Βρετανικό Μουσείο για γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν τα αφαιρέσαμε, πεταμένα ήταν…»

0

Τεταμένο ήταν το κλίμα μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση της σχετικής Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Σε ρεπορτάζ του Guardian αναφέρεται πως ένα από τα «δύσκολα» σημεία, όπου υπήρξε τριβή ήταν ο ισχυρισμός του Βρετανικού Μουσείου ότι τα περισσότερα από τα αγάλματα, που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν, βρέθηκαν… «στα χαλάσματα» γύρω από το μνημείο.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Την επίμαχη αυτή δήλωση έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δρ. Τζόναθαν Ουίλιαμς, ο οποίος πρόσθεσε μάλιστα ότι τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν όλα από τον ναό «όπως έχει υποστηριχθεί».

Μάλιστα, ο Ουίλιαμς πάει και ένα βήμα παρακάτω και προσθέτει ότι η επιθυμία της Ελλάδας να δει τον Παρθενώνα ολοκληρωμένο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, καθώς μεγάλο μέρος του είχε καταστραφεί πολύ πριν φτάσει ο Έλγιν στην Ελλάδα.

«Δεν θα υπάρξει ποτέ μια μαγική στιγμή επανένωσης, καθώς τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα έχουν χαθεί για πάντα. Είχαν καταστραφεί από τα τέλη του 17ου αιώνα προτού ο Έλγιν έρθει στην Αθήνα», είπε, επισημαίνοντας πως… τώρα τα Γλυπτά είναι πολύ καλά διατηρημένα.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, θέλησε να πάρει θέση στο θέμα, και σε δήλωσή της στον Guardian, κατηγόρησε τον Έλγιν για κλοπή κατά συρροή.

«Με την πάροδο των ετών, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα» ανέφερε. «Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ