Ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής για την κατάσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής για την κατάσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν εργαλείο και μέσο επιβίωσης για τους αγρότες.

Το «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω πανδημίας, θέτει σε κίνδυνο την κατάκτηση της ομαλής καταβολής τους. Αδιαφορεί για την ομαλή λειτουργία του σημαντικότερου οργανισμού του ΥπΑΑΤ τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την αποτυχημένη πληρωμή του Δεκεμβρίου παραμένει ουσιαστικά κλειστός. Εξέλιξη αναμενόμενη αφού ο προηγούμενος υπουργός κ. Βορίδης, λειτουργώντας ως υπηρεσιακός υπουργός, συσσώρευε προβλήματα κάτω από το χαλί μέχρι να δραπετεύσει. Πριν μάλιστα φύγει τοποθέτησε και έναν υπηρεσιακό Πρόεδρο στον ΟΠΕΚΕΠΕ καταδικασμένο να αποτύχει. Η θητεία του ήταν για τρεις μήνες ενώ όλες οι διαδικασίες του Οργανισμού ήταν λίγο πριν την αναστολή.

Πρώτοι με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, αναδείξαμε το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΣΔΕ στη Βουλή. Στις 22 Ιανουαρίου ως Κίνημα Αλλαγής εγκαλέσαμε την Κυβέρνηση για την πρωτοφανή εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα και των αγροτών που τους έπνιγαν τα προβλήματα εν μέσω της πανδημίας.

Σήμερα τα πράγματα χειροτέρευσαν ακόμη περισσότερο. Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκε μόλις 10 ημέρες μετά την ανανέωση της τρίμηνης θητείας του. Το ζήτημα που προκύπτει είναι πολύ σοβαρό. Κανένας σχεδιασμός και προγραμματισμός δεν υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για αυτό και ο παραιτηθείς Πρόεδρος απλά σκεφτόταν μόνο την καρέκλα και όχι τους αγρότες. Και δέκα ημέρες ήταν για αυτόν κάτι. Οι εξελίξεις αυτές, δηλαδή της παραίτησης, συνέπεσαν με την απάντηση, μετά από 6 μήνες!, του ΥΠΑΑΤ στην ερώτηση της ΚΟ για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος. Το πρόβλημα εξελίσσεται και χειροτερεύει 4 ολόκληρα χρόνια από το 2017 και κανένας στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αντέδρασε λαμβάνοντας ένα εξυγιαντικό μέτρο. Ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως το Εθνικό Απόθεμα, έγινε κάτω από αδιαφάνεια και εξυπηρέτηση κομματικών φίλων, μοιραίο είναι ότι θα έπληττε στο τέλος το κύρος και την λειτουργία του Οργανισμού. Ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια δεν προέβη σε καμία ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Αντί να γίνουν βήματα μπρός έστω και μικρά, δυστυχώς ο Οργανισμός κινήθηκε σταθερά με βήματα όπισθεν.

Οι αναταράξεις στο εσωτερικό του Οργανισμού, οι αστοχίες των υψηλόβαθμων στελεχών του, υπηρεσιακών και μη, καθώς και τα προβλήματα συνεργασίας του με τους άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2021-2027 και των αιτήσεων του 2021, θα φέρουν σύντομα και άλλα προβλήματα στην επιφάνεια. Απαιτούνται άμεσα μέτρα και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Η επιφανειακή διαχείριση με τους αρίστους του επιτελικού κράτους στον αγροτικό τομέα έλαβε πρόωρα τέλος με την παραίτηση του κ. Παπά, το επιτελικό έργο του οποίου αναλύθηκε στις δύο γραμμές της παραίτησής του. Τα προβλήματα βέβαια είναι εδώ και φορτώνονται στην πλάτη των αγροτών και της οικονομίας της υπαίθρου και αυτό οι αγρότες δεν πρόκειται να το δεχτούν. Θα αντιδράσουν δυναμικά.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προορίζεται για να υπηρετεί τους αγρότες καταβάλλοντας με διαφάνεια τις επιδοτήσεις. Δεν προορίζεται για λάφυρο σε κομματικές και μη καρέκλες. Το ΥΠΑΑΤ καλείται από τους αγρότες με πράξεις και τομές να επαναφέρει την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ εκεί που του αρμόζει!


Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής
Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ