Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Ν. Αρκαδίας

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Το νέο αντεργατικό τερατούργημα που κατέθεσε η κυβέρνηση έχει στόχο να εντατικοποιήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να γιγαντώσει την ευελιξία του εργάσιμου χρόνου προς όφελος της εργοδοσίας.

Ανοίγει τον δρόμο νόμιμα πλέον για  την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά, την πολλαπλή απασχόληση και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, φέρνοντας νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων για να μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με πληθώρα αντεργατικών επιλογών.

-Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα. Ουσιστικά ομολογεί ότι με 800Ε το μήνα μέσο μισθό και την ακρίβεια να ¨τσακίζει κόκαλα¨ πρέπει να δουλεύουμε 26 ώρες το 24ωρο για να τα βγάλουμε πέρα.

Είναι πρόοδος και εξέλιξη η εργασία των 13 ωρών την ημέρα, 150 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου;

-Η κυβέρνηση προχωρά με έμμεσο τρόπο στην κατάργηση του διαλείμματος, γιατί το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας.

-Εισάγει Συμβάσεις μηδενικής / ελάχιστης ώρας,  που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης, χωρίς να ξέρεις πόσο ή αν θα πληρωθείς κάθε μήνα.

– Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες για 3ωρη απασχόληση, για ειδοποίηση για δουλειά ακόμα και 24 ώρες πριν, μια ζωή λάστιχο για τους εργαζόμενους!

-Καθιερώνει περίοδο «δοκιμής» για τους εργαζόμενους για 6 μήνες, και απόλυση σε αυτό το διάστημα χωρίς αποζημίωση! Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει και αυτό το εμπόδιο.

-Στο νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει τους εργαζόμενους για το πότε και πως θα πέρνει την άδειά του ο καθένας μας. Πλέον δεν θα μπορούμε να προγραμματίζουμε τον ελεύθερο χρόνο μας.

-Το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Καταργεί το 5νθήμερο, δεν προβλέπεται πουθενά δεύτερο ρεπό και στην πράξη σημαίνει ότι σε μια βδομάδα μπορεί να δουλέψουμε μέχρι και 68ωρες, με το διάλειμμα πάντα έξω, και όριο τις 78ώρες δουλειά αν υπολογίσουμε και την πολλαπλή εργασία που βέβαια με τη μετακίνηση γίνονται πολύ περισσότερες.

– Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

-Έρχεται έμεση παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 74 για τους χιλιάδες που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

-Ποινικοποιούν το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης. Για να ολοκληρωθεί η εργασιακή ζούγκλα και για να πατήσει πιο γερά στα πόδια της η σύγχρονη σκλαβιά απαιτείται σιγή νεκροταφείου.

Η προστασία της εργασίας δεν είναι η προστασία των απεργοσπαστικών μηχανισμών που χτυπούν άμεσα το δικαίωμα στην απεργία.  Προστασία της εργασίας σημαίνει:

Μείωση του εργάσιμου χρόνου, Αύξηση των μισθών, Σταθερή και μόνιμη δουλειά, Σταθερό χρόνο δουλειάς, δηλαδή ότι το νομοσχέδιο τσακίζει.

Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και το μισθό του. Να απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένεια του ότι μπορεί να του προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης, αλλά του το στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους.

Καμιά ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Κανένας συμβιβασμός με τον εργατικό Μεσαίωνα και τη σύγχρονη σκλαβιά.

Όλοι στα σωματεία μας. Όλοι στον αγώνα για να πάρει πίσω η κυβέρνηση αυτό το άθλιο νομοσχέδιο.

ΤΟ ΔΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ