Βάλτε Μάρτη και πάρτε τα βουνά! || Η Βαμβακού Λακωνίας υποδέχεται τον Μάρτιο με μοναδικές δραστηριότητες για όλους…

0
Κάλλιο Μάρτη στο χωριό,
παρά Μάρτη μες στην πόλη!

Με ταξιδιάρικη διάθεση και δραστηριότητες για όλους
υποδέχεται τον Μάρτιο η Βαμβακού Λακωνίας

Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης ξεπροβάλλει, η φύση ομορφαίνει, το βουνό μεταμορφώνεται και η Βαμβακού σάς περιμένει. Ζωή στο χωριό, βιβλία, τεχνολογία, εικονική πραγματικότητα, παραμύθια, έννοιες και αξίες ζωής συνδυάζονται μέσα από δραστηριότητες για όλους, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, τεχνολογικά και εικαστικά εργαστήρια, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις, που υλοποιούνται από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο του χωριού 

H λαϊκή τέχνη, η παράδοση, ο πολιτισμός και οι βιωματικές δραστηριότητες έχουν μια θέση στα 900μ. υψόμετρο! Το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα, ελάτε να γίνουμε «Μαλλιά Κουβάρια» (04/03) και να δημιουργήσουμε μοναδικά έργα τέχνης εμπνευσμένα από την παράδοσή μας με νήματα, κλωστές, βελόνες και υλικά από τη φύση, αλλά και να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποτυπώματα με πηλό (05/03) ανακαλύπτοντας την πηλοπλαστική.

Το τρίτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, το πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό, η ζωή μας στο χωριό» (18/03) έρχεται να μας ταξιδέψει σε έθιμα και παραδόσεις, αποκαλύπτοντας το ημερολόγιο της Σαρακοστής, όπως το έκαναν παλιά. Ένας καινούργιος φίλος έρχεται στη Βιβλιοθήκη (19/03) και με οδηγό τα βιβλία ταξιδεύουμε όλοι μαζί στη μαγική χώρα της αλληλεγγύης, της παραχώρησης και της αγάπης, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου είναι αφιερωμένο στο παιχνίδι (25/03) γεμάτο επιτραπέζια, Lego, βιβλία, ζωγραφική, αθλητισμό, κινηματογραφικές προβολές, gaming και, φυσικά, Virtual Reality δραστηριότητες, αλλά και σε έννοιες και αξίες της ζωής μέσα από ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου τα παιδιά μετατρέπονται σε «μικρούς ακτιβιστές» (26/03) που βρίσκουν λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο!
Τεχνολογία στο βουνό 

Εικονική πραγματικότητα, gaming, ρομποτική και τρισδιάστατη εκτύπωση συνεχίζουν να είναι στο επίκεντρο και αυτόν τον μήνα στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF). Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, τα επιτυχημένα εργαστήρια της Ρομποτικής (11/03) και της 3D Εκτύπωσης (12/03) έρχονται με νέες προκλήσεις για τα παιδιά! Μικροί και μεγάλοι μπορούν κάθε Σαββατοκύριακο να περιηγηθούν σε τρισδιάστατους κόσμους μέσω των Oculus Quest και να απολαύσουν ατελείωτο gaming στο PC Lab του σχολείου.

Θέατρο, κινηματογράφος & μουσική στο χωριό  

Η αγαπημένη θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Πλειώνη, εμπνέεται από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ και δημιουργεί το ολοκαίνουριο έργο «Γκριμ και Γκριμ», γεμάτο συναισθήματα και μηνύματα για τα παιδιά, που έρχεται το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Βαμβακού.

Οι κινηματογραφικές προβολές για παιδιά συνεχίζονται τα Σαββατοκύριακα του Μαρτίου μέσα από τη συνεργασία της Vamvakou Revival και του Παιδικού κι Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Τα παιδιά θα μπουν σε έναν «Θαυμαστό Κόσμο» (4-6 ετών), μέσα από τη «Φαντασία στην Καθημερινότητα» (7-9 ετών), και κάπως έτσι, «Μεγαλώνοντας» (10-12 ετών), θα ονειρευτούν ένα «Καλύτερο Μέλλον» (13-15 ετών)!

Οι αγαπημένες μουσικές συναντήσεις στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο θα μας κρατήσουν συντροφιά και αυτόν τον μήνα με το μουσικό σχήμα Γραμμές να μας τραγουδά ότι «μια γυναίκα μπορεί» (04/03) και να μας ταξιδεύει με ένα αφιέρωμα στον Τσιτσάνη (11/03), αλλά και το ρεμπέτικο τραγούδι (25/03).

Βάλτε Μάρτη μη σας κάψει ο ήλιος και πάρτε τα βουνά μαζί μας!

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του μήνα στον σύνδεσμο
www.vamvakourevival.org/events.

#WeekendsatVamvakou
#VamvakouRevival

Πρόγραμμα Σαββατοκύριακου
11.00-12.00: Ελεύθερο παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες και διάβασμα στη δανειστική βιβλιοθήκη – Σχολείο
12.00-14.00: Τεχνολογικό εργαστήριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά – V.Lab / Σχολείο
14.00-17.00: Εμπειρίες Virtual Reality & Gaming – V.Lab
14.30-16.30: Κινηματογραφικές προβολές για παιδιά – Σχολείο
21.00-00.00: Μουσικό Σαββατόβραδο – Βουρέικο
Βρείτε το δελτίο Τύπου σε word και φωτογραφίες εδώ
Λίγα λόγια για τη Βαμβακού και τη Vamvakou Revival
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και την Τρίπολη, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα και σε υψόμετρο 903 μ., βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό, η Βαμβακού. Μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία και την πορεία του τόπου, δημιουργώντας, το 2018, τον οργανισμό Vamvakou Revival, ο οποίος υλοποιεί την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια ένα κοινό όραμα που είναι η πλήρης αναζωογόνηση του τόπου, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Πρόθεσή μας είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ