«Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»​

0

Γιώργος Η. Παπαηλιού

Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία):

Η ομιλία του πρωθυπουργού με παραπομπές σε λογοτεχνικά κείμενα για τους εντός και εκτός της επικράτειας Έλληνες, ήταν μία «εντός, εκτός και επί τα αυτά» τοποθέτηση, διαδικαστικά και ουσιαστικά. Διαπνέονταν εκτός από αλαζονεία, και από το φόβο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (και τον Αλέξη Τσίπρα), όχι ως «πνεύμα» (φάντασμα) που πλανάται στην ατμόσφαιρα, αλλά ως τη μοναδική πραγματική πολιτική δύναμη που αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια.

 Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Η σπουδή της κυβέρνησης για  την προώθηση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας η οποία  αφορά στην άρση των ισχυουσών προϋποθέσεων για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι αδικαιολόγητη, όταν μάλιστα δεν έχουν  διερευνηθεί τα αίτια και συνακόλουθα δεν έχουν συναχθεί συμπεράσματα για  την ισχνή συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων  στις τελευταίες εκλογές, βάσει  του ισχύοντος Ν. 4648/2019.

Εξάλλου, η όποια συζήτηση για αλλαγή του σχετικού πλαισίου πρέπει να γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση των κομμάτων και όχι με διαδικασίες fasttruck, αμέσως μετά τις εκλογές και λίγο πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, όπως γίνεται εν προκειμένω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας αντιληφθεί τη σημασία του ζητήματος και την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης, είχε συστήσει διακομματική επιτροπή για το θέμα, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων- συνταγματολόγων και είχε καταθέσει μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία προέβλεπε  το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλων των εκτός επικρατείας Ελλήνων πολιτών, με μία διαφανή και αποτελεσματική διαδικασία που λαμβάνει υπόψη την αντίστοιχη εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία.

Επομέως, τα περί φοβικής προσέγγισης που προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το κυβερνών κόμμα είναι απολύτως ψευδή.

Τα «ηθικού» και «πατριωτικού» χαρακτήρα επιχειρήματα που προβάλλονται από την  κυβέρνηση της ΝΔ, παράγουν εύκολα πολιτικό όφελος και αντίστοιχα, πολιτικό κόστος για όποιον επιχειρήσει να τα αντικρούσει.

Οι επικαλούμενοι από την κυβέρνηση της ΝΔ λόγοι για διευκόλυνση της άσκησης του  εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων Ελλήνων στον τόπο διαμονής τους είναι προσχηματικοί και συνακόλουθα ψευδείς, αφού μάλιστα δεν προωθείται ανάλογος τρόπος διευκόλυνσης για τους Έλληνες πολίτες εντός Ελλάδος που την ημέρα των εκλογών βρίσκονται, ζουν και εργάζονται εκτός του τόπου, όπου ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Γι΄ αυτούς ποιείτε την νήσσαν, κύριοι της κυβέρνησης.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε σχετική τροπολογία.

Είναι προφανές, ότι  ο λόγος κατάθεσης και ψήφισης   αυτού του νομοσχεδίου υπ΄ αυτές τις συνθήκες, είναι επικοινωνιακός και ψηφοθηρικός.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι δύο ισχύουσες προϋποθέσεις του Ν. 4648/2019,  που πρέπει να πληροί κάποιος που είναι εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους προκείμενου να ασκήσει το εκλογικό  δικαίωμά του από τον τόπο διαμονής του στο εξωτερικό : Nα έχει μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 ετών,  και να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην ΑΑΔΕ το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος, κάτι που προϋποθέτει την κατοχή ελληνικού ΑΦΜ.

Αυτές οι προς κατάργηση προϋποθέσεις έχουν θεσπιστεί, προκειμένου να αποτραπεί μία επιχείρηση μαζικών εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους από Έλληνες που δεν έχουν ενεργό βιοτική σχέση με την πατρίδα.

Και αυτό διότι ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας αναγνωρίζει την ελληνική ιθαγένεια, και κατ’ επέκταση την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σε όποιον μπορεί να αποδείξει σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος την καταγωγή του από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη μέσω του «δικαίου του αίματος» (jus sanguinis).

Επομένως, μπορεί η κυβέρνηση να ομιλεί για νομοσχέδιο διευκόλυνσης στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν μόνιμα (ή βρίσκονται την ημέρα των εκλογών) στο εξωτερικό, όμως  αποσιωπά την πραγματική διάσταση του ζητήματος, που συνδέεται με το ισχύον στη χώρα μας «δίκαιο του αίματος» (jus sanguinis) για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Και αυτό, διότι με αυτό τον τρόπο, ανοίγονται περιθώρια για επιχείρηση μαζικών εγγραφών από ομογενείς, ακόμη και απώτερης μεταναστευτικής γενιάς, χωρίς ενεργούς, ουσιαστικούς, οργανικούς βιοτικούς δεσμούς (κοινωνικούς και οικονομικούς) με τη χώρα καταγωγής τους ή ουσιαστική γνώση της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, ακόμη και της ελληνικής γλώσσας.

Τούτων δοθέντων,  υφίσταται  κίνδυνος διεύρυνσης του εκλογικού σώματος σε απεριόριστο βαθμό και συνακόλουθα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με την ψήφο ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, εκτός μιάς αφηρημένης ή ακόμη και συγκεκριμένης συναισθηματικής σχέσης μ΄ αυτήν.

Στην προσπάθεια  να δοθεί σε όλους του Έλληνες  η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή της χώρας, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατατέθηκε τροπολογία, με την οποία προτείνεται να καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις συστηθησόμενες 4 εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού και να οι υποψήφιοι εκλεγόμενοι, να καταλαμβάνουν 4 έδρες των βουλευτών επικρατείας.

Έτσι διασφαλίζονται τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων Ελλήνων, και η  εκπροσώπησή τους στην ελληνική βουλή

Αυτός ο τρόπος είναι σύμφωνος με τις εφαρμοζόμενες πρακτικές και σε άλλες χώρες με επίσης μεγάλου μεγέθους διασπορά.

Η ομιλία του πρωθυπουργού με παραπομπές σε λογοτεχνικά κείμενα για τους εντός και εκτός της επικράτειας Έλληνες, ήταν μία «εντός, εκτός και επί τα αυτά» τοποθέτηση, διαδικαστικά και ουσιαστικά. Διαπνέονταν εκτός από αλαζονεία, και από το φόβο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (και τον Αλέξη Τσίπρα), όχι ως «πνεύμα» (φάντασμα) που πλανάται στην ατμόσφαιρα, αλλά ως τη μοναδική πραγματική πολιτική δύναμη που αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ