότητα. Εξάλλου, πολλά από τα υπό συζήτηση ζητήματα καλύπτονται και μπορούν να διευθετηθούν περαιτέρω μέσω του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην εγείρει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του εν λόγω Σ/Ν αποδεικνύει στην πράξη πως παραμένουμε σταθεροί στις δημοκρατικές αρχές της παράταξής μας. Η παραταξιακή μου συνείδηση και ο σεβασμός μου προς την απόφαση του Πρωθυπουργού υπαγορεύουν να μην τοποθετηθώ εκτενέστερα. Κάθετι διαφορετικό θα συνιστούσε απλώς μικροπολιτική εκμετάλλευση της δεδομένης διαφωνίας μου.

Απέναντι σε ένα ζήτημα έντονης συνειδησιακής φύσης παραμένω πιστός στις αρχές και στις αξίες μου. Θα κριθώ από την ιστορία για την ορθότητα των επιλογών μου».

 

Κώστας Βλάσης

Βουλευτής Αρκαδίας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ